След поредната катастрофа с жертви: Какви мерки трябва да вземе държавата?

Експерти смятат, че няма как колата, убила двама души, да е влачила човек 300 метра
9 май 2023 18:58, Йоана Цонева
55

Едно от нещата, които няма коментирам, е каква е причината за инцидента, защото докато не знаем всички факти, в момента стреляме на тъмно. Това заяви експертът Христо Радков по повод поредния тежък пътен инцидент в София, който отне живота на двама млади души.
Още по темата
Според него няма как тази "малка количка" да влачи човек 300 метра, това е сигурно.

"По-важното е какви ще са адекватните мерки. Няма адекватни мерки. Има предложени за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, които трябва да ги гласуват депутати, които не могат да се разберат кой да е шеф на комисията. Тези мерки, които в момента са предложени като промени в закона, са пълни глупости, ще лепим по входовете на хората, че имат някъде фиш за превишена скорост, който даже не е окончателен. Това не е мярка. От сутринта слушам как псевдоексперти обясняват, че спирачният път на този автомобил бил 300 метра. Ако е имала такъв спирачен път, тази кола е трябвало да се движи с 240 км в час. Тази количка мислите ли, че може да вдигне такава скорост?", попита Радков.

Според председателя на Съюза на центровете по авто - мото подготовка Йонко Иванов стажът зад волана не е ключов фактор.

"Нека не уточняваме кой на колко е години, защото преди на "Черния Гергьовден" имаме 9 човека, които загинаха. Ако се върнем на "Черни връх" в 3:30 следите бяха заметени, коя беше тази експертна група, която отиде да направи анализ през нощта и сутринта, когато трябваше да бъде повторен? Тогава бързо закриха следите. Преди няколко дни имаше атентат, излязоха 50 човека да говорят как е станал той. Днес също имаме двама загинали човека, следите бяха покрити в ранните часове на деня. Днес МВР и прокуратура направиха втора грешка. Не излизат с ясно и точно становище, догадките започват да витаят. Тази кола с тази предна част, не може да влачи човек 300 метра на капака си", категорично заяви Йонко Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Христов Радков уточни, че на булевард "Сливница" на всеки светофар има камери, които са платени от данъкоплатците. "Къде е материалът от тези камери? Защо на "Пътна полиция" ѝ трябваха 10 часа, за да излезе и да каже "той даде отрицателни тестове за алкохол и наркотици" и нищо друго?", попита той.

"Там има разследващ полицай, който е дошъл. 18 часа по-късно в държавата има пълно затъмнение за това, което се случва. Не може по този начин да става - само с обещания и пълно безхаберие по темата пътна безопасност. Трябва да се вземат мерки между институциите, да бъдат поканени хората, които разбират от тези работи", смята Йонко Иванов.

По негови думи в държавата липсват кадърни специалисти. "Връзките на полицаите се купуват от санкциите и глобите, които ние вкарваме", каза той.

"Последните 7 години без последните избори, всички други президентски, парламентарни и местни са заплатени от нас шофьорите. Ние сме платили 517 милиона лева глоби, а всички тези избори струват 521 милиона лева. Те издават към 2 милиона санкции на година, по санкции сигурно сме първенци, но сме първенци и по жертви, каза Христо Радков..

Няма адекватни хора, които да направят анализ, заключи той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си нарушения за които трябва да се взима книжка, а те са масови и това се дължи единствено на липсата на контрол. Ако така продължат от КАТ ще става дори и по-зле, все повече хора ще нарушават правилата защото никой няма да ги спазва.
14
0
 
0
 
! Отговори
big meech преди 1 година
До Какво - да ама нова телевизия не харесва товята статистиката :D
13
3
 
4
 
! Отговори
11111 преди 1 година
От сутринта му слушам на този глупостите против разследващите полицаи. Ами като говорят....утре са без работа. Справка законите в БГ. Иначе Мир на праха и Бог да ги прости загиналите. И Господ да помага на близките.
12
1
 
4
 
! Отговори
Един преди 1 година
Трябва да има радари, глоби, отнемане на точки. Тези, които ,, забравят" да си платят глобите и ги хванат на пътя, сваляне на номерата и автомобила извозен на платен паркинг. Така ще въведат ред и ще съберат средства за поддръжка на радарите.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не трябва да се прави в държавата на лаинювците връзкари, те сами ще се само изядат докато ги превземе друга държава, така е справедливо, накадърни връзкарски лаяна няма как да иматбдържава
10
2
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Системата бонос-фалус доказано не работи при положение че застраховките у нас са за автомобил, а не за водач. Всеки водач който има произшествия винаги може да използва автомобила на водач без нарушения като съпруга например и пак да си прави каквото си иска. А това да се иска психологическа годност на водачи от категория B това го няма никъде в света и е връх на абсурда и безсилието.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е единствената държава в ЕС,която няма бонус-малус.И имаме една от най високите нива на смъртност при катастрофи.Ако имаше бонус малус хора като Семерджиев със по 100 акта щяха да плащат по 5 хиляди на месец за ГО.В същото време ако колите на пияни и дрогирани се отменят колата на Семерджиев можеше да бъде конфискувана след като е бил задържан да кара под въздействието на наркотици и живота на двете момичета,които загинаха можеше да бъдат спасени.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна е видно, че скоростите се увеличават, трафика е засилен, повишена дисциплина на пътя е единствения начин да се задържат параметрите на нещастни случаи в предишни нива. За дисциплината кой отговаря? Там трябва да се повишава капацитета за да се извършват пъти повече дейности, поне реципрочно на повишеното натоварване по пътищата.Останалото са празни приказки и отбиване на номера. Щото има такива, на които нивото на дисциплина им е ок. Нарушават и си плащат, и се мислят за безсмъртни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата? Да вземе мерки? Ми че то държава няма. Има едни дето получават заплата от нас а изпълняват чужди нареждания. Нашите проблеми не ги интересуват много, важното е партньорите, демек господарите да са доволни.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смъртно наказание и това е. Няма как такива откачалки посегнаи на живота на други да живеят.
5
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Няма нужда да се вземат никакви мерки, а само да се спазват съществуващите закони.
4
0
 
3
 
! Отговори
?? преди 1 година
Щом и за тази комисия се карат означава,че и от там се краде.От ясно по ясно.Значи за нещо лобират,наливат се пари в банковите сметки.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е НАДЛЕЗИ на всички булеварди!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицейско присъствие е необходимо, а не чиновници-заплатчици! Да се създава ред и да се съблюдава закона! Убийците да бъдат съдени ефективно, а не както в Горна Оряховица 18г. синче на висш полицай, което уби други две момчета на тротоара да бъде освободен и с редовна шофьорска книжка, под предлог че бъдещето било пред него! Пред другите деца е нямало бъдеще, така ли? Да бъдат избивани по тротоари и пешеходни пътеки от децата на държавните чиновници ли?!?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както след всяка поредна катастрофа с жертви - нищо.