Заради високите цени: 80% от хората свиват пазара, 83% искат таван на надценката

Българите подкрепят държавния контрол на цените на храните
44
Заради високите цени: 80% от хората свиват пазара, 83% искат таван на надценката

Сериозни мнозинства от българите споделят, че домакинствата им ограничават потреблението си заради проблема с цените на храните. На този фон, почти автоматично се споделят и одобряват всякакви мерки за спиране на ценовия ръст, включително и ограничения в надценката. Почти инстинктивно е общественото подозрение към големите търговци. Проблемът става сериозен, защото на практика по-големите магазини за хранителни стоки се оказват и основно място за пазаруване. Също автоматично е и очакването за повече присъствие на български стоки. По традиция, обществото не показва резерви към държавни намеси. 

Още по темата
Това са част от изводите от бърз сондаж, с който Министерство на земеделието провери масовите настроения в трудната ситуация. Изследването е проведено от "Галъп" по метода CATI (Computer Assisted Telephone Interview) сред 1000 пълнолетни българи, проведено между 14 и 19 март.
 
Притеснението на българите, че им се налага да ограничават потреблението, поради високите цени на храните, е широко споделяно – 80,2% признават това. 83% смятат, че ограничение на надценката е необходимо, при малко над една десета на обратното мнение (11,9%). Минимален е делът на тези, които не могат да преценят. По правило, винаги идеи и предложения, свързани с ограничаване или намаляване на цените (независимо от контекста), събират широка обществена подкрепа. От тази гледна точка почти единодушно одобрение от над 80 на сто следва да се приеме със съответните уговорки. Въпреки това прави впечатление, че почти няма демографски различия в отговорите. Малко по-нюансирана е подкрепата за държавен контрол на надценката сред най-младите респонденти, жителите на столицата и тези, чиито жизнен стандарт надвишава средния за страната. Разбира се, има вариации и според партийните предпочитания на респондентите. 
 
На този фон до публиката у нас изглежда е достигнала информация за инициираните проверки за ценообразуването на хранителните стоки в големите търговски вериги – 84,8% твърдят, че са чули за тях. 15,2% не са запознати. Разбира се, в такива отговори винаги има социална желателност и престижен елемент, но темата действително предполага интерес и това се отразява в данните. Отзвукът е автоматично позитивен – над 90 на сто одобряват такъв подход, 6% изразяват неодобрение, а останалите не могат да преценят. При подобни, на практика единодушни нива на одобрение, не се открояват съществени разлики в нагласите на различните демографски групи. Минимални различия в отговорите са повлияни от жизнения стандарт, партийната ориентация и възрастта.
 
Идеи, свързани с държавна регулация на цените на основни храни, плодове и зеленчуци (85,5%) или дори създаване на държавни магазини с цел намаляване на цените на храни, плодове и зеленчуци (72,7%) срещат широко одобрение. Това допълнително потвърждава уловените и в други въпроси нагласи.
 
 Отговорността

 
Причината за високите цени на хранителните стоки българите откриват най-вече у търговците – 79,1% от всички запитани смятат, че ценовата тежест се покачва заради тях. Минимален дял от респондентите смятат (2,3%), че отговорни за високите цени са главно производителите, а 15,7% смятат, че и двете страни допринасят за това. Малцина не могат да преценят.

о-възрастните респонденти са и по-склонни да търсят причината за високите цени у търговците. Подобни са нагласите и на жителите на големите градове. Относително по-големи (но отново по-малки от дяловете на отговорите „търговците“) са дяловете в посока производителите сред най-младите респонденти, тези с висше образование и тези с доходи малко над средните за страната.
 
Обществото ни е, например, автоматично критично и по отношение на големите търговски вериги. Автоматизмите на негативизъм спрямо веригите достигат такава степен, че съществува почти единодушно в изследването убеждение, че веригите всъщност крият истинската си печалба и затова държавата трябва да ги принуди да я покажат и да платят реалните данъци. Дялове от половината до около две трети по различни индикатори приемат, например, че рекламата на веригите заблуждава относно цените, качеството или пък приоритета върху родното производство.
 
Предпочитанията и навиците
 
Критиката към търговските практики идва в контекста на високи предпочитания за български произход на стоките. В столицата например делът на тези, които смятат, че българските хранителни продукти на нашия пазар не са достатъчно, достига до близо 87%. В по-малките населени места този дял очаквано намалява – в селата, например, е около 70 на сто. Идеи, свързани със стимулиране (държавно подпомагане) на родното производство срещат практически консенсус на нива над 90%. Интуитивно е и схващането, че българските хранителни стоки са по-качествени. Ситуации като днешната биха могли да превърнат всичко това от фонова нагласа в активно обществено мнение.
 
При анализа на такъв тип индикатори следва отново да се има предвид високото ниво на инерционни отговори. То обаче също е свидетелство за силата на обществените инстинкти в тези теми. 
 
Макар че на декларативно ниво българите безспорно изразяват почти единодушно предпочитание към българските хранителни продукти пред вносните, оказва се, че когато става дума за цена, най-възрастните респонденти поставят стойността на стоката пред важността на националния произход. Значителни групи в затруднено икономическо състояние, както и жителите на по-малките населени места, също посочват сравнително по-често, че цената все пак е определяща за тях, когато пазаруват хранителни продукти. Това отново подчертава текущата важност на въпроса с цените.
 
Най-голям дял от участвалите в изследването пълнолетни българи (40,7%) заявяват, че най-често пазаруват хранителни стоки в малки бакалии и квартални магазини. Значителен обаче е делът на респондентите, които казват, че закупуват основните хранителни стоки за дома от големите търговски вериги и хипермаркети (31,1%). Ако добавим към тях и тези, които предпочитат супермаркетите в близост до дома (25,2%), то оказва се, че повече от половината от българите пазаруват основно от онова, което за краткост обикновено се означава като търговски вериги и подобни. Това още веднъж свидетелства за проблемите по повод големите вериги – в очите на българите.
 
Минимален е делът на тези, които предпочитат, опитват или си позволяват открити и фермерски пазари, складове на едро, онлайн. Налице са очакваните различия в навиците за пазаруване, в зависимост от жизнените стилове.
 
Разбира се, когато става дума за плодове и зеленчуци, картината е различна и малките квартални бакалии и магазини (36,5%) и откритите пазари (28,3%) се оказват предпочитаното място за пазаруване, а супермаркетите и хипермаркетите запазват основно място, но отстъпват.
 
Пазаруването на плодове и зеленчуци от открити и фермерски пазари изглежда е относително по-разпространено сред най-младите, но и сред най-възрастните, както и жителите на по-малките населени места. Малките бакалии заемат водещо място сред всички възрастови групи с дялове от около една трета, а в малките градове и селата – до около две пети.


*****
 
Проучването е възложено и финансирано от Министреството на земедеието и е проведено от „Галъп“ в периода 14-19 март, CATI, 1% от извадката (база всички) отговаря на около 54 000 души. Абсолютна максимална грешка ± 3.1 при 50% дялове.


44
Още по темата: ценихраниГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
България е тук...има Държава...Народа ни...Вие сте Държавата,руски ен.ч.ри от израждане,дпс-гроб,бсп,атака къде замина?а валерко биещият инвалиди?харчат ограбеното от вас,боко им плати с вашите пари да го държат на власт,да строй руски потоци,да саботира интерконектора...да ви прави роби на...путин...всеки с гънка може да го прозре!не случайно закриваха училища от гроб!убиваха земеделието ни,прогонваха инвеститори...да сме гладни,проЗти и зависими! и искате още???Свободни хора сте!!
33
1
 
0
 
! Отговори
До процентко преди 2 месеца
Когато цените се определят от борса на горивата, това означава зависимост от борсите, ако нямаш дългосрочни договори. За един ден финансовите акули могат да разрушат икономиката, на която държава пожелаят. Така дойде "азитската криза" - целта беше унищожаването на Азиатският дракон. Така беше с кризата 2008, срина икономиката на ЕС, която стана първа, и сриване на германско производство сега, така стана "дот.ком" криза, така с "ипотечна криза". Там където има Борса, там има фалити и манипулации.
32
1
 
2
 
! Отговори
Вдигане лихви преди 2 месеца
реалността е друга, Финансовите Закони и Среда след 2008 се менят. " печатат се пари, Фед вдигна лихвите с 50 пункта, плановете, ДАВОС, ШВАБ са други.Но не спасяването на ЦБ, поне в ЕС, а фалит и Презареждане. Губернаторът на ФЛОРИДА ИСКА ЗАБРАНА на ЦИФРОВА ВАЛУТА-евентуален бъдещ президент на САЩ. Гледайте интервюта на КАТРИН Остин ФИТЦ- работила в администрация на Буш Старши и на Уолстрийт.Русия също е част от ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА и Китай -СВЯТ НА РЕГИОНИ, от 1 04 Русия въвежда пробно цифрова рубла.
31
2
 
0
 
! Отговори
Държава НЯМА преди 2 месеца
В момента на влизане в ЕС, държава НЯ ***! Каквото кажат ЕЦБ, МВФ, СТО и Фед - това правим. В момента на влизане в ОТАН, армия и граници НЯ ***. Не е виновен Борисов или ПП, не са виновни ЕС и НАТО, виновни са българските политици, които ви омайват колко е хубаво Еврото. Всички те са подчинени на глобалните елити. Искате да няма инфлация? Искате лев? Искате българи да не участват в чужди войни? Искате пържоли, а не бръмбари и гумени домати и краставици? Излизане от ЕС и НАТО. Друг изхо НЯ ***!
30
2
 
1
 
! Отговори
До ББ преди 2 месеца
Това е дългосрочна стратегия на Фед и ЕЦБ. Форуми на Давос, фалит на банки 2008, от Путин ли дойде? Преди няколко месеца обясниха на всички в Давос, защо ще има инфлация, ЗАНУЛЯВАНЕ и ролята на ЦБ, 150 банки. Да не би международната система за разплащания да се ръководи от ЦБ на Русия. Вместо да виниш Путин, питай какво правят президентите в Европейският съвет от вчера с Кристин Лагард. То бива финансова неграмотност, но има елементарни граници.
29
2
 
0
 
! Отговори
Излизане ЕС и ОтаН преди 2 месеца
България се сравнява с ЕС. Освен превземане на пазарите, друго не се случи. Идват цифровите валути, ще ви обясняват колко е "хубаво" да не разполагате с пари в кеш, уж за да ни спасяп от фалити и инфлация. А българите както при бУстеРите, не им дреме какво имат тялото. Бръмбарите в храните, докато масата дъвче бръмбари, елитът ще яде Пържолки. Така и с цифрова валута, използваха частните крипто да спестят пари от пробиви в системата, безплатен опит. Изход излизане от ЕС и ОТАН!Веднага!
28
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
ама високи цени?няма производство,хората се отказаха...това искаха и го постигнаха...само производството на достатъчно ще свали цените...онова с горивата който свалиха САЩ няма да се повтори...политиците ни агенти на путин вдигат цените...удобно забравихте как младежкото на гроб спарите ви изкупуваха горива с цел да ви уплашат и всеят паника...всичко се внася хора...с ниско качество...и на безбожни цени...за да мразите...Свободата и предпочетете...кваса,гласувате за агенти на раша и ни ограбват
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бутилка газирана вода миналата седмица 45 цента, тази 50. Тока все по-евтин, нафтата клони към 1,40 та от къде тези +10 процента? Да не говорим че преди година беше 26 цента.
26
0
 
2
 
! Отговори
Вижте какво преди 2 месеца
Таван на надценките ТРЯБВА ДА ИМА , и то не само за прекупвачите и търговците на крайния продукт, а и за прекупвачите на материалите за неговото производство ! Само така нещата ще си дойдат на мястото !!
25
1
 
0
 
! Отговори
Ко преди 2 месеца
До мистър проценткоТо измислино, ама в БГ нищо не сработва правилно, а работи наопаки. Тук предпочитат контрол на това, контрол на онова. Тук пазарните механизми са строго забранени
24
1
 
4
 
! Отговори
az преди 2 месеца
Мдам, всяка стока с 50-150% нагоре. Красота.
23
0
 
3
 
! Отговори
дам преди 2 месеца
До LaravelЛаравелчо, примерът ти няма нищо общо със случая. Написали сте софтуер - супер, имате клиенти, значи хората го оценяват и си плащат, още по-хубаво. Но това няма нищо общо с олигопола и монопола и непазарните договорки. Ако не беше така, щатите нямаше да са първта държава, която приема антимонополни закони, Ларавелчо. Или смяташ, че САЩ не е капиталистическа държава? Любителите на свободния пазар не е лошо да отворите малко един учебник по микроикономикс и да прочетете малко.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо в комунистически Китай няма таван на надценката ? Кой сега е комуниста ? А кога ще спират бананите ?
21
5
 
13
 
! Отговори
Джендария Шенгенска преди 2 месеца
и кво стана ся - вместо Русия да се срине се срина педоидния ЕС
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ограничава се народа, дръжки! След 3 седмици ще започнат репортажите на телевизиите за бруталните задръствания по границата с Гърция и по магистралата за курортите!
19
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Скоро трябва да излизаме по площадите. Според мен на хората ще им писне тотално и чашата ще прелее тогава, когато ППДБ и ГЕРБ се коалират, за да ни вкарат във войната. Не изключвам това да доведе до масови безредици и недай Боже, гражданска война. Само че натам отиват нещата!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не сме ограничили, честно казано. Даже харчим прекалено много, което не е ок. Разбира се, по закон в инвестиции отиват поне 70% от доходите ни.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Европейски купони с логото на ЕС и лика на урсулата не искат ли? 90% гласуват за ЕС и НАТО, ама 0% дадоха по 1000 лева за Украйна, нали? Мор за европеидните про'с'таци! Тиквата още преди година ВИ каза, че малко ВИ е мачкането!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цифрата е близка до тази която Борисов и Христов дадоха за количеството про'с'таци или де'б'или у нас.
15
1
 
11
 
! Отговори
Ехе преди 2 месеца
Ресторантите са пълни. Тез жени не готвят вкъщи, ама всяка вечер семействата по ресторанти. Ами трябва да си милионер всеки ден по ресторанти да ходиш да вечеряш. Значи щом имаш 3000 лева на месец за ресторанти, не виждам проблем как не можете да си пазарувате от магазина хранителни стоки.