На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
122, ти чел ли си хипократовата клетва
95
10
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
121, ама притребвал си ми бе! И без това си имам достатъчно работа и без теб. Иначе си първосигнално същество, щом класическа музика и колосани престилки те впечатляват, е как с йеф да не ти вземат парите
94
5
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
За мен лекар, който не знае смисъла на Хипократовата клетва е просто един търгаш ( нечестен търговец ).
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар 106Ужас значи от мен няма да начин да изкрънкаш и лев. Сигурно не си миеш и ръцете Поне това което изброих можеше да ме привлече, ( класическата музика и колосаната престилка, де) а сега такава случка няма да се случи доживотно. Ето как си спестих парите за неправилния човек - защото той е много устат пък глупав. Ето това е да имаш самочувствие без покритие - не си изписваш веждите вадиш си очите.
92
7
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
118, ето аз работя на частно, не ползвам нзок, обаче ме плюете първосигнално! Ех "алеков герой" "алеков герой"
91
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
За 100 и Лекар, медицината е бизнес и скъп бизнес.
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да без тях не може,но повечето от тях са едни мафиоти облечени в бели престилки които са на заплата и пенсия получават пет цифрени заплати,работещи в държавни болници но взимат пари под масата,имат частни кабинети безкруполни,,това трябва да им се забрани!Като са толкова добри да си работят в частните кабинети.........
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е поради капитализма и подражанието на това което се е случило със здравеопазването в сащ и други западнясали страни, където цените са безумни и водят до отказ от ползване на здравни услуги когато няма здравна застраховка, пък нерядко и когато има такава и самолечение.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братята американци колко годават еленджито?
87
7
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
114, абе то и баща ти не е бил длъжен да свършвавмайкати, ама те на
86
0
 
8
 
! Отговори
За 100 и Лекар преди 1 година
Ами Медицината не трябва да се превръща в СИЛНО печеливш бизнес. Дори думата бизнес не трябва да има връзка със Здравеопазване, по принцип. Иначе, отивайте да работите в Пфайзер и другите, някои /по-долу/ предложиха да станете автотенекеджии.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 Доктора да не казва на хората какво трябва да правят че да му дават парите си на него. Той самият аскетичен начин на живот ли води не си позволява да яде и пие когато му се прииска или що? Проблемът драги не е хората а в начина по който се третира тази професия. Ще искаш много пари когато ги заслужиш. Това че си сложил едно д-р пред името си не те прави още такъв. Докажи го и тогава. Пък и тогава може би не защото живееш в бедна държава.
84
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите масово надценяват труда си поради безнадежността на ситуацията в която са поставени клиентите им (преди пациенти). При грешна диагноза или неуспешно лечение няма съд или възстановяване на сумата както е при другите бизнеси. Пре грешки не се налага правосъдие и няма отговорност. Ако ще го играят бизнесмени КЗП и прокоратурата да ги почва. Здравните осигуровки са задължителни, образованието за лекарите е безплатно, платено от народа, а задължение за лекаря да работи в България няма!
83
5
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Какво разбираш под това да прилагам хипократовата клетва???
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е чист бизнес! С памук ти вадят душата!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Напълно НеВаксиниранБравос! продължавай все така и ще живееш сто години. Сериозна съм.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар 104И кво, прилагаш ли я? Ама ти каза че си счетоводител къде е сега истината? Съвсем се опетлахме нещо?
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма грижи да е платено обучението. 100к лв теглиш заем и после за да го върнеш прегледа 200лв минимум. Или заминаване в чужбина където взимаш добри пари и изплащаш бързо заема тука. А мрънкачите вместо да дават акъл и да се чудят как да спестят, да се хванат и да се поквалифицират та да взимат повече пари. Пуши по 300лв цигари на месец, в кръчмата дава по 100лв на ходене, за ракия набива кинти, ама доктора му бил длъжен. Соц-а ви съсипа мисленето.
78
9
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Аз не понасям класическа музика, слушам жица, редовно съм небръснат и нямам колосана престилка
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар 92Ами счетоводителите не са лекари. Това е разликата. От лекаря се иска и друго да слуша класическа музика, да изглежда перфектно в бялата си колосана престилка да умее да лъже пациента така че онзи да си мисли че го лекуват. И чак накрая да го ошушка доволно. Виж колко качества са необходими. Казвам го от опит платих на един лекар за да ми изпише лекарство а той не беше на кеф, взе ми парите и забрави да ми го изпише. Виждаш ли за какво говоря

Спонсорирани публикации