Министър Шишков потвърди: Тол таксите поскъпват, как ще се изчисляват?

Предвижда се цената им да се определя от изминатите километри
23 мар 2023 20:13, Анисия Иванова
19
Министър Шишков потвърди: Тол таксите поскъпват, как ще се изчисляват?
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на толтаксите с 50 процента, след като това бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Около 600 милиона лева ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, показват разчетите.

Предвижда се цената на толтаксите да се определя от километрите, които изминават превозвачите. За километрите над определен пробег – около 5 хил. км в рамките на месец, което според министър Иван Шишков подлежи на преценка, ще има намаление. Желанието е да бъдат облекчени превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България.

"Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, каза министър Шишков, цитиран от БНР. И допълни, че за транзитния трафик повишението ще е предвиденото. То ще влезе в сила най-вероятно след два месеца.

"Около 600 милиона лева ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който заедно с министър Иван Шишков инспектира строителството на магистрала "Европа".

"271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи", каза той.

За миналата година от приходите от толсистемата 72 процента са от български превозвачи, които са се движили в страната, и само 28 на сто са от транзитен трафик. Предлага се също в обхвата на тола да бъдат добавени и пътищата трети клас, които са по направленията към граничните пунктове - Кюстендил – Гюешево, Благоевград – Станке Лисичково, Петрич – Златарево.

6,5 километра отсечка от участъка с обща дължина 14,5 километра от магистрала "Европа" ще бъде пусната за Великденските празници. Това съобщи още министър Иван Шишков след проверка на строителството. Останалите 8 км от най-близкия до сръбската граница участък се очаква да бъдат готови до края на май. За последния участък от Сливница до Северната дъга на София са започнали отчуждителните процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Батман преди 1 година
А да попитам къде ще отидат тия 600млн..В кой джоб.. защото ние със 100 процента няма да видим полза от тях... ако наистина не приемем тия закони безумни на сериозно ще дойдат и по фрапиращи и безумни закони..Няма да се очудя ако до година винетката да стане на 200лв.. ама пак ще мълчим..
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Какво построи подмяната по качествени ли пътища за 3 год освен саботажи сладки лъжи грабежи обгрижване на любовници кумове приятели газови комисионери невиждана инфлация друго от подмяната какво видя ти Тиквата построи пътища а ти анонимник си един безделник с куха тиква защо ти не построиш по добри пътища вместо да драскаш по сайтовете простотиите си
13
1
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Тиквата нищо не е построил, правилната дума е откраднал :) затова си трошим колите ежедневно : )
12
7
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Шишков а ядките къде са Добре че е Борисов да построи пътища
11
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 година
До ПавелА е, Павле мислител, ако спрат тироветв ти какво ще ядеш бе, умнико? Аз мога да ти кажа, ама няма да ти хареса. Разбира се, на мен ще ми хареса де. Ще се разкарали, а после кой ще ти носи нещата, които ти купуваш? Не си слушал никога нищо и никой явно. Даже и не можеш да мислиш сам.
10
3
 
10
 
! Отговори
КоSSтадинов преди 1 година
Да не забравяме, че тези тол-такси ги плащат само мърляви българи... За чужденците магистралите са безплатни и за турски тираджии също.
9
5
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖЕЦ, КЛЕВЕТНИК..!! преди 1 година
НАЛИ АСФАЛТА НА ПЪТИЩАТА Е ЛОШ? КАК ТОГАВА ЩЕ ВДИГАШ ТОЛ ТАКСИТЕ, ЗА ЛОША УСЛУГА..??...... МАЙ ДОСТА СИ ЛЪГАЛ И КЛЕВЕТИЛ, "АРХКТЕКТЕ"
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шишко за две години метър магистрала не построи но парите за строежа разбира се са окрадени!
7
3
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Украинците в крайна сметка,ще почнат ли да плащат винетка,понеже някак си не е правилно към българите и останалите чужденци
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познайте кой ще го отнесе това поскъпване както и 33% данък свръхпечалба, идат нови цени.
5
1
 
18
 
! Отговори
Шишо-Бакшишо преди 1 година
Честито, кешаджията с ядките асфалт от игрището пред блока вдига пушилка един месец, за да ви вдигне накрая толтаксите.Сега ще има ли протести и автошествия от Благоевград и Бургас?
4
0
 
5
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Въпрос за Нобелова награда!!!!!!! -)))))))))))
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% повече!?!?! Леле майко. КЗК трябва да им направи проверки за монопол и разните други агенции да проверят за пристрастност и конфликт на интереси. Цели 50% отгоре. Тоя е луд. С какво е обосновано? Натрупаната официална инфлация е по-ниска.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да плащам тол такса след като укропитеците дори и винетки не си купуват? Ама после само да не се чудите защо в магазина всичко е поскъпнало и да обвинявате Путин, извънземните, климатичните промени и т.н.
1
15
 
6
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Дори е малко. Писна ми от огромни, пушещи и замърсяващи тирове по цял ден. Да се вдигне таксата с 1000% ако трябва, но да се разкарат.