Скоростта на магистралите вече ще е 130 км/ч

Промените забраняват и говоренето по мобилен телефон за велосипедистите
4 май 2023 18:25, Нели Христова
109
Скоростта на магистралите вече ще е 130 км/ч
Снимка: БГНЕС

Скоростта на магистралите за автомобили да бъде намалена от 140 на 130 км в час.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени за обществено обсъждане от служебното правителство.

На скоростен път ще е 120 км в час, а по нормален извънградски остава 90 км в час за автомобилите.

Законът позволява на общините да определят зони в градовете с още по-ниска скорост. В жилищна зона ограничението ще е 20 км в час, а в т.нар. "успокоени" до 30 км в час. В жилищна зона паркирането вече ще е разрешено само на специално обособени паркоместа.

Промените въвеждат и предимство на велосипедисти и електрически тротинетки пред завиващ надясно автомобил, ако се движат вдясно от него.

Промените забраняват и говоренето по мобилен телефон за велосипедистите.

Въвежда се и изрична забрана за пешеходците да пресичат непосредствено пред или зад спрял на спирка автобус, трамвай или тролей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
10
 
! Отговори
@@@@@@@@@@ преди 11 месеца
С това си действие прикриват некачественото строителство и откраднатите пари, че вижте не може да се кара по тез неравности със 140 км. в час...Едната отсечка на АМ Тракия я ремонтираха като беше изпуснат гаранционния срок за няколко месеца ... Да се потърси отговорност на административния орган, и по скоро персонални кой допусна това! Още очастъци са тръгнали по същия начин да се разбиват, така че нека да не пропускаме и тоз гаранционен срок!
87
1
 
7
 
! Отговори
@@@@@@@@@@ преди 11 месеца
Да се изтипоса този, който е предложил това, че да се знае!Иначе не са проблем тези, които карат със 140 км в час, че да им свалим скоростта с 10 км в час... Проблем са тези, които карат с 150, 160, 200 и повече километра в час, и това, че намалявате скоростта, няма да ги накара и те да я намалят, а по скоро вдигането на санкциите, било то парична или ефективна присъда, както и бързото им прилагане... Както при много други държави...
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 79..ти кажи твоят вожд от банкя колко открадна от магистралите и пътищата ...и от всичко, от което може да се краде...
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да вземат да оправят пътищата на първо четене и после да вкарват закони като в Германия. По тези пътища особено в кварталите така или иначе пътната обстановка не ти позволява да караш с повече от 30кмч иначе рискуваш да си потрошиш колата
84
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
....пак измислиха,как да си напълнят джобчетата.....гадни 240 кърлежа... .
83
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България има ли магистрали?
82
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нова порция глупости, които да напълнят хазната.....
81
4
 
33
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
И да попитам, как ще поставите радар в жилищна зона и най-вече, защо? На много коли километражите почват да отчитат от 20или 10км/ч. Как точно ще измерите 20км/ч? В жилищна зона се кара със "съобразена скорост". Това е достатъчно. И още нещо се питам...как някой от друго населено място ще знае, че е в жилищна зона? Няма ли с какво друго да се занимавате, та се занимавате с глупосстти? Иначе да, съгласен съм за 30км/ч, но аз и рядко виждам някой да кара с повече от 30 в тесни улички.
80
7
 
33
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
В ерата на ИИ намаляваме скоростта. Вие нормални ли сте? Или няма какво да правим, дайте да ядосаме хората. Не че карам със 140, напротив, рядко карам и със 120. Но е добре, когато се налага да караш със 140, да може да го направиш! По-добре ограничете минималната скорост в дадена лента, отколкото максималната. Мдаааа...явно искат да ни докажат, че едно време Масквичите и Зазките са били равни на днешните автомобили. Гллупацци!
79
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
20 километра в час в жилищна зона....това значи че от Младост 1 до Младост 4 ще се стига за половин час...ЗАКРИВАЙ!!!
78
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди месец бях сниман от тринога с 61 км/ч на влизане в населено място от цивилна кола паркирана върху плочките на тротоара. Мила родна идилийка.
77
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елате да видите пътищата в северна България. Пълна скръб. Даже в Африка пътища са по-хубави. Дупките стоят незапълнени от 2020 г. насам Липсват знаци, маркировка и мантинели. В същото време ушевците се крият да снимат с цивилни коли из храсти и частни имоти. Често пъти са спрели в нарушение на правилата за движение или създават опасност за движението. Сега и тази простотия, при положение че от 15 години скоростта беше 140. Това ли ви е превенцията? Трябва да се сложи край на това безобразие!
76
3
 
28
 
! Отговори
Black River преди 11 месеца
Един въпрос - вие, в Сомалия на ЕС, магистрали къде сте виждали? Аз такива не знам да има. Магистрали, има в Гърция, в Румъния, в Сърбия. Даже в Беларус има! В Румъния например, седмичната винетка е ШЕСТ ЛЕВА,а месечната е 14 ЛЕВА и пътищата са много добри! За магистралата от Сегед до Букурещ няма да говоря. Защото до нейното ниво да стигне Сомалия на ЕС, има да минат още поне 20 години...
75
9
 
39
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 11 месеца
Вместо да намаляват скоростта заради лошото състояние на магистралите, не е ли по-добре най-накрая да ги ремонтират? Правителството на Радев открадна 5 млрд. от фонда за строителство на магистрали и вместо да строи, инвестира в глоби. Закупени за триноги за десетки милиони евро за всяко РПУ, а пострадалите от ПТП-та мантинели си стоят невъзстановени. Овчият мазохизъм от рода: "Трябва жестоки глоби" или "Даже 120 км/ч ни е много" няма как да не доведе до умиление крадливите тарикати във властта
74
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Американските магистрали са пълен *** и при повечето ограничението е 120км/ч и освен тировете никой не кара с толкова. Но и никъде няма ограничения 20 или 30 освен по паркингите. Това са пълни глупости. Има булеварди в София на които и 90 е ниска скорост те нашите 50 сложили, никий не кара москвичи и лади стига глупости.
73
8
 
40
 
! Отговори
: преди 11 месеца
Трябва да се премахнат ограничения от 50 км в час на огромни булеварди дето ушевите киснат скрити , за останалото съм съгласен , дори трябва да падне на 120 като в Гърция и да се забрани късата дистснция и светкания и такива чалга приоми с големи глоби.
72
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това не е решение да се ограничи скоростта на магистралите до 130 км.С такива ограничения се спъва автомобилния транспорт и цялата Икономика .да не говорим за продажба на бързи и луксозни автомобили. Задава ли ли сте си защо в Германия няма ограничения.? По добре обърнете качеството на пътищата и затягане до дупка законите за спазване на правилата за движение .Това е моето мнение
71
12
 
22
 
! Отговори
Левтер преди 11 месеца
При толкова откраднат асфалт и при тези *** строители, не трябва да надвишава 100км/ч.
70
18
 
32
 
! Отговори
Омръзнаха миииииии преди 11 месеца
Това вече преля чашата!!! Ненавиждам служебният кабинет, натресен ни от обстоятелствата и Радев!!!! 140 км е една добра скорост за магистрала.
69
1
 
36
 
! Отговори
алооооо преди 11 месеца
Къде има парко места в жилищните зони в София????