Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент

НЗОК не може да го провери, липсват касови бележки
11 май 2023 10:44, Стела Стоянова
128
Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент
Снимка БГНЕС

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки, съобщава БНР.

От радиото препратили сигнала към Здравната каса, но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало. Нужни били и куп други документи.

От НЗОК посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2,90 лв, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. За определяне на нов размер обаче трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни здравният министър Асен Меджидиев неотдавна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: НЗОКтаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пурко, има нещо, което не става ясно от статията, така че и двамата не го знаем. Този лекар издавал ли е касови бележки за прегледите си или не е? Според Вас, Пурко, евентуалното неиздаване на касови бележки за преглед, дали е нарушение?
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пурко, доктор Асен Меджидиев, е изтъкнал като едно от основанията за промяна на таксата факта, че въпросната такса не е променяна от близо десетина години. Но за този период минималната заплата е нараствала поне два пъти. Тогава защо и таксата не е следвала автоматично единия процент, както казвате, че е записано в закона, а се е запазила същата. Мислите ли, Пурко, че и този лекар не е наясно със закона? Или таксата се определя и от други законодателни решения.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пурко, в статията се казва, че здравният министър през месец януари е посочил като основание да промяна на таксата приемане на държавния бюджет. Но ние нямаме приет държавен бюджет. Според Вас, Пурко, здравният министър разбира ли здравния закон или не! А може би и здравният министър не е чел закона!?
119
3
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 11 месеца
Защо преди да пишете глупости не прочетете Закона за здравното осигуряване, където е регламентирано- 1% от минималната заплата. Колко е минималната заплата сега? Колко е 1% от 790 лв.? Спазват ли се законите в България членка на ЕС? Ай няма да питам повече.
118
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лекар е в нарушение на законови правилници и толкова време никой не го е санкционирал. Не остава нищо друго освен едно - пациентите, а и не само пациентите, също да нарушат закона. Хващат тоягите и бой на този лекар, още повече, че не е нито първият, нито ще бъде последният лекар, изпитващ такова високоефективно възпитателно въздействие. След Коко 19 с такива медицински морални недоразумения се говори само по този начин. Те от друго не разбират.
117
0
 
1
 
! Отговори
дрозд преди 11 месеца
До Анонимен ПО договор с НЗОК няма право да си определя сам цени за това което е в договора му!
116
1
 
2
 
! Отговори
ДОСТ преди 11 месеца
ПО договор с НЗОК няма право да си определя сам цени за това което е в договора му !
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Частен Съдебен Изпълнител на държавна работата !!!!!..... Сбъркано държавно устройство . Съчинено от бивши ДС комунисти
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Частен Съдебен Изпълнител , какъв е?
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мафия не е Номенклатура.
112
1
 
4
 
! Отговори
Да попитам преди 11 месеца
След като НЗОК иска да провежда социална политика,свързана с потребителската такса при лекар и зъболекар защо това да е за сметка на търговеца?Да да,по закон личните лекари ,дъжавните болници и зъболекарите,които работят с НЗОК са регистрирани като ЕТ или ЕООД.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правилно всеки лекар е частен и е регистриран по търговския закон. Може да е ЕТ, ООД или ЕООД. Така ,че има право да си определи цената. Още повече . Всеки пациент може да избира и да премине към друг лекар. Това , че не дава касова бележка е грешка. Но е проблем на друга институция.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До113. Нищо не ти е ясно . Номенклатура е човек от състава на властта . В една държавна еднопартийна / тоталитарна/система или диктатура. Този човек може да променя служби , отдели , но винаги е част от властта. Диктатора разчита на номенклатурата.
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И 2,90лв. са им много на личните лекари.
108
0
 
3
 
! Отговори
косьо преди 11 месеца
То без доказателства всеки може да наклепа този когото е нарочил!Как може да даваш пари без да искаш документ ?касов бон, амбулаторен лист, жалба до РЗОК и личният лека рполучава поне 150 лв глоба!ГАРАНТИРАНО Е ! НО ТРЯБВАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ... ИНАЧЕ ЩЕ Е РЕПРЕСИЯ !
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 108Да,това правя в момента почивам и си харча парите от годините обири на бедни хора,дори в момента снимат филм за мен как съм успял с 3 до 5 лв на обир да забогатея,че да спра да работя....и филмът е комедия!!!!
106
4
 
7
 
! Отговори
До 108 преди 11 месеца
Защо са ви лични лекари?Явно само такса събират и така ,,забогатяват".Имате избор да ходите на врачки,екстрасенси,ходжи,но при изброените специалисти е значително по - скъпо.Защо там нямате претенции за сумата,която искат да им платите ?
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 999 Точно това мнение, 1:1 го беше пуснал преди доста време в друга дискусия по темата. Колко ти плащат да работиш като тp.ол?
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 106 "страхотен купон,ще почиваме и ще гледаме сеира ви" Ами то като с години си обирал бедните хора, можеш да си почиваш, да, няма да ти е нужно да работиш...
103
7
 
6
 
! Отговори
999 преди 11 месеца
Таксата на пациент беше обвързана с процент от минималната работна заплата.Минималната работна заплата се променя в годините,а таксата остана същата.Да не забравяме,че личният лекар освен приходи има и разходи : 1. Наем на кабинет.2.Заплата на мед.сестра,ако е назначил такава.3.Собствени лаптоп,принтер и консумативи като хартия и тонер касети,които напоследък са с двойни цени заради инфлацията.4.Сигурно има и други разходи,за които в момента не се сещам.Системата е скапана,а не лекарите.

Спонсорирани публикации