Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент

НЗОК не може да го провери, липсват касови бележки
11 май 2023 10:44, Стела Стоянова
128
Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент
Снимка БГНЕС

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки, съобщава БНР.

От радиото препратили сигнала към Здравната каса, но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало. Нужни били и куп други документи.

От НЗОК посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2,90 лв, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. За определяне на нов размер обаче трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни здравният министър Асен Меджидиев неотдавна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: НЗОКтаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 82Ми хвани се на работа бе мързел ! Аз работя от 17 годишен. Ти на 20 дърт пергиш ревеш че нямаш пари. Знаеш ли за хиперинфлацията 1996-1997 ? два хляба= една заплата. Тогава започнах да работя. И не умрях от глад. А ти ревеш по форумите защо не ти е безплатно. На 20 год. Резил .
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен провал на държавната институция НЗОК!
80
4
 
10
 
! Отговори
специалист преди 1 година
Наесен, след като се пенсионирам и заключа граждански договор и аз ще въведа такива такси. Или ще работя само кеш, без договор с касата!
79
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност групичката платени хамстери виещи за закриване на личните лекари се оказахте на хранилка на някоя частна болница.Позор за вас лешояди щом казвате " 200 лв за преглед е добре а 3 лв са много пари защото джипи-то не било "истинско". Вие сте жестоки и алчни същества които за пари са готови на всичко. Много сте пропаднали. Идете в някоя частна армия в Украйна. Ще ви плащат много повече и пак ще убивате хора за пари.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"начи си от най-ниската социална прослойка. Извинявай но никой друг не ти е виновен че цял живот си лентяйствал и нямаш пари." - Желият ми живот е около 19 години. По логиката ти, трябва да легна и да умра, ако се раболея. Благодаря! Ще го апомня! Някой ден, може и да не е скоро,но някой ден, ще се наложи, да търсиш помощ от някой, който е "начи от ниската присолойка". надявай се, да не те остави, да пукнеш като улично куче ...
77
3
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Ти знаеш ли какво е да си богат? 40 години по 2 милиона правят 80 милиона долара. Ти виждал ли си толкова много пари? Знаеш ли колко пари са това? Можел ли да си представиш? Богат е по всякакви стандарти.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 65 - Иска да ти каже за борочвете, с които построиха тези болници. Това, че са обвързани с големи финансови интереси. Ти си мислиш, че "лекарят" прави парите. Ха ха ха! Сериозно ли реши, че лекаря събирал от закуска и вдигнал таква болница. Не, моето момче - лекарят е допуснат до тази болница, защото генерира средства за нея. Ако желае, да пробва в държавна такава.
75
0
 
10
 
! Отговори
Касов бон за измама? преди 1 година
Искали касова бележка от измамник - много елементарн извиненение от НЗОК - защото ги мързи да си мръднат пръста. Те трябва да хо хванат и наложат глоба/ наказание - вземане на лиценз или там каквото трябва. 1000 начина имат да го хвана. Ттова е пореден прумар за провал на държавните институции и регулаторни органи.
74
7
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
С 1000 лева на месец може да живее добре само ученик. Ако *** получава 600 лева пенсия, значи бая е лентяйствала в живота.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е необходимостта от джипито? Да ти даде направление, да ти вземе 3 лв и да те гледа в ръцете. А когато е на 60 км от село, и когато има превоз до града веднъж седмично, за какво е нужен. Ако пукинясаш и нямаш близки, може и да те намерят някога случайно.
72
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Навсякъде в нормалните държави. В САЩ водещ хирург получава между 1 и 2 милиона долара на година. Дори една медицинска сестра взема по 180 хиляди долара на година." - 180к са болни фантазии. Освен това говорим за джипита. И пак не отговори - къде са богати тея лекри? Мислиш ли, че 1-2 милиона на година те правят "богат" в тея страни? Изобщо знаеш ли, какво е да си богат?
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В "прогнилия" режим на лошия Бай Тошо здравеопазването беше БЕЗПЛАТНО!!!! В нашето училище даже имаше стоматологичен кабинет и в началото на всеки срок ни караха да ходим на преглед!!! Ако ти намерят кариес щеш не щеш на другия ден си в кабинета.Хем ти оправят зъба хем ти пускат извинителна бележка за целия ден.
70
3
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Какви борчове да плащат? Ти ли ще ги натиснеш? Я, малкото човече зад клавиатурата си мисли, че е много голям и се прави на смел. Хахаха
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКакво значи реално те доста от джипитата работят в частни болници.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ ВДИГНАТ ТАКСАТА НА НАЙ... КАКТО ИДАТ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЮЛИ, ДА ВИДЯ КОЯ ПАРТИЯ ЩЕ ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ВДИГАНЕ?
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг път не може. Отива един инспектор, уж случаен пациент...
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63Значи си от най-ниската социална прослойка. Извинявай но никой друг не ти е виновен че цял живот си лентяйствал и нямаш пари. Майка ми е пенсионер.На 600 лв. Аз и помагам с 400 и живее добре. Ти какво правиш с 300 лева на месец и как си успял да паднеш толкова ниско ?Задай този въпрос на себе си. Никой друг не ти е виновен че си беден и по стандартите на Конго.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОСЛЕ РЕВЕМЕ ПО ТВ ЩО БИЯТ ЛЕКАРИТЕ...
64
4
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Те ще се оправят, ама ти ще трябва да си продадеш панелката наследена от баба ти за да те лекуват. Като си на умирачка, ще се съгласиш всичко да си продадеш, само и само да те излекуват. Внимавай какво си пожелаваш.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА МУ ПРИСЕДНАТ ДАНОО!

Спонсорирани публикации