Ще се прави ли избор между 12 % увеличение на пенсиите и еврозоната?

Ковид мерките в подкрепа на бизнеса да бъдат прекратени
29 апр 2023 14:47, Елка Василева
100

Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков. Според него в Бюджет 2023 трябва да се орежат част от разходите и да се търсят нови приходи. А според бившия министър на финансите Милен Велчев е крайно време да върне 20% ДДС на всички стоки и услуги.

Още по темата
По закон най-късно до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, никоя партия обаче няма собствен капацитет да го направи.

"Министерството на финансите постъпи като умна жена и каза "ето ви бюджет с над 6% дефицит, а сега да видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", изтъкна Нейков.

 Според него е много важно парламентът да реши какво иска и какви са целите, които трябва да бъдат постигнати.

"Ако възприемем този дефицит, забравяме поне за петилетка за еврозоната. Ако искаме еврозоната, отказваме се от този дефицит и го свеждаме до сакралните 3%", категоричен бе бившият социален министър.  По думите му вината за големия дефицит не трябва да се търси в увеличението на пенсиите.

Бившият финансов министър Милен Велчев обаче припомни, че пенсиите вече бяха увеличени с т. нар. "пандемични добавки".

"През тази година е редно да се помисли дали не е по-уместно пенсиите да се увеличат само с размера на инфлацията, а не по швейцарското правило", предложи той.

И двамата бивши министри са на мнение, че временните мерки, които бяха въведени в помощ на бизнеса по време на Ковид пандемията, трябва да бъдат спрени.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха стрижи овцете
74
11
 
1
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Глупости са защото тук не става въпрос за публични средства, а за пенсионни фондове и други частни инвестиции. В Германия хората имат индивидуални партиди в пенсионни фондове, допълнително си правят застраховки живот, инвестират в акции, инвестиционни фондове и т.н. Държавата плаща са една основна пенсия за старост от около 500-600 евро някъде. Тоест немците като цяло сами подсигуряват старините си, а ти искаш аз да работя и да ти давам всеки месец немска пенсия - няма как да стане!
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са проблем пенсиите камо ли техният размер и предстоящи увеличение!Кога в най бедната държава в Европа с най голямото социално неравенство,ще видим подоходно облагане както е във всички страни от ЕС?Докога с тая уравниловка сиромахът и милиардерът да отчитат еднакъв данък,десятък към бюджета?
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да са глупости? Човекът ясно го е написал,разходът за пенсии в Европа е над 10 процента от БВП на всяка една от страните,а тук е около 8 процента!А относно осигуровките и тук са наличени стълба при осигуровките за пенсия,а именно,НОИ,ДЗПО в УПФ и Доброволен!
71
17
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Какво значи достоен живот? Да живееш на мой гръб, да ми бъркаш в джоба? На който не му стигат парите да работи, не е срамно.
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е останало малко здрав разум в България, социалните разходи трябва да се редуцират, преди държавата да влезе дългова спирала! Популизма, егоизма и мързела, водят единствено до провал.
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите нямат ли право на достоен живот?Малко ли им беше 12 години геноцид и подигравки?
68
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина смята, че някой е длъжен да го отглежда цял живот, а той не трябва да се напъва за нищо, включително да помисли за старините си. Много са жалки хората които смятат, че е тяхно право да бъркат в джобовете на онези които работят и се развиват. Пенсионно-осигурителния модел е много сбъркан и ако не бъде променен радикално, това ще постави под въпрос публичните финанси и ще предизвика тежки социални и икономически кризи.
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка ретроспекция или как Кутията на Пандора беше отворена!Червената олигархия в стремежа си да се освободи от рекета на дебелият крадец,курдиса на власт един удобен,подъл ушат генерал,създаде"променителите"които от своя страна трябваше да спечелят масите с с ударни дози подаяния,разходът направен от стратезите на тая завера беше обезпечен с милиардите субсидия които бяха гласувани и осигурени от шайката"променители"и раздадени от лакеите на ушко!Сега се пита в задачата,как да затворим кутията?
66
9
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Пълни глупости! В повечето страни в Европа пенсиите се изплащат частично от държавата, а тук са на 100%.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 "... трябва да им се плащат дотации , вместо за соц. разходи и пенсии. " - че това е моделът на ЕС. Даже гордостта на немската индустрия, дето пък е гордост на ЕС - автомобилостроителите получават милиардни субсидии от Брюкскел, за да не фалират. Нали 90% гласуваТЕ да слугуваТЕ на Е0С. Какво ревеш?!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито 12% увеличение на пенсиите на неработилите, нито влизане в клуба на длъжниците!
63
1
 
9
 
! Отговори
ТИ НЕЙКОФ преди 1 година
И КОСТОФ СТЕ МАРОДЕРИ. ВИЕ УМОРИХТЕ МНОГО БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ В КРАЯ НА ДЕВЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ С ОРЯЗВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ. ПЕНСИОНИРАН ПРИ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ ВЗИМАШЕ 68-80 ЛЕВА ПЕНСИЯ. ПОЗОР. И ДАВШ АКЪЛ.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избор,ама после няма избори.
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа средно за пенсии се отделят 11% от БВП, а в България само 8%. Това трябва да се поправи.
60
1
 
8
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
До Анонимен За битовия потребител тока е 210лв мегават на час . От дьржавните фирми взеха вчера 50% процента от печалбите около 800 000 милиона. Но стомана и стомановци трябва да им се дотира тока, значи вместо да автоматизират и оптимизират производството трябва да им се плащат дотации , вместо за соц. разходи и пенсии. Ти кьде си учил икономика, това го нема и у Судан
59
1
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 година
На Милен Велчев хотелчев ина Нейков намалил пенсиите по време на РМП на Костов ще кажа"Ситият на гладният не вярва!" И вместо да се оправдават с пенсипнерите да помислят че " кпйто важи ножжпт нож умира" И ако искат недовлството на 2000 000 да ги стигне , да спрат с тези свои почини , защото никой кабинет няма да устои на това!
58
2
 
5
 
! Отговори
.... преди 1 година
Еврозона е ясно че няма да видим.Ако се запънат да задържат дефицита на 3% сега,като се отприщи после какво правим?
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е страната с най голямо социално неравенство в целият ЕС,България е единствената в която има плосък данък-докога!Смешното обяснение,ниските данъци ще докарат инвестиции-къде са те?България е страната от целият ЕС осигурила най голям процент от своят БВП като помощ за бизнеса,най вече едрият червен такъв-защо!Въпреки това България е в топ три по инфлация в Европа-защо?Реалността,Червени олигарси,Картели,Зависими властимащи,България-загива!
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печалбата си формира след данъци! Стомана ако не получава субсидии за тока няма да има арматурно желязо и профили!