Ще се прави ли избор между 12 % увеличение на пенсиите и еврозоната?

Ковид мерките в подкрепа на бизнеса да бъдат прекратени
29 апр 2023 14:47, Елка Василева
100

Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков. Според него в Бюджет 2023 трябва да се орежат част от разходите и да се търсят нови приходи. А според бившия министър на финансите Милен Велчев е крайно време да върне 20% ДДС на всички стоки и услуги.

Още по темата
По закон най-късно до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, никоя партия обаче няма собствен капацитет да го направи.

"Министерството на финансите постъпи като умна жена и каза "ето ви бюджет с над 6% дефицит, а сега да видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", изтъкна Нейков.

 Според него е много важно парламентът да реши какво иска и какви са целите, които трябва да бъдат постигнати.

"Ако възприемем този дефицит, забравяме поне за петилетка за еврозоната. Ако искаме еврозоната, отказваме се от този дефицит и го свеждаме до сакралните 3%", категоричен бе бившият социален министър.  По думите му вината за големия дефицит не трябва да се търси в увеличението на пенсиите.

Бившият финансов министър Милен Велчев обаче припомни, че пенсиите вече бяха увеличени с т. нар. "пандемични добавки".

"През тази година е редно да се помисли дали не е по-уместно пенсиите да се увеличат само с размера на инфлацията, а не по швейцарското правило", предложи той.

И двамата бивши министри са на мнение, че временните мерки, които бяха въведени в помощ на бизнеса по време на Ковид пандемията, трябва да бъдат спрени.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези пенсии не сме за ЕЗ.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях дете но помня че баба и дядо живееха охолно с по 100 лв пенсии. Дядо даже си зареждаше москвича и обикаляхме планините и на морето. Но цените бяха народни. Хляб добруджа 32 ст. Сирене краве 3 лв кг. Кашкавал витоша 4 лв кг. Месо 3,50 кг. Швепс 1 л 50 ст. Лимонада литър 30 ст. Домати 30 ст кг краставици 35 ст кг. Ябълки 40 ст кг. Грозде 50 ст кг. Круши 50 ст кг. Кайсии 60 ст кг. Праскови 60 ст кг. Всичко се пазаруваше в килограми не като сега по две бройки.
13
1
 
28
 
! Отговори
До10 преди 1 година
Ами като дадеш"помощи"на стойност 13 милиарда лева на бизнеса във вид на субсидия и то най вече на едрият такъв,кой я плаща?Пак ние,разликата е,че парите за увеличение на пенсии се връщат на мига в икономиката във вид на потребление,докато милиардите за бизнеса отиват по сметки и офшорки,за справка,според БНБ само за 2022 година има повишение на фирмените депозити с едни скромни 27 милиарда лева!
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С борисов, по борисовски! Пенсионерите изядоха бюджета е рефрена на първото борисово правителство. Заедно с костов борисов ликвидира физичедки много възрастни хора. А милиардите се изливаха в бездънните джобове на ограничен кръг от хора. Цената на кризата платиха обикновените хора. Сега пак ни обещават от същото, но в по-големи размери. Еврозоната ще обслужи избрани лешояди, парите от плана за развитие ще влязат в същите джобове, ще вдигнат инфлацията и пак бедните ще дупат таратора...
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не му пука за пенсионерите. Жалко, че хората масово не разбират защо толкова натискат за Еврозоната. Е, не е, за да сме богати, умни и красиви. Валутният борд е гениален механизъм - "Бордът е голяма спирачка за държавния дълг, тъй като забранява директното кредитиране на правителството. Той обаче не може да спре правителствата да правят дефицити и да се финансират на дълговите пазари." https://ime.bg/articles/25-godini-valuten-bord-v-bylgariya/
10
29
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Ако вдигнеш пенсиите средно със 100 лева, това са 200 млн. лв. допълнително всеки месец или 2.8 млрд. годишно! А тези пари ще ги платят всички заети хора, за да може такива неблагодарни егоисти като теб да се излежават целодневно и да изпускат газове доволно.
9
9
 
20
 
! Отговори
Ще платите скъпо преди 1 година
Всички тези които отклониха пътя на България от братските и отношения с Русия и я набутаха да стане слуга на джендърите отвъд океана, скоро ще бъдат съдениот българския народ. Защото Русия е богатство, сила и мощ. Докато имахме добри отношения с нея, страната ни бе изцяло задоволена с всички видове суровини и материали, а икономиката ни цъфтеше. Днес благодарение на водената антинационална политика от шепа продажни управници, се изравнихме по стандарт с държави като Того и Сиера Леоне.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Hямa ga имa избop, чaka ce зanoвeg oт Koзяk...
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я най добре всички пенсии да се намалят до 120 лв като по бай Тошово време. По негово време това беше голяма пенсия. Само миньорите взимаха по 300 лв пенсия. Народа живееше и пееше и по два пъти в годината ходеше на почивки на море и планина а резервоарите на москвичите и жигулите бяха пълни до горе на 70 ст бензин за литър. Голема беднотия и мизерия беше. Ама едни дето сега взимат пенсии за бог да прости скачаа рипаа и се наденаа.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво де,дайте да направим един разбор,колко струва на бюджета увеличението на пенсиите,колко струва увеличението на МРЗ,колко струва повишението на социалните добавки и накрая колко струва"помощта"която държавата осигури на бизнеса във вид на субсидия?
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ЩЕ ИЗЛЕЯТ ГНЕВА СИ НА СЛЕДВАЩИЯ ВОТ!
4
2
 
25
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕЕ преди 1 година
И ТОВА МИ БИЛО СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР - ЗА КАКВО МИЛЕЕШ И ПРИЗОВАВАШ БРЕ?!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатските заплати се вдигат четири пъти в годината на база на средната в обществения сектор. Значи тези хора заслужават регулярно индексиране, а един път годишно за пенсионерите е проблем?
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та за какво ни е тая прословута еврозона?
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да посмеят!