Предлагат задължителна профилактиката при джипи, иначе санкции

Скандално е, че държавните служители не плащат самостоятелно здравните осигуровки
27 мар 2023 21:56, Анисия Иванова
31
Предлагат задължителна профилактиката при джипи, иначе санкции
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Здравните вноски в България трябва да се увеличат до поне 10%, за да се подобри качеството на услугата, но това трябва да се случи единствено след преглед на солидарността в системата и ясно прогнозиране кой какво плаща. Това каза Красимир Грудев, председател на УС на НСЧБ, член на УС на Европейска асоциация на болниците и здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"За нас е скандално съществуващото положение, че държавните служители не плащат самостоятелно осигуровки, а тези вноски се плащат от ведомствата... Когато имаме ясна проследимост кой какви осигуровки плаща, независимо дали лично, или чрез работодателя, ние можем да прогнозираме какви пари ще се съберат. Иначе така много често плащанията от държавата към здравната каса се формират на остатъчен принцип... Преди да стигнем до повишаване на процента на вноските, първо трябва да изправим тези нередности", категоричен е гостът.

Средно здравноосигурителната вноска в Европа е 10% и България трябва да се стреми към поне такова ниво, смята Грудев.
 
Въпреки положените усилия към развитие и възприемане на по-високи нива на профилактичните грижи сред населението, това не се случва заради пренатовераността на общопрактикуващите лекари (при нужни 6000 има само 4500) и традиционната незаинтересованост на българите, каза Грудев.

По думите му може би трябва да се въведат мерки профилактиката да стане задължителна и с известни наказателни санкции, когато човек не се отнася сериозно към своята профилактика - ако не ходи редовно на прегледи, да няма право на определени неща.

Навременното диагностициране на заболявания, което се случва при профилактичните прегледи, ще спомогне да се намали натовареността на здравната система, но ще осигурява по-голяма преживяемост на заболявания на по-ниска цена, каза Грудев.

За последните 30 години в частното болнично здравеопазване са направени инвестиции за над 1,5 млрд. лева за над 120 високотехнологични болници, каза Грудев.

"Частните болници създадоха така необходимата конкуренция на болничния пазар, което е най-сериозният и значим фактор за развитието на медицинската помощ", смята той.

Здравеопазването в страната трябва да бъде общодостъпно, с високо качество и необходимата своевременност и бързина на лечението, което според Грудев частните болници успяват да предостават в голяма степен. Около една трета от болниците в страната са частни (с около една трета от болничните легла), а останалите се разделят поравно между общински и смесени държавно-общински, добави той.

Ситуацията в системата е стабилна, въпреки че се работи без бюджет за 2023 г., като очакванията са за около 10%-12% ръст на бюджета заради естественото повишаване на приходите през ръста на заплати и осигуровки, каза Грудев.

Има недостиг на кадри в системата заради отлив от кандидати за медицинската професия, което е най-видно при медицинските сестри. Такава е ситуцията в цяла Европа, като в България съотношението лекари/сестри е 1:0,8, а нормалното ниво е 2:1. Трябва да има целева политика и бизнес подходи за запазването на кадрите в страната, каза Грудев и даде за пример програми за стипендии за обучение срещу ангажимент за работа за период от време.

"Трябва да се увеличат и възможностите за специализация като места за специализация. Направиха се малко стъпки в тази посока - може да се специализира в по-малки боници, включително в частни болници, и трябва да се продължи. Според нас трябва да се разширят професионалните правомощия на сестрите да изпълняват повече функции, за да имат и перспектива за лично професионално израстване и да могат да заместят липсата на лекари."

Как ще се промени здравната система с въвеждането на застрахователните дружества може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Аз откога пиша,че държавните хрантутници трябва да си плащат осигуровките!! Близо е до ума,ама гарван гарвану око не вади, кой ще го предложи и кой ще го гласува, като засяга него!
26
2
 
7
 
! Отговори
П. К. преди 1 година
Чрез Google, човек може по-правилно и по-лесно да се лекува в сравнение с доста наши пишман "докторчета"...
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Здравните вноски в България трябва да се увеличат до поне 10%, за да се подобри качеството на услугата". Дрън дрън! Помня преди години как една пълна госпожа ми обясняваше по телевизора, че като стане винетката от 67лв. на 97лв. какви пътища ще имаме... Слънце! Елате в Русе и региона да се нагледате на пътища- Слънце! Ако имате възможност - С високо проходими джипове, че иначе може да съжалявате. Е това ще стане и с увеличените осигуровки. Ще ги окрадат!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има задължителни технически прегледи на автомобилите! После санкции! Сега ни приравняват към автомобилите. Някои мечтаят да ни застраховат задължително със здравно "Каско". Следва - ако някой лекар ви каже да се оперирате /с доплащане, разбира се/, а вие не искате - санкции. Така и така сме Ваша собственост /на политиците, на СЗО, на фармите, на ЕС/ - ами хайде, плащайте бе!
23
1
 
18
 
! Отговори
Докога ще ЗАДЪЛЖАВАТ преди 1 година
Задължавате да няма ДВГ, при липса на независими научни изследвания. Задължихте ме да ползвам приложения и софт, услу при покупки, които не искам мобилни и лаптопи. Задължихте ме да гледам телевизионни програми, които не искам. За награда ми Повишихте ми цената, затова че еднолично сте премахнали програми, които искам. Сложихте осветление, което не искам, улични лампи на Фандъкова, вредят на зрението ми. Задължихте ме да се ваксинирам с неясни течности. Задължихте ме да подкрепям военни действия
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДЖИПИТАТА КАТО ТЪРГОВСКИ ФИРМИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ОТ НЗК ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ В НЕБИТИЕТО !!!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЗАЩО ЗА ДА МЕ ПРАЩА ДЖИПИТО НА НЕНУЖЕН ПРЕГЛЕД НА СКЕНЕР В ЧАСТНА БОЛНИЦА ЗА ДА ТОЧИ КАСАТА?!...
20
1
 
11
 
! Отговори
Каса без дъно преди 1 година
Ще ни откажат да плащаме вноски. Винаги частно. Пожелавам фалиране на цялата система на НЗОК. Правена ли е проверка какви са уличните лампи на Фандъкова, как се отразяват на здравето и зрението? Има ли е изамерване на влиянието на 5G в/у здравето на човек, спазва ли се дистанцията 400 метра до училища? НЗОК разрешили биолаболатории в БГ. Ядем без наше съгласие ГМО и бръмбари от 2 г., канцерогени. Излизам от с-мата. Който може да отказва МОБИЛНИТЕ и СМАРТ уреди. Следват ID и цихпов лагер без КЕШ
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази задължителна профилактика може да се окаже, че ви трябва стенд или друга скъпа операция както онзи кардиолог от Пазарджик, който поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв. Знаем как се правят профилактични прегледи на колите, същото е и с хората. Всичко е проформа - да се изперат едни пари от касата.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравните вноски в България трябва да се увеличат до поне 10%. . . . от какво бе скъпи мисирчета, от тарифната ставка от застраховката или от заплатата, от какво? Проблема е, че само 10% от лекарите в България са лекари! Останалите са от 80%-те ама с диплома!
17
3
 
37
 
! Отговори
Опаа преди 1 година
Здрав човек да виси с часове на метър от кашлящи болни в коридорите ,то по малоумно от това няма ама ко им пука на тия отгоре за народа .За *** от парламента има правителствено обслужване ,бок луци мръсни.
16
2
 
27
 
! Отговори
Язе преди 1 година
И да добавя- как ще има пари, след като касата се източва за лечение на всякакви здравно НЕосигурени индивиди като мангоджери, укри и тем подобни. Поинтересувайте се колко пари отиват за такива услуги- ще се изненадате ;)
15
4
 
6
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До 13 Нормално в Германия да е по-добре, щото и вноските са по-високи. В Австрия държаната ми събира почти 50% за данъци и осигуровки- и там има много повече безплатни услуги с направление, но за направление чакаш 2 часа при джипито ;)))
14
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз платих 450лв за ядрено-магн.резонанс на баща мислед инсулт с 45г.трудов стаж,украинката до мен 0.00лв защото била украинка.
13
1
 
28
 
! Отговори
ергенът преди 1 година
тоя леш пер е редно някой да го прати у травматологията
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Германия с плащане на 1 такса,ходиш в рамките на 3 месеца неограничено ,тук такса за преглед при личен лекар.такса за лаборатория.такса за лекар специалист..стига де!
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая тъпотия много прилича на другата със зеления сертификат. Укропските мигранти и всякакви други без всякакви изследвания, дори не ги знаят откъде са и на колко години. Обаче за теб задължение, веднага че и с наказания.
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде нова проSтотия! Пак някой нещо иска да налага на сила. Ако джипитата правеха качествени профилактични, щях да ходя там. Но те са отбий-номер. Правя профилактиката служебно, много по-добра и всеобхватна е. Ако ще насилвяте хорато да си губят времето по джипита, създайте ред - да не се чака по опашки и да е безплатно. Лично аз в такъв случай ще намина и от там. Лошо няма. Но да вися с часове за мерене на кръвно и да си плащам бадева - абсурд!
9
1
 
22
 
! Отговори
Дърт доктор преди 1 година
За превантивна медицина няма пътеки. Виж, като се разболееш както трябва и им попаднеш на пътеките, тогава започва голямото цоцане.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не ползвам GP от години. Трябва да си взема един ден отпуск, за да се видя с него. Плащам си допълнителна здравна осигуровка, отделно имам и застраховка. Там си ме преглеждат от-до- всяка година. Не стига, че здравните ми отиват на вятъра, а сега остава и глоба да им плащам.