Специалисти от ВМА с първа за годината чернодробна трансплантация

Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години
28 мар 2023 10:23, Красимир Ангелов
3
Специалисти от ВМА с първа за годината чернодробна трансплантация
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, която е първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години.

Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня екип на ВМА бе транспортиран до там със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили. Самата трансплантация е продължила около 7 часа.

"Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване", коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Благодарение на усилията на целия екип – тук искам да обърна специално внимание на ключовата роля на нашите анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, допълни още той.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От ВМА благодарят и на лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес.

"Признателни сме и на екипажа на ВВС: подполковник Пламен Дончев, командир, и помощник-командир – капитан Николай Калайджиев и борден инженер – майор Мирослав Пипев, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно", коментира още доц. Михайлов.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
трансплантация по български - парите от джеба на пациента в убийците (лекарите)