Ще се прави ли избор между 12 % увеличение на пенсиите и еврозоната?

Ковид мерките в подкрепа на бизнеса да бъдат прекратени
29 апр 2023 14:47, Елка Василева
100

Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков. Според него в Бюджет 2023 трябва да се орежат част от разходите и да се търсят нови приходи. А според бившия министър на финансите Милен Велчев е крайно време да върне 20% ДДС на всички стоки и услуги.

Още по темата
По закон най-късно до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, никоя партия обаче няма собствен капацитет да го направи.

"Министерството на финансите постъпи като умна жена и каза "ето ви бюджет с над 6% дефицит, а сега да видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", изтъкна Нейков.

 Според него е много важно парламентът да реши какво иска и какви са целите, които трябва да бъдат постигнати.

"Ако възприемем този дефицит, забравяме поне за петилетка за еврозоната. Ако искаме еврозоната, отказваме се от този дефицит и го свеждаме до сакралните 3%", категоричен бе бившият социален министър.  По думите му вината за големия дефицит не трябва да се търси в увеличението на пенсиите.

Бившият финансов министър Милен Велчев обаче припомни, че пенсиите вече бяха увеличени с т. нар. "пандемични добавки".

"През тази година е редно да се помисли дали не е по-уместно пенсиите да се увеличат само с размера на инфлацията, а не по швейцарското правило", предложи той.

И двамата бивши министри са на мнение, че временните мерки, които бяха въведени в помощ на бизнеса по време на Ковид пандемията, трябва да бъдат спрени.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ц до 45 - Верно, бе, дава Киро, сигур ония 9 милиарда, дет изчезнаха яко дим, там ги е дал, за пенсии. Тююю, сетих се най-после. Все се чудех се отидоха тез 9 милиарда за има нема 9 денЯ! И на завистниците за пенсиите от 3400, не ги вземат само номенклатури, вземат ги летци, водолази, миньори, все хора в риск. Само че с тия тавани, така си и отидоха, без поне по една заработена пенсия цяла да вземат. Та май е верно, не колко пенсия вземаш, ами колко време я вземаш.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим ли една подробна справка,коя Фирма колко милиона прибра като"помощи"от тринадесет милиардната"субсидия"коята България плати на бизнеса?А сега вижадаш ли проблемът били тия 2.2 милиарда лева които трябва да осигурим за увеличаване на пенсиите,ами негодници вие гласувахте и раздадохте чрез лакеите на Радев,пари точно колкото бяха нужни за Шест години напред за увеличаване на пенсиите!
53
1
 
16
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Пред интересен избор са изправени депутатите, пьрво ,да спазят ли закона и да индексират пенсиите с 12% И ли да плащат тока на чуждите фирми за да изнасят сврьх-печалби. За пример Грьцката компания СТОМАНА ИНДЬСТРИ която е базирана в Перник и харчи по 100 мегавата ток на час е получила такива дотации, че купува джипове за най нишите си началници. Банките изнасят печалбите си извьн Бьлгария , естествено без даньци, но чужди посолства командват
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ц до 50. Това е статистика. Не си го измислям аз!! Над 600 000 пенсионери са под прага на бедност от 504 лв. "Благодарим"!
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия баш"икономисти"да вземат да обяснят,кое вдига БВП,увеличението на доходите като пенсии и заплати и оттам увеличаване на оборота и потреблението или раздаването на милиарди като субсидия за бизнеса,които мигновено биват скатавани по банкови сметки и офшорни зони?
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ц до 45000000000000 ДА БЕ!!!!!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ, БЕ, ЧЕРВЕНИ ПРОКСИТА, ЕДИНСТВЕНО БГ ОТ ЦЕЛИЯ ЕС - БЕЗ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И БЕЗ ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ!!!! А ПОСЛЕ МАРЖЪТ МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ БИЛ НАЙ- ДРАСТИЧЕН В БГ!!! АМИ НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА!!! АМА НЯМАТЕ ЖЕЛАНИЕ!! ДОКОГА БЕДНИТЕ ЩЕ ИЗДЪРЖАГ БОГАТИТЕ??????? СРАМОТА Е!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 ДА, ДА - КАТО ДАВАТ ДОБАВКИТЕ ЯКО ДИФЕРЕНЦИРАТ, АМО КАТО ДАВАТ УЧЕЛИЧЕНИЯ - ООООООО, ЯКО ИМ БУТАТ
47
5
 
14
 
! Отговори
Ц до 45 преди 1 година
И щото Кирчо дава, затове над 600 000 пенсионери са Под прага на бедност от 504лв!!!
46
6
 
12
 
! Отговори
89 преди 1 година
Питам само ЧИИ СА ПЕНСИИТЕ ОТ 3400ЛВ??? ТОВА СА НА НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КАДРИ НА БКП! МНОГО СА. САМО НА ТИЯ ДА ИМ СЕ НАМАЛЯТ ПЕНСИИТЕ ДО НОРМАЛНОСТ!
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам си Кирчо, той за разлика от Буда дава за пенсии.
44
2
 
29
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Да не сте посмели да пипнете пенсиите негодници такива. Спрете си вашите увеличения . Българо убийци.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
накрая хем няма да преизчисляват пенсиите, хем няма да има еврозона, понеже дефицита ще е над десет процента.......
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** нали БВП е голям, а ви се свиди да развържете кесията.
41
0
 
10
 
! Отговори
ужасии преди 1 година
Иван Нейков, на чий гроб ревеш. а?
40
0
 
0
 
! Отговори
До38 преди 1 година
Как*Копейкин-победа* Така устройва ли те?
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дилемата е,данък свърх печалба и подоходно облагане започващо от 0 и стигащо до 50 процента,или замразяване на и без това ниските пенсии и доходи!Европа се готви за еднократен данък свръх печалба от поне 20 процента,Европа има прогресивна данъчна система където най богатите плащат около 50 процента данък върху своите доходи,феодална България владяна от 200 червени фамилии обаче продължава със своя геноцид на собственото си население!Изводът-окачване по стълбове и дървета на въпросната гмееж!
38
1
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Стига сте писали цели фермани,няма кой да ви ги чете.Сбито,кратко и ясно.Така се пише.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам кой пак се гласи да ви стриже,не съм голям оптимист.На банкянския винаги пенсионерите са му бъркали в г.за,защото от тях не може да се краде.Ама като сте си го избрали,ще му ядете попарата.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като приказват за дифицит излиза,че парите са предварително раздадени,че то така е и станало нали уж го откриха,а сега да дават от тях си понеже са получавали,кои под масата,кои по нечии препоръки,кои се внедрили по програми и раздавали,че за тях оставало и на други по заръки от статъка давали,че даже когато инфлацията расте и намалява все по нещо остава и то е в тяхни ръце да се разпредели и подели измежду тях,а за другите няма бре все дифицит отвсякъде от 2%-3% до 6%,а може повече за бюджета.