След поредната катастрофа с жертви: Какви мерки трябва да вземе държавата?

Експерти смятат, че няма как колата, убила двама души, да е влачила човек 300 метра
9 май 2023 18:58, Йоана Цонева
55

Едно от нещата, които няма коментирам, е каква е причината за инцидента, защото докато не знаем всички факти, в момента стреляме на тъмно. Това заяви експертът Христо Радков по повод поредния тежък пътен инцидент в София, който отне живота на двама млади души.
Още по темата
Според него няма как тази "малка количка" да влачи човек 300 метра, това е сигурно.

"По-важното е какви ще са адекватните мерки. Няма адекватни мерки. Има предложени за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, които трябва да ги гласуват депутати, които не могат да се разберат кой да е шеф на комисията. Тези мерки, които в момента са предложени като промени в закона, са пълни глупости, ще лепим по входовете на хората, че имат някъде фиш за превишена скорост, който даже не е окончателен. Това не е мярка. От сутринта слушам как псевдоексперти обясняват, че спирачният път на този автомобил бил 300 метра. Ако е имала такъв спирачен път, тази кола е трябвало да се движи с 240 км в час. Тази количка мислите ли, че може да вдигне такава скорост?", попита Радков.

Според председателя на Съюза на центровете по авто - мото подготовка Йонко Иванов стажът зад волана не е ключов фактор.

"Нека не уточняваме кой на колко е години, защото преди на "Черния Гергьовден" имаме 9 човека, които загинаха. Ако се върнем на "Черни връх" в 3:30 следите бяха заметени, коя беше тази експертна група, която отиде да направи анализ през нощта и сутринта, когато трябваше да бъде повторен? Тогава бързо закриха следите. Преди няколко дни имаше атентат, излязоха 50 човека да говорят как е станал той. Днес също имаме двама загинали човека, следите бяха покрити в ранните часове на деня. Днес МВР и прокуратура направиха втора грешка. Не излизат с ясно и точно становище, догадките започват да витаят. Тази кола с тази предна част, не може да влачи човек 300 метра на капака си", категорично заяви Йонко Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Христов Радков уточни, че на булевард "Сливница" на всеки светофар има камери, които са платени от данъкоплатците. "Къде е материалът от тези камери? Защо на "Пътна полиция" ѝ трябваха 10 часа, за да излезе и да каже "той даде отрицателни тестове за алкохол и наркотици" и нищо друго?", попита той.

"Там има разследващ полицай, който е дошъл. 18 часа по-късно в държавата има пълно затъмнение за това, което се случва. Не може по този начин да става - само с обещания и пълно безхаберие по темата пътна безопасност. Трябва да се вземат мерки между институциите, да бъдат поканени хората, които разбират от тези работи", смята Йонко Иванов.

По негови думи в държавата липсват кадърни специалисти. "Връзките на полицаите се купуват от санкциите и глобите, които ние вкарваме", каза той.

"Последните 7 години без последните избори, всички други президентски, парламентарни и местни са заплатени от нас шофьорите. Ние сме платили 517 милиона лева глоби, а всички тези избори струват 521 милиона лева. Те издават към 2 милиона санкции на година, по санкции сигурно сме първенци, но сме първенци и по жертви, каза Христо Радков..

Няма адекватни хора, които да направят анализ, заключи той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 11 месеца
Хей , хей ! Спрете се ! Какъв афро нещо си е Адриан ? Нормално дете . Дългата коса ли е проблем ?Моят син също е китарист и брада и мустаци има и кара 2.5 т автомобил . Взе книжка на 18 , трета година кара . Всичко е възможно . Не сте ли сте спъвали?
34
2
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 11 месеца
Родителите били противни .Абе ти ли си си избрал родителите си На всеки може да се случи . Неуместен коментар .
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мерките трябва да се наложат на печалбарите. Те раздават книжки на куцо кьораво съкато и безмозъчно. Ако не бяха те нямаше да има толкова катастрофи. Книжки на деца не се раздават. Книжки само след психо нарко и алкохолен тест. Ако човека който иска книжка има слабост към алкохола и наркотиците рано или късно ще стане убиец на пътя. Примери хлиляди. Да се вземат лицензите на печалбарите и да се направи само един център във всеки град който да обучава водачи към който център да има психолози.
32
0
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 11 месеца
300 м спирачен път е за малък самолет . Колкото и да е стара т.н. бричка и със 100 да кара ще спре . Просто водача не ги е видял . Хайде някой да отиде и види и пише !
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
афробългарин е Адриан Антонов
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Родителите на убиеца са противни. Говорят за 3 жертви, те се нареждат до жертвите. Щяло да си изпусне абитуриентската, животът му се нарушил. Голяма трагедия. *** и нагли родители с лигаво и нагло детенце. Противни хора са.
29
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 месеца
Този на снимката не ми изглежда на нормален, психото да се самосезира.
28
1
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
Така е. И няма как спирачния път да е 300 метра. СП на съвременните автомобили при 100 км. ч. е 37-38 м. Тази стара бричка маже да спре на 60-70 . , но 300 м. СП са абсурд.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
стига сте отразявали всяко птп кото национална и пъва новина най лесно е да преписваш бюлетина на мвр и да се правиш на журналист.птп с жертви ще има винаги докато има мпс.ако проверите статистиката ще видите че въпреки увеличението на мпс проишествията намаляват.спрете хонорарите на гостуващите по студията които са едни и същи отделно усвояват средства от разни неправителствени фондации и не забравяйте че по една или друга причина на всеки водач може да се случи.
26
0
 
10
 
! Отговори
Върл Левскар преди 11 месеца
Първата мярка е изграждане на ЯРКО осветени пешеходни пътеки и Ярко мигащи знаци . Пешеходците да не тичат а първо да стъпят до бордюра и да изчакат ! Да се убедят , че са видени . И да има и от двете страни толерантност !Жално мие за децата .Вечна им памет !
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквото и да си говорим, държава няма... всеки ден катастрофи с жертви , безумни погледи отвсякъде....в момента пред the Mall много силна музика тормози два квартала, полицията нямала право да ги санкционира до 22 часа, общинарите разрешили събитието са се облажили и си траят ... Дискотека дъни децибели на открито в държава от ЕС... изобщо не виждам начин да се оправи това .... анархията за имащите пари е тотална, а бедния човечец веднага ще го приберат ...
24
0
 
6
 
! Отговори
Мерките са ясни преди 11 месеца
Много бръщолевения, нищо наказване. Експерти! И тия ми писнаха. Това второразядно адвокатче министъра, веднага да подаде оставка и да започне да си търси адвокат. То не бяха убити граничари, премазани полицай, задушени мигранти, млади хора по улиците по двама по трима, неадекватен тормоз по дискотеките, политическа саморазправа с неудобни опоненти. Зощо тоя е все още министър?! Какво ви става бе хора?
23
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм експерт преди 11 месеца
Присъдата се да ва когато всичко е приключило и трагедията е на лице ! Търсиме превантивност да не смеят да се правят на велики да карат бавно и да има по-- голям шанс да спрът преди да са направили белята !
22
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм експерт преди 11 месеца
Много е важно да има една горна граница във големите градове която като я надскочиш знаеш ,че оставаш без книжка за дълго време настъпиш ли над 80--или 90 във централна градска част да няма вратички и прозорчета а просто книжката изчезва и после проверовъчен --- но трябва умно да се пипа защото на някакво околовръстно и във центъра на града нещата са различни ! Направиш ли ДЕМОНСТРАЦИЯ със мотор или кола на скорост и хет трикове трябва да е същото -- тези дето се правят на диви -без книжки !!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да излезе от ЕС, плюе на евроатлантическите ценности и въведе смъртно наказание. Не за шофьорите, а за политиците.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То хубаво си говорим за закони, санкции и т.н., ама нали знаете, че каквито и правила да въведат, те пак няма да важат за едни специални хора и пак ще е половинчата работа.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мерките които могат да се вземат са високи присъди. Ако 19 годишното момче убило 2ма с колата си получи доживотна присъда то това ще стрестне останалите на неговата възраст.
18
1
 
7
 
! Отговори
Аз съм експерт преди 11 месеца
На всяко 18 г хлапе със книжка му трябва време за да олегне и да се понакара да се поуспокой като мъж и като шофьор на всеки му трябва и различно време ! За това започнете със градация на мерките от 18-- до 21 г му се забранява движение със автомобил от ,граждански здрач до еди колко си часа после 22--24 от 22-06 часа от 24 -25-от24 часа до 4часа сутринта --- чато много са на зор има таксита и комшии ! При движение над 90 км във града-отнемане на книжка от 3-5 години и проверовъчен изпит !
17
1
 
6
 
! Отговори
3M преди 11 месеца
държавата трябва да създаде пътна полиция и да я принуди да работи! Сегашните милиционери трябва да бъдат изгонени, без да ползват привилегиите, заради които са в мвр
16
2
 
6
 
! Отговори
Аз съм експерт преди 11 месеца
Защото съм на волана всеки ден и вечер също ! Имам над 2,5 млн км градско ! От 89г насам кат и експертите са тандем а се корят взаимно за пред хораста за това време до сега вдигат само глоби и резултата е все един и същ! Джигита кара като изтърван а новите глоби съсипват обикновени хора хванати със кофтия след милиционерски знаци ефект никакъв !--Заранете на новите книжки да управляват автомобили от 22 ч до 5 часа сутринта или от 23 -05 часа и ще има ефект ,е няма да се пресече всичко но ще има