Гергьовден е, Денят на храбростта и военният парад се завръща

Заради пандемията през последните три години имаше ограничения
254
Гергьовден е, Денят на храбростта и военният парад се завръща
Снимка: Dnes.bg, архив

След тригодишно прекъсване заради пандемията от коронавируса, когато Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки, тази година военният парад ще се състои.

На 6 май, веднага след празничната литургия, започва тържествен водосвет на бойните знамена, последван от военен парад на пл. "Княз Александър I", начело с командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, предаде БНР.

В началото на колоната ще преминат знамената светини на Българската армия, следвани от Гвардейския представителен духов оркестър, както и тези на видовете въоръжени сили. Гражданите на площада ще могат да видят бойна и специална техника на Сухопътни войски – машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън "Град", МТЛБ "Тунджа", самоходна гаубица "2С-1", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси "Точка" и "Оса". Военновъздушните сили ще бъдат представени с машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300.

Присъстващите ще видят също бронирани автомобили на СКСО (Съвместното командване на силите), както и бронирани автомобили "Пустинна котка" на Служба "Военна полиция". В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. Над площада ще прелети вертолет Ми-17, носещ националния флаг, както и хеликоптери Ми-24В и "Кугар", самолети L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25, а също и три изтребителя МиГ-29. От страна на Военноморските сили ще се включи хеликоптер "Пантер".

Църквата отбелязва на 6 май деня на един от първите си мъченици. Младият Георги постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия до личната гвардия на император Диоклециан.

През 303 г. владетелят издава едикт за преследване на християните в цялата Римска империя, а на Георги е заповядано да участва в преследванията. Вместо това смелият войн разкрива, че е християнин и критикува решението на императора. Страданията, в името на християнската вяра, които св. Великомъченик Георги понесъл, били особено тежки, които за днешните християни изглеждат непосилни. По време на мъченията, той чудодейно оцелявал, което накарало мнозина да повярват в Христа, а други публично обявявали без страх, че са християни.

Следвайки примера на Спасителя, който побеждава смъртта и страданията, така и св. Георги приема мъченичеството в името на Спасението. За да пречупят вярата му, го накарали да възкреси отдавна погребан мъртвец и светецът с молитвите си успял да върне умрелия към живота. При вида на чудното възкресение, присъстващите повярвали и се обърнали към Бога, но били убити веднага, а Георги продължил да върши чудеса и да осветява с вярата си хората около него. Накрая самият Христос му се явил и утешавайки го, поставил венец на главата му, с обещание да царува заедно с него в Небесното царство.

Според житието, св. Георги е посечен на 23 април. Тази дата е отбелязвана от Православната църква в България до 1916 г., но с въвеждането на Григорианския календар се измества на 6 май. През 1967г. Св. Синод решава неподвижните празници да се честват на датите, определени в богослужебните минеи и между 1969-76 датата отново е 23 април. От 1977 г. насам денят официално се отбелязва на 6 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още по темата: Гергьовденпарад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Денят на българските пингвини..
178
1
 
2
 
! Отговори
хайдутин преди 11 месеца
парад на цирк с куклен театьр
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най ме искефиха накрая джипките "ГАЗ-69" на ловната дружинка и пожарната.
176
1
 
3
 
! Отговори
Парада и фукнята.... преди 11 месеца
...СА ЕДНО ---РЕАЛНОСТТА Е ОБАЧЕ СЪВСЕМ ДРУГА---С когото и да воюваме , само духовият му военен оркестър , може да завземе България за 24-часа и да надупи Рундьо на задна прашка, защото устата му е гоооолема а ГЗ-тесен!ДА ЖИВ И ЗДРАВ НАТО --ЧЕ НИ ПАЗИ И ОХРАНЯВА!
175
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
ПАРАДА БЕШЕ УНИКАЛЕН---от стара съвецка техника , и стари патриотични надувки от СОЦ-филмовите ленти!... / АМА , ПОНЕ ДЕЦАТА СЕ ВПЕЧАТЛИХА ОТ НЕГО/
174
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Една Камелия е единица за неграмотност. Само заглавието като видя и ме напира да драскам с червиния химикал по екрана. Ни пунктуация, ни съгласуване по число... Срамотия.
173
3
 
14
 
! Отговори
до 182 преди 11 месеца
Ако сте гледали вимателно парада щяхте да видите какво напрви генерала водещ тройката изтребители МИГ 29 - с пълен форсаж достигна необходимата скорост и височина и преобърна машината два пъти през лявото крило.Рядко има генерали изпълняващи такива салтоморталета. До сега съм виждал двама - този и президента
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Жалко и смешно !
171
2
 
3
 
! Отговори
Това е ! преди 11 месеца
До Анонимен Демокрация и банани ,след толкова години.
170
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съвецка мизерия.
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес на пристанището във Варна бяха най-добрите ни бойни кораби за разходка в морето.Вероятно това е флота
168
1
 
8
 
! Отговори
SmO преди 11 месеца
Древно исторически музей на БНА.
167
1
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 11 месеца
И тия няма да дочакат и един изстрел по тях и ще се разбягат и предават....
166
1
 
16
 
! Отговори
Лили Барута преди 11 месеца
За каква храброст тука се говори? Защо не си я показахте в началото на 1990год. когато предатели и българомразци методично гониха способни офицери и съсипаха армията ни? Това ли е храброст,да клекнеш пред продажници?
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Армия от Швейковци. Пълен смех ти каам как Пено.
164
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България има армия от генерали най голямата в целият свят . Това са хората с раздадени титли които източват пенсионните фондове и бюджета на държавата. Не на последно място са професори и академици с нищо незаслужили титли.
163
5
 
24
 
! Отговори
Герен преди 11 месеца
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК КОЛЕГИ ВОЕННИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ. БЯХМЕ АРМИЯ ДОСТОЙНА ПРЕДИ. 40 ГОДИНИ. СЕГА НИЩО.
162
0
 
16
 
! Отговори
Путин преди 11 месеца
Аз и преди това нямаше да нападна България, но сега като видях трите МиГ 30, един Су29 и ракетен камплекс С-300 никога няма да си момисля даже!!
161
3
 
11
 
! Отговори
Северна Корея преди 11 месеца
Гледа със страх!
160
3
 
15
 
! Отговори
Наполеончик преди 11 месеца
Пак ще дуем пилешки мускули!

Спонсорирани публикации