Скоростта на магистралите вече ще е 130 км/ч

Промените забраняват и говоренето по мобилен телефон за велосипедистите
4 май 2023 18:25, Нели Христова
109
Скоростта на магистралите вече ще е 130 км/ч
Снимка: БГНЕС

Скоростта на магистралите за автомобили да бъде намалена от 140 на 130 км в час.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени за обществено обсъждане от служебното правителство.

На скоростен път ще е 120 км в час, а по нормален извънградски остава 90 км в час за автомобилите.

Законът позволява на общините да определят зони в градовете с още по-ниска скорост. В жилищна зона ограничението ще е 20 км в час, а в т.нар. "успокоени" до 30 км в час. В жилищна зона паркирането вече ще е разрешено само на специално обособени паркоместа.

Промените въвеждат и предимство на велосипедисти и електрически тротинетки пред завиващ надясно автомобил, ако се движат вдясно от него.

Промените забраняват и говоренето по мобилен телефон за велосипедистите.

Въвежда се и изрична забрана за пешеходците да пресичат непосредствено пред или зад спрял на спирка автобус, трамвай или тролей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
55
 
! Отговори
Т преди 1 година
Има едни маймуни, които карат само в лявата лента с около 150-160 и присветкат с фарове от един километър - тия трябва да ги глобяват.
67
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За две години управление на Кирил Петков няма нито една напълно построена магистрала!
66
22
 
32
 
! Отговори
americano преди 1 година
130 е добре - за тези ск.апани бг пътища и комплексираните шофьори и това е много.Американските магистрали може само да ги сънувате!
65
3
 
43
 
! Отговори
Ала бала преди 1 година
А за НСО и депутатите ще важи ли?Те могат да приемат със 100км по магистралата да се движим! Така още повечко пари за бюджета от глоби :)А като е за обществено обсъждане пуснете и линк къде може "обществено "да ги п*уват хората. Само глупости се чудят да измислят ама да оправят пътищата немогат. По лесно е да сложат знак за неравност и ограничение на скоростта. И след него мишки в храстите с радара...
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тия скоростни пътища!!!
63
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите законотворци отново изкривиха стрелката на тъпометъра. Дори и статистика не представиха да подкрепи тъпотията за по-голямо ограничение на скоростта по магистралите и в кварталите. За мен е абсолютно безмислено да се променят. Инцидентите ги правят нарушители и на текущите правила. Ако участъка на пътя е в лошо състояние могат само там да ограничат!
62
9
 
14
 
! Отговори
До Слабо ме интересу преди 1 година
Айде като си проспериращ ИТ пускай VPNа и си нацъкай 50 плюса та барем някой ти повярва програмист измислен. И аз ще ти цъкна един плюс да видиш, че съм човек ;)))
61
45
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо ме интересува. На магистрала под 160 рядко карам. Не, не съм бедняк с Е60ка, струваща колкото седмичната ми заплата, с гуми на 8 години, дето ще се пребие 1вия завой, а ИТ спец със златен талон и над 700 коня комби под капака. С 2 деца и кутия на покрива.
60
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що така,бе?Нали Боко когато я вдигна на 140 ви каза,че за 3 часа ще стигате от София до Бургас.Приехте буквално думите му и се изтрепахте по пътищата.
59
15
 
24
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Важното е, че дон Боко и сие, щипнаха парите. Робите, ако не излетят по дупките, ще плащат на милиционерите. Параграф22
58
11
 
48
 
! Отговори
До идеята.. преди 1 година
Много точен коментар! В България вече 33 години вкарват все по-вече ограничения, които смачкват хората, това не се отнася за богаташите, за тях няма закони..Почвам да си мисля, че при бай Тошо се е живеело нормално, тогава всяка година са премахвали понякоя забрана ..а сега се опитват да ни върнат назад..
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българската провинциална комплексарщина няма ограничения!
56
20
 
25
 
! Отговори
Юли преди 1 година
Подкрепям, пътищата в България са опасни, аз и в момента карам сравнително нов автомобил 2018г и не превишавам 130-140км, но за да се овладее манталитета на Бай Пешо, който се доказва с 20 годишния голф, че може да вдигне 200 на магистралата, трябва да се въведат камери за средна скорост, за да няма хранилки, а реално спазване на ограниченията.
55
4
 
42
 
! Отговори
Идеята е преди 1 година
Да сме в постоянно нарушение. За да могат да ни щавят, когато си пожелаят. Идеята на цялото ни законодателство е такава. Да бъдем държани в постоянна робска зависимост, поради това че постоянно някъде нещо сме нарушили. България е държава, в която не е възможно да бъдеш свободен човек, особено ако си средностатистически гражданин.
54
29
 
4
 
! Отговори
RS 6 345 km/h преди 1 година
Как сте днес скъсани джобари,зле ли ви е? София Бургас за час и петдесет минути си пия кафенцето. Ще има голямо напиняне на дракстерите тройка дизел с издънени дпф-и и катализатори, димящи като гордостта на социалистическата металургия.
53
21
 
18
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Магистралите в България са Опасни , ако се движете над 100 в час , рискувате да ви изхвърли пътя , или да се озовете на таван от спукана гума . Пътищата са проектирани от БГ Инженери - Бай *** .България трябва да поиска помощ от ЕС за Проекти за Пътища - тоест , инженери завършили в Български Университети да нямат Достъп до Проекти .
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48, кой правилник да спазваме? Да летим във въздуха, че дрогирани и пияни шофьори, карат с 200/км/ч по улиците , и убиват пешеходци? И понеже те( лека им пръст на момичетата), са стояли на тротоара, наказанието за два отнети живота е само 20 год???Или за дрогираният, карал с над 140 км/ ч , пак по улиците, и убил Милен Цветков, чакащ на светофар? Пак за убиеца протекции и чадър, а за убитият???
51
1
 
40
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Обособени паркоместа е интересна идея, но неприложима в град, където издават разрешения за строителство без да контролират строежа и на прилежащи паркоместа. И ще докарат населението да се изпотрепе и изпотроши колите, както става в момента в Люлин:)
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали т. Н. Магистрала отговаря на условията за понятието,, магистрала"?
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въвежда се и изрична забрана за пешеходците да пресичат непосредствено пред или зад спрял на спирка автобус, трамвай или тролей". Това кой ще го контролира? Служителите на КАТ не работят по този начин. Напълно разбираемо ще си спират водачите, както до сега.