Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на Алианса
28 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
494
Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО
Снимка БГНЕС

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено миналата година. То бе публикувано през март в сайта на НАТО.

51% от участвалите в анкетата българи са отговорили със "съгласен съм" на този въпрос. 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални. В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предишното проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
2
 
2
 
! Отговори
Ако са... преди 1 година
...ви и такива специалистите в болниците, по-добре да се лекувам сам.
311
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плоско земци те от възраждане би трябвало да спечелят изборите ако е така
310
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво че сме в НАТО, че ако бяхме извън, сигурно щяхме да сме част от Руската Федерация, не познавам млад и образован човек, който да иска да излезе от НАТО или от ЕС, по-възрастното поколиение има сантимент към соца, както и една по-ниско образована част, която лесно се поддава на внушения, може би оттам идва тази вълна
309
2
 
7
 
! Отговори
Ханс Мюлер преди 1 година
Само да допълня 320. Даже самият Столтенберг, открито но и с леко неудобство, се изказа пред журналисти по отношение постоянните дразги между Гърция и Турция. Смисълът беше: "Да се оправят сами!"
308
5
 
10
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Мдаа, 30% искат вън от Нато, вън Европа но да им дават пари които да не се връщат и са за др0гара Путин но да са далече от Мордора! Панимали ве таваришчи
307
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де щом народа 70 процента иска Нато, хайде докажете го, направете референдум... СТРАХ ВИ ТРЕСЕНАПРАВЕТЕ И ЗА ЕВРОТО И ЗА *** ИДЕОЛОГИЯТА, НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМИ И ВАШИЯ КОСТОВ ФАЙТОН ОТ ТАЛИБАНОРУШИТЕЛИ НА ПАМЕТНИЦИ И ФАЛШИФИКАТОРИ НА ИСТОРИЯТА ЗА БАТАК ЩЕ ЛЪСНЕ, КОЛКО СТЕ... СТИГАТЕ ЗА ЕДИН МИЖАВ ПРАЙДД
306
12
 
9
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 година
Първият танк Leopard е заловен край Артемовск, пише журналистът Руслан Осташко в канала си в Telegram.Такава информация беше озвучена от съветника на изпълняващия длъжността глава на ДНР Ян Гагин и заместник-секретаря на донецкия клон на "Единна Русия" Алексей Муратов.Според Муратов, цитиран от Осташко, екипажът на пленения танк се е състоял от полски наемници.
305
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто изтърканата им пропаганда не ни минава. След Ирак, Либия и Сърбия само наивник може да вярва на западните лъжи. Впрочем Хага няма ли да си прибере западните военопрестъпници?
304
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че от Възраждане сте гръмослани и пишете под всички статии и клипове, не означава че представяте по-голяма част от населението, просто повечето хора нямат време или желение да пищят по форуми като вас,ако наистина всички бяха на вашето мнение Възраждане щеше да е първа политическа сила, ама нали...
303
3
 
8
 
! Отговори
gergana преди 1 година
Аз България никога за нищо на света и по никакъв повеод не бих защитавал, ще ти защитавам някакви си друга държава, да не ме е е*л лудия, кво ми дреме за някакваи си територия, живота ми е по-ценен. Който иска да си защитава, така е най-демократично и да си мре за каквото си иска, не мерси.
302
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, достоен член. Забравяте как ни пробутаха 20-годишно замразено месо, как всичките ни стоки са с различен, по-некачествен, състав от тези, произведени за западните страни. Освен това да благодарим за натовската бомба в Горна баня и обеднения уран. Щяло да ни защити НАТО, точно както защитава Гърция, когато турски самолети нарушават въздушното й пространство, ами Кипър - дори не е необходимо да говорим за това. И последно - за САЩ сме второ качество хора, визите така си и остават.
301
14
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Всъщност Възраждане е единствената партия постоянно увеличаваща гласовете си. Никоя друга. В момента има шанс да победи ДПС за трета позиция, което според мен в добре за всички. С изключение на либерастията естествено, те си харесват опредени атрибути на мюсюлманите
300
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, егати пропагандната статия. Как направихте извадката, доколко е представителна, колко е голяма ...... 70% от българите са против НАТО, ама никой не пита. Вместо това ни пробутвате платени проучвания сред "ваши" хора.
299
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като дойдат дебелите мамашенки и пияните релуснаци в апартаментите ви ще видите,малко носиха перални и хладилници по танковете в Украйна...
298
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако излезем от НАТО и ЕС,Путин за 4 часа ще ни превземе и ще е в София.Вие сте ненормални.бе.
297
15
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
вън от нато и ес
296
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Всеки втори след случката в Украйна.....
295
13
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
Какво ни даде НАТО ?! Само разход - техни бази /срещу Русияя /, милиарди за самолети /трай коньо за зелена трева /, измислени бежанци да издържаме /можеха спокойно да се преместат в безопасните територии на самата Украйна ,а не да нахълтат в Европа /! Опитват се да се месат във вътрешните ни работи и да налагат диктат !
294
4
 
11
 
! Отговори
Toй преди 1 година
Пълни глупости, аз собсвената си страна няма да защитавам и умирам за нея, пък камули някаква друга страна, която ми е непозната и не ми дреме за нея.Пълна пропаганда, живота ми е ценен не някаква си страна или земя
293
3
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
A всеки 2-ри вън от ЕССР. Страх ги е от референдуми, щото ще лъсне голата истина