Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент

НЗОК не може да го провери, липсват касови бележки
11 май 2023 10:44, Стела Стоянова
128
Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент
Снимка БГНЕС

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки, съобщава БНР.

От радиото препратили сигнала към Здравната каса, но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало. Нужни били и куп други документи.

От НЗОК посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2,90 лв, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. За определяне на нов размер обаче трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни здравният министър Асен Меджидиев неотдавна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: НЗОКтаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм да ни закрият ....и тогава ще настане страхотен купон,ще почиваме и ще гледаме сеира ви.Да видим кой ще ви пише болничните ,"безплатните" рецепти по НЗОК",измислените ви ТЕЛК-ове,зелените рецепти за дрогата , с която се зобите,бележките за сополивите ви деца и т.н и т.н....има поне още десет административни дейности,които изпълняваме за 2.9.Разбирам,трябва уикендите да задръствате пътищата ,границите ,5* хотели,къщите за гости,пенсионерите да хвърлят по 10-15 хилки през терасите...
101
2
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 1 година
Малък си още и затова мислиш елементарно, другото ми предположение е, че си от индивидите, които нищо не са направили с живота си и смятат, че е голямо постижение да имаш хубава кола. Като ти кажат диагноза рак, ще си продадеш наследената панелка от баба, защото ще искаш да живееш и ще дадеш парите за лечение, а няма да мислиш как да се събереш с приятели и да се напиеш, защото няма как да знаеш кога точно ще умреш от рак. Когато хората се давят, се опитват да изплуват, а не си стоят и усмихват.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При лекари и зъболекари рядко ще пулучиш касова бележка.Особено малките практики са сиви от всякъде.Заради здравето си човек е готов на всичко и те го знаят много добре-и те са хора.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 95 Добре бе, ти първо му казваш, че ако е на умирачка всичко ще си продаде да го спасят, а после му казваш, че няма да може да си мръдне ръката. Ама като не може да си мръдне ръката, няма да може да подпише документите за продажба. Сам си противоречиш в стрмежа си да пишеш зловещи прокоби. Трябва да излезеш навън да подишаш чист въздух. Може да ти стане по-добре и да спреш да мислиш толкова негативно.
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ще кажете за такса 10 лева за зелена рецепта.Толкова взима мойто джипи за рецепта за ксанакс.Дали е правилно след като съм на 70 години пенсионер?
97
5
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
Живееш в някакви облаци, моето момче. Първо един човек не може да има влияние над собственият си живот, пък камо ли над други хора. Това за което говориш, са правителства и много други организации преплетени в тези интереси, т.е. Пак нямаш ти самият влияние. Второ, трябва да се намираш в правилната страна, за момента това е САЩ и трето, трябва да познаваш правилните е хора, които да ти гласуват доверие. А изглежда и не разбираш, колко много пари са 80 милиона и колко още много пари ти носят.
96
3
 
8
 
! Отговори
До 95 преди 1 година
Много филми гледаш, само че в реалният живот не знаеш кога ще умреш и няма да имаш време нито за прощално парти с приятели, нито за банка да ограбиш, нито пък ще имаш сили да го направиш, защото медицинското ти състояние няма да позволява да си вдигнеш и ръката без кански усилия. Така че наистина ти казвам, внимавай какво си пожелаваш. Предполагам, че си под 12 годишен, щом мислиш толкова елементарно.
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ден давате повече за пушене и пиене!
94
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало." Ами ето, искайте си касови бележки! И снимайте как ви отказват. Като се напълни нета с клипове на джипита, които не издават касови бележки, може пък от здравната каца да се засрамят и да вземат да ги проверяват, че и евентуално да свършат нещо полезно.
93
6
 
1
 
! Отговори
Цените преди 1 година
Някой знае ли колко стрва автаназията при такъв лекар?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ревътунят някой за емпатия, атук демонстиррат нулева такава.
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като си на умирачка, ще се съгласиш всичко да си продадеш, само и само да те излекуват. Внимавай какво си пожелаваш." - Каот съм на умирачка, може д ае събера с няколко като мене и да си вдигнем едно прощално пари, без грам задръжки, без морал, без нищо - ще се живее, като з апсоледно, буквално! Какво ако ограбя банка и гръман 5 човека или заплаша лекар, да лекува познат - нали умирам скоро! И да ме гърмнат все тая! ХАХАХАХАХ ... Внимавай какви хора си пожелаваш ;)
90
5
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАСОВИ БЕЛЕЖКИ НЕ ИЗДАВАТ !? ТОВА ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ ТЕЯ ПО 3 ЛЕВА ОТИВАТ В ДЖОБЕТАТА НА ЛИЧНИТЕ ;D А ТОЯ И НАГЪЛ ИСКА ХЕМ ЗАПЛАТА ДА ПРИБИРА ХЕМ ПАРИТЕ ЗА КОВИД ЗА ПЪРВА ЛИНИЯ И ХЕМ ПО 5 ЛЕВА БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА АЙДЕ У ДЖОБЕТО!!!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 - Колко плащаше за лечение тогава, ако не е тайна?
88
1
 
15
 
! Отговори
Rеее преди 1 година
"...за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало..." - значи да разбирам, че ако магазин не издава касови бележки никой не може да го пипне... току що създадоха прецедент
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - На 19, не 20. Завършвам този месец. Ако се разболея, няма да ога да работя, но според теб, след 16 дена, това означава, че трябва да ме оставят, да умра.
86
5
 
15
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Родните ни дуппетати САМИ си вдигат заплатите с по хилядарка от години.... И какво? Никой не протестира? Тоя доктор си е увеличил таксата с ТРИ ЛЕВА .... и оревахте света.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 % МРЗ е - Поне да беше след таксите ...
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 76 - "Ти знаеш ли какво е да си богат?" - Да! Означава, да си много над средната класа и да имашвлияние в общестовто, а доходите ти да не са обвързани с бачкане, поне не от товя страна. "40 години по 2 милиона правят 80 милиона долара." - Да, 40 години е си топ хируг, няма да има данъци, намя да има инфлация и ти ще пестиш. Дори ида приемем тезата ти - Пак няма да е богат в първите 4-5 години и то СЛЕД като е станал топ хирург. Станартите са ти ниски.
83
9
 
6
 
! Отговори
1 % МРЗ е преди 1 година
таксата. Т.е. трябва да се плаща по 7,80 лв. на джипито от тази година.