Българите живеят най-малко в Европа, дори хората в Беларус ни надживяват

Русия е в дъното на класацията
16 мар 2023 19:30, Нели Христова
126
Българите живеят най-малко в Европа, дори хората в Беларус ни надживяват
Снимка: Pixabay/sabinevanerp

Очакваната продължителност на живота в България е най-малка в цяла Европа. Като по-дълго се очаква да живеят дори гражданите на държави като Северна Македония, Косово и Беларус, съобщават от "24 часа".

Според индекса за очаквана продължителност на живота на сайта Our world in data българите живеят средно до 71,8 години. Докато в Беларус очакваната продължителност на живота е 72,4 години, в Северна Македония 73,8 години, в Сърбия и Румъния - 74,2 години. В Гърция пък очакваната продължителност на живота е почти 8 години по-дълга от българската - 80 години, показват данните на сайта.

Единствената европейска държава, в която очакваната продължителност на живота е по-къса от нашата е Русия - 69 години. Средната величина за Европа е 77 години.

Индексът на очакваната продължителност на живота е най-вече показател за състоянието на здравната система, обясняват експертите от Our world in data.

Монако е държавата в света и Европа с най-висока очаквана продължителност на живота - 89,5 години. Данните на Our world in data се основават на прогнози на ОИСР и Световната банка.

Малко по-различна е прогнозата за очакваната продължителност на живота в България на отворената база данни на Worldometer. Според тях средната продължителност на живота в България към 2022 г. е 75,49 години. Като за жените тя е 79,06 години, а за мъжете 72,02 години. И в тази класация обаче България е с най-кратката продължителност на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
ИЗЛЪГАН преди 1 година
Свинските вратни пържоли,домашната ракия и чалгата са причина на високата смъртност в България
104
0
 
4
 
! Отговори
Личен лекар преди 1 година
Това е резултат от скачането : "Кой не скача е червен."Скачайте за да не умирате .Скачането е полезно и удължава живота.
103
2
 
9
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
нормално.. той бойко болгароубиецът ни изтрови през Капитан Андреево
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но материала е готов да си избере пак ГЕРБ, които за цялото им управление не направиха нито една важна реформа в държавата.
101
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС са несбъднатата мечта на сатанистите и Хитлер за III-ият райх. Така в момента САЩ, ЕС и техните пудели може да се каже, че са създали IV-ият райх! Русия им е като трън в очите! И ако IV-ият райх в момента наброява около 50 държави, то тези които не са на страната на сатанистите са повече от 150 държави с повече от 2/3 от населението на Земята!
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоманът се изцепи:Нацисткият главатар Володимир Зеленски каза, че ръководителите на НАТО ще трябва сами да воюват, ако не искат да дадат достатъчно оръжия:"Съединените щати ще трябва да изпратят своите синове и дъщери по същия начин, по който изпращаме нашите синове и дъщери във войната и те ще трябва да се бият ... и ще умрат." Честито на русофобите-краваророби-фашисти! След като направихме първите стъпки:Подкрепа-->Воръжаване-->Солидарност-->Помощ ще се иска безусловно изпращане на жива сила да се бие и да умира за IV-ият Райх(САЩ и ЕС).
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите.Редица източници,включително от фашистката ***,съобщават за влошаване на положението на ВСУ по пътя между Хромово и Часов Яр. Към вечерта на 16 март участъкът от пътя в близост до Хромово беше под силен огън от стрелците на ЧВК Вагнер. През деня ВСУ претърпяха значителни загуби на него. Ръководителят на подкрепяната от ООН международна анкетна комисия за Украйна Ерик Мьозе:"ООН не откри доказателства за геноцид в действията на руската армия в Украйна". Добре, нали? А какво ще кажеш за Донбас? Или са сепаратисти и може да бэдат убивани?
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецко направление.След освобождаването на Красногоровка руските войски разширяват зоната си на контрол на запад от селото в района на Авдиевка.Красногоровка се намира северно от Авдиевка. Обкръжаването,макар и бавно е в ход.Жителите на Донецк мечтаят този укрепен район,от който Донецк е обстрелван от години,най-накрая да падне.Старобелско направление.В Купянския сектор страните водят артилерийски двубои по цялата линия на съприкосновение:ВС на РФ поразяват струпванията на жива сила и техника на украинската армия в Двуречная и Купянск.В Лиманския сектор продължават позиционните боеве при Жура
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фидел Кастро (в 1992 г.): Следващата война в Европа ще бъде между Русия и фашизма, но фашизмът ще нарича се6е си демокрациядо ликвидирането му режимът на Хитлер имаше подкрепата на 90% от германците и те бяха му лоялни заради лъжливото му ОБЕЩАНИЕ, че в бъдеще ще споделя с тях ПЛЯЧКАТА от заграбените територии
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpackoвaтa нa джeндъpитe e дaлeч пo-oпacнa,oт ябълkaтa нa E.B.A.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
игpaлния филм "Пpизoви мe c твoeтo имe"/2007 гoдинa,нocитeл нa Ockap зa aдaптиpaн cцeнapийизлъчeн нackopo пo Нoвa тeлeвизия.Тoвa e тpoгaтeлнaтa иcтopия зa пpиoбщaвaнeтo нa eднo нeпълнoлeтнo мoмчe kъм xoмocekcyaлния paй.Филмът e нaпpaвeн мaйcтopckи,oт нeгo ce лee тakaвa xapмoния и kpacoтa,тa дopи мoжeтe дa пpoпycнeтe дa зaбeлeжитe,чe cтaвa дyмa зa бpyтaлнa пeдoфилия.Тoй пpeдлaгa изkлючитeлни пpoзpeния и xyдoжecтвeни внyшeниянaпpимep,мaлkият нoвoпokpъcтeн мacтypбиpa в eднa пpackoвa,eяkyлиpa в нeя и cлeд тoвa eдвa възпиpa пpeлъcтитeля cи дa нe я изядe.Пpackoвaтa нa джeндъpитe e дaлeч пo-oпacнa,
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако доживееш до пенсия си виновен! По добре се гръмни на 50 или вземи свръхдоза на 60
93
0
 
4
 
! Отговори
Природен закон преди 1 година
Когато не живееш добре, защо ти е да живееш дълго.
92
5
 
9
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Целенасоченото ликвидиране на това население продължава. Тази територия трябва да се "зачисти" за новите заселници...!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то не е само продължителността ами и откъм качество сме на дъното. със сигурност на всеки му стигат по 70г ако живее добре.
90
2
 
21
 
! Отговори
жалко преди 1 година
Ако злобата и завистта удължаваха живота щяхме да сме най-дълголетни от всички, но не би
89
5
 
5
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 1 година
И как я изчислиха средната възраст? Откъде са данните? Коректно е ,,жителите на Р България", а не ,,българите". Има едни жители, чиято средна възраст е около 50-ина години. И те не са точно българи... А, да: на когото не му харесва в демократична България, може да я замени с диктатурата на Лукашенко. Всяка авторитарна диктатура обещава повече сигурност срещу по-малко свобода; накрая няма нито сигурност, нито свобода. А свободата сама по себе си е несигурност, но и възможност. Не може и двете.
88
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на пестицидите и химията в храните си отиваме рано. Аз и моето семейство от 25 години не пазаруваме от магазин. Произвеждаме си всичко домашно. От млякото сиренето кашкавала маслото зеленчуците плодовете до хляба месото и виното. Баща ми и майка ми цял живот са яли само собствено производство храна и доживяха до 92 години. Ако бяха спряли цигарите можеше и до 100 да докарат.
87
7
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
След 12 години управление на Винету и една на Киро Украинеца това не е възможно.
86
9
 
15
 
! Отговори
Мечтател преди 1 година
Де да имахме стандарта на живот в Беларус, сигурността и липса на дрога....