КЗК влезе на внезапни проверки в търговски вериги, търси спекуланти

Проверката е за картелни споразумения заради скока на цените
21 мар 2023 18:47, Стела Стоянова
24
КЗК влезе на внезапни проверки в търговски вериги, търси спекуланти

Комисията за защита на конкуренцията е влязла на внезапни проверки в офисите на търговските вериги, производители и техни сдружения във връзка с увеличението на цените на основните хранителни стоки. Със съдействието на служители на МВР и след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област се претърсват офисите на дружествата като се изземват копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване на картелни споразумения срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, се казва в прессъобщение на антимонополната комисия.

Оттам посочват, че са приключили икономическия си анализ на пазарната ситуация и той безспорно е установил, че "значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция".

"Комисията прецени, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост. Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. В този контекст вероятността разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикални, не може да се изключи", се казва в съобщението на антимонополната комисия.

За да се оцени доколко установените в хода на проучването явления се коренят в спецификите на пазара, а не са породени от смекчаване или елиминиране на конкуренцията между пазарните участници, КЗК уверява, че ще упражни всички свои инструменти по правоприлагане и най-вече антитръстовите си правомощия.

Действията по проверката на място се извършват от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област. От офисите на дружествата се изземват копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

Подробен анализ на събраните документи трябва да покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат възможността да упражнят правото си на защита. След приключването на процесуалните  действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството.

От КЗК напомнят, че нарушенията, свързани с определяне на цени, било манифестирани като споразумения или като решения на сдружения на предприятия, попадат в категорията „тежки нарушения” и подлежат в изключително редки случаи на освобождаване от общата забрана в Закона за защита на конкуренцията.

КЗК може да освободи от имуществена санкция първото по ред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, въз основа на които комисията може да докаже нарушението, припомнят още от комисията. На второто и следващите по ред предприятия може да бъде намалена имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението. Условията  са разписани в специалната Програмата за освобождаване от санкции или намаляване на санкциите, публикувана на сайта на КЗК.


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Войникът без армия преди 2 месеца
Търси майка си КЗК ,а не спекуланти ,и пълни хазната си ,а не се е загрижил за нашата ! Примерно наложиха глоба заради липса на БГ стикери по стоките на магазин ,който продава чужди стоки не от ЕС ,но с добро капество на по ниски цени ,та прикритието е ,че си мислят за нашият джоб КЗК,а пълнят техния и като цяло държавата ни със сегашните управляващи ,е и предишните ,миналогодишните ни убива !
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не излезе глоба за няколко милиона за веригите не ми се хвалете, лаладжийски истории от Киро и Радев съм се нагледал 2 години, а сега предизборно баене и какъв ви е резултата, ами още по-зле ще стане те ще си избият 33% данък с още 20% отгоре на всичко.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Газираната вода - 2 ЛЕВА/!/!/ Минералната вода 1,50 до 2 лв на места. минералната вода.. дето я точат и бутилират само в пластмасов *** за 5 ст.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами - пробвайте в жк.Лозенец някой магазин например.Кауфланд - хляб 3 лв, пица от 3 на 4 лв за месец. Или 5 банички тип бутерки = 10 лв
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обичам КЗК! Само напред и нагоре. Не четете ревящите търгаши тук, че се оплакват и обиждат. Още, още повече проверки!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В лидл имаше чедър от миналата седмица в каталога, 400гр, 8,50лв. в Румъния абсолютно същия продукт със същия грамаж обърнато в левове - 7,50лв. ?????!?!???!? На фона на по-високите им заплати и пенсии, тази немска верига им продава по-евтино. Евала...евала на всички депутати, дето знаят само да се дупRт на запада, вместо да ги заставят тези вериги до стената и да ги попитат ЗАЩО ТАКА??? НЕ МОЖЕ! Никой не гледа интересът на нацията. После се чудят защо не гласуваме.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проверяващия да застане пред витрината с олио,мляко,яйца,сирене,кашкавал,кафе и т.н. и сам ще се увери ,че всичко е изкуствено надути цени.Защо в ЛИДЛ Германия цените са в пъти по-ниски?Мои познати ми купиха монодози кафе за 5евро 48 броя,същите тук 16 броя 8лв.Де е Киро на кирия.Има още много примери как основни храни и продукти тук в България са доста по скъпи.И всички проверяващи го виждат,но картела е силен и непробиваем,защото са намесени хора на високи постове.
9
0
 
8
 
! Отговори
Хахаха, преди 2 месеца
"внезапни проверки" хахаха,съвсем изплискаха легена... :)
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки ден такива новини, но и всеки ден високи цени като идеш в магазина. Аз не виждам млякото да е паднало под 3лв/л. освен ако не е на промоция, ама преди 1 месец имаше проции по 2,30лв за мляко, а от няколко седмици най-евтиното е 2,60лв. на промоция? Е, какъв ви е кярът от тези проверки, само симулират дейност!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво има да ги търси,те са навсякъде.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чалъмите на един ушат каапрал!
5
0
 
7
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
.......и излезе,без нищо.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЗК си плащат да им правят четки по медиите колко много работят.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това реклама на КЗК ли е?
2
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Нелегални рибни борси работят от години по брега. Въртят се едни големи пари...внос-износ през граници... После се чудим защо нещата не вървят в правилната посока...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КЗК търси спекуланти както Диоген с фенер посред бял ден търси човека.