Ще се прави ли избор между 12 % увеличение на пенсиите и еврозоната?

Ковид мерките в подкрепа на бизнеса да бъдат прекратени
29 апр 2023 14:47, Елка Василева
100

Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков. Според него в Бюджет 2023 трябва да се орежат част от разходите и да се търсят нови приходи. А според бившия министър на финансите Милен Велчев е крайно време да върне 20% ДДС на всички стоки и услуги.

Още по темата
По закон най-късно до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, никоя партия обаче няма собствен капацитет да го направи.

"Министерството на финансите постъпи като умна жена и каза "ето ви бюджет с над 6% дефицит, а сега да видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", изтъкна Нейков.

 Според него е много важно парламентът да реши какво иска и какви са целите, които трябва да бъдат постигнати.

"Ако възприемем този дефицит, забравяме поне за петилетка за еврозоната. Ако искаме еврозоната, отказваме се от този дефицит и го свеждаме до сакралните 3%", категоричен бе бившият социален министър.  По думите му вината за големия дефицит не трябва да се търси в увеличението на пенсиите.

Бившият финансов министър Милен Велчев обаче припомни, че пенсиите вече бяха увеличени с т. нар. "пандемични добавки".

"През тази година е редно да се помисли дали не е по-уместно пенсиите да се увеличат само с размера на инфлацията, а не по швейцарското правило", предложи той.

И двамата бивши министри са на мнение, че временните мерки, които бяха въведени в помощ на бизнеса по време на Ковид пандемията, трябва да бъдат спрени.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Пенсиите трябва да се увеличат с 12%.Има си правила.Стига да получат тези които не са работили.
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какава Еврозона, следващите избори Възраждане са първи, инфлацията няма да пада под 10% заради алчните търгаши спекуланти, вдигане на безработицата и спад на инвестициите, масова емиграция - това се очертава накратко.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До85 -Внасям всеки месец толкова,колкото е една от масовите пенсии, а отделно работодателя ми внася още по-голяма сума за негова сметка! Ако не знаеш,то поне се поинтересувай,прочети и тогава пиши глупости!
92
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 77 А КЪДЕ ОТИВАХА ОСИГУРОВКИТЕ НА ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ КОГАТО РАБОТЕХА??? ИЛИ ТОВА Е МИНАЛО!!!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тука май пишат само хора, които никога няма да остареят! И нямат родители.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До89 Много"яко"докато човек си погледне партидата в УПФ последните две години и установи как добре са"управлявани и увеличени"неговите пари,и му идва един голям мерак да декларира и да внася,че чак ум да ти зайди?
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Частен пенсионен фонд е много яко докато борсите растат... и са не си карък са се пенсионираш например 2008ма или 2020та година.
88
3
 
4
 
! Отговори
До85 преди 11 месеца
Трооооле хайде сега кажи,ама бързо,каква"огромна"сума внасяш????Аман от дрислььовци без работа!
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Крайно време е българския пенсионер да се поинтересува...-Всеки месец работещите внасят огромни суми във фондовете за пенсии,анонимен!
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "Крайно време е българския пенсионер да се поинтересува от къде идват парите за неговата издръжка, лечение и т.н. - всичко плащаме ние, балъците които работят!" -УЖАС и БЕЗУМИЕ ! Това човек ли го казва???????? ПАРИТЕ ЗА НЕГОВАТА ИЗДРЪЖКА ИДВАТ ОТ ПРИНОСА МУ ДОКАТО Е РАБОТИЛ! А ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА,УМНИКО!!!
85
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех,тези пенсионери колко ви пречат! За тях все няма пари,въпреки мизерните им размери! И когато решавате бъджети,финансиране,орязване винаги започвате от ТРЪНА в очите ви-ПЕНСИОНЕРИТЕ! Де даги нямаше...въпреки,че техния принос е сериозен при пълненето на кацата с меда от която грабите с черпаци!
84
1
 
9
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 11 месеца
Чуждите фирми трябва да изнесат и това що остана
83
1
 
19
 
! Отговори
До79 преди 11 месеца
Значи викаш,когато трябва да се наливат милиарди левове в гушите на бизнеса като субсидия(13 милиарда за 2022 година)не е беда,ама когато трябва да се индексират пенсиите по законно установено правило е беда?
82
1
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 11 месеца
Не е лошо малко да се поограмотиш,преди да се правиш на интересен!Моделът е точно германският,лошото е,че той работи докато има прираст при населението а не демографска катастрофа като при нас!Трите стълба са налични и във България,нещо пак заимствано от немският модел!
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добри пенсии получават отбрани персони.Над един милион български пенсионери получават под 500 лв.Нека всеки да прецени,как се живее с толкова пари.Това в голямата си част са хора ,които са покрили изискванията за стаж и възраст.Допуснаха се много измами със стажа и категория ,както и разните му телкове-мелкове.Няма ясен регламент и много хора са се трудили 40 и повече години,но се приравняват с такива,които имат 15-20 години трудов стаж.Трябва да се даде по-голяма тежест на годините.
80
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки да си гледа старите хора. Семейството от синове и дъщери да им плаща пенсиите. Този, който не искал да плаща, да му се даде да ги гледа. Големи глуппаци, които и сега плащат само половината пари за пенсии и трябва да получат само половин пенсия. Другата половина е от бюджета. Не работите достатъчно за цялата пенсия за родителите си. Този, същия, като стане пенсия, ще реве за увеличение.
79
10
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 11 месеца
Българския пенсионен модел няма нищо общо с немския, той е изцяло заимстван от сесерския такъв, нарича се разходно-покривен, хората в активна възраст работят, а държавата им бърка в джобовете, вади едни пари и ги дава на пенсионерите. В Германия пенсионния модел е смесен, имаме минимум който плаща държавата, но имаме и капитало-натрупващ модел, тоест лични инвестиции за подсигуряване на старините. Голямата ни беда тук е че чакаме всичко да свърши държавата и логично резултата е лош.
78
4
 
8
 
! Отговори
До74 преди 11 месеца
Къде видя немска пенсия във България? Средна пенсия от 330 евро,по скоро наподобява албанската а не немската!
77
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крайно време е българския пенсионер да се поинтересува от къде идват парите за неговата издръжка, лечение и т.н. - всичко плащаме ние, балъците които работят!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пенсионният модел в България е добър,той е взаимстван от германският"пакт на поколенията"лошото е,че сме най бедният член на богатото европейско семейство следствие на което демографската криза вече е катастрофа и моделът просто,и той ще катастрофира!