Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа

Никой не искал да работи в земеделието ни
54
Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа
Снимка: Pixabay

Никой не иска да работи в земеделието - това е процес, към който вървяхме през последните десетилетия, преди да осъзнаем, че е структурен проблем.

Това мнение изрази пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Процесите в Източна Европа, икономическите и социални промени допълнително нагнетиха напрежението в тази посока – много хора да мигрират и да се превръщат в сезонни работници, отбеляза тя.

Българското земеделие, каквото го познавахме отпреди 30 години, вече не е такова. То все по-малко и по-малко предлага работни места, работниците са нископлатени, нямат трудови договори. Демографските процеси отделно усложниха ситуацията, коментира Васильонова.

"Селскостопанските работници решиха да излязат навън, за да осигуряват препитание за семействата си. Вече имаме трето поколение деца, които растат между две страни, или растат с бабите и близките си, или пък половин година пребивават в България, половин година живеят в друга страна", обясни тя.

"Сезонната работа в земеделието по дефолт е несигурна, прекариатна. В преработвателната индустрия също имаме сезонност до голяма степен", допълни Васильонова.

С излизането на наратива за хранителната сигурност в ЕС разговорът вече става незаобиколим и критично важен, посочи синдикалистът, визирайки темата за работодателите в земеделието, които няма да могат получават земеделски субсидии, ако не спазват правата на работещите при тях.

ЕС най-после разбра, че не може да се позволява неглижиране на правата на работниците в земеделието, изтъкна Васильонова.

"Българските сезонни работници ще продължат за работят навън, защото тук не могат да получават същите заплати. Политиците казват, че резервоарът на Източна Европа е вече изчерпан", коментира тя.

Ново безплатно мобилно приложение ще информира на майчин език сезонни работници от 10 страни в ЕС чрез кратки 10-минутни видеа, разказа още Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ни вкара в ЕС/ НАТО без да ни пита, как може всички да си траете, а сега мрънкате за последствията, ах колко сте прозди и мързеливи да свършите работата си като общество срещу врага ви
3
0
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Социалдемократическия модел на проф. Томов се прилага все по-трудно - не се намират маймунки с трици.
2
2
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Добре че нямам работници :) Модерно земеделие :))
1
1
 
19
 
! Отговори
.!. преди 1 година
най-*** пример! миналата година гроздобер! Във Франция ти даваха 85 евро на ден работа! + храна и подслон + някаква част от пътните разходи! В България ти даваха 35-40 лв на ден + ти си плащаш храната и транспорта! транспорта беше по 2лв в посока! Та аз викам така! нека надниците тука станат още по-ниски! И после нека да се чудят що разбираш ли ората работят на запад! Мдам! Белким на някой му стане ясно що разбираш ли е така!!!!!!