Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент

НЗОК не може да го провери, липсват касови бележки
11 май 2023 10:44, Стела Стоянова
128
Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент
Снимка БГНЕС

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки, съобщава БНР.

От радиото препратили сигнала към Здравната каса, но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало. Нужни били и куп други документи.

От НЗОК посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2,90 лв, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. За определяне на нов размер обаче трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни здравният министър Асен Меджидиев неотдавна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: НЗОКтаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти чакай от крадец в бяла престилка да ти даде касова бележка. Кой ги проверява-никой. Правят си каквото искат. Файда от тях нулева.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ? 61 - Не ми се свидят ... ъврпосът е, че уж бееш беплатн. Сегаа безплатно ли е или не е безплатно. Освен това, тея болнички, дето ги приказваш, знаеш ли, че ако ги натиснем, да си плащат борчовете и е ги фалираме за 2 дена?
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вдигнете заплатите и пенсиите , и няма да има проблем , не само за лекарите , но и за търговците ... НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ ПРИХОДИТЕ НАМАЛЯВАТ ВСЕКИ ДЕН , СПРЯМО РАЗХОДИТЕ ?
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ? - Карам колело за 88 лева на 18 годинин, телефонът ми е 240 лева и а ден харча по 4 лева за храна.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 - И къде са ми компенсациите, когато лечението не сработи?
57
14
 
5
 
! Отговори
? преди 1 година
Странни същества сте оплакващите се. Карате кола за 20 хиляди, телефон за 2 хиляди, харчите по 50 лева на ден за алкохол, цигари и хапване навън, ама ви се свидят 5 лева за здравето.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТам обаче отиваш при лекар реално, а не при ДжиПи-та.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нека да "благодарим" на другаря Иван КостОФФ - той реши здравеопазването да е платено и той създаде туморра наречен НЗОК. Помня как другаря КостОФФ каза " Срещу минимална месечна такса българите ще получат услуга като в швейцарска болница" хахахахахахаха и виждате какъв е резултатът - събираме капачки за линейки и пари за да пратим някое дете за операция в Германия.Предполагам, че швейцарците бая ни завиждат.... Хахахахаха
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 - Супер! Дай така да е! Обаче закривам университетите с държавни пари, спираме НЗОК, спираме всякакви помощи и се орпавяйте!
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пациентите когато нямат ПОДОБАВАЩИ доходи , не очаквайте да се случва нещо добро , дори и рпи покупателната способност и във търговията ... ЕЙ ХОРА , БЕД-НИ , СМЕ ... Защо сега пък власт имащите ни заблуждават че парите пак ги изяли украинците ?
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толко нагли станаха а въобще не са кадърни да лекуват каквото и да е. Изписват ти хапчетата,които медицинските представители им носят и си прибират бонусите после. Не виждам смисъл да съществува тази безочетна такса. И тия станаха като църквата. За тях няма данъци.
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прегледът в частна болница е 200 лева. Тука плачете за 3 лева че било скъпо. Молете се да не разкарат личните лекари че ще почнете да умирате по улиците като животни.
50
8
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
Имате 5 лева за цигари всеки ден и 10 лева за алкохол, ама нямате 5 лева за такса, при положение, че ходите 2 пъти годишно на лекар?
49
0
 
9
 
! Отговори
Култура ми ЯнкоФ преди 1 година
Беднотията създаде КОНФЛИКТ м/у лекар-пациент ... Вината е на СИСТЕМАТА , корупцията е на ниво . НЗОК се източва съвсе ''законно'' , защото в България си узакониха ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА .
48
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРОБЛЕМА НЕ СА ТАКСИТЕ А ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА БОРИСОВ КЪДЕТО ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВНИ ВНОСКИ ОТИВАТ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ПОЛОВИНАТА СЕ ВРЪЩАТ ЗА ЗДРАВЕ А ОСТАНАЛОТО СИ ГО ХАРЧАТ ЗА КАКВОТО ИМ СКИМНЕ! ПАРИ ИМА НО БОРИСОВ СЪСИПА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ! БОЛНИЦИТЕ СА ОСТАВЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО МОГАТ А ДЪРЖАВАТА ХАРЧИ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ДУПКИТЕ В БЮДЖЕТА И ТОВА ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ! РЕФОРМАТА ЗДРАВНА ТРЯБВА ДА Е ЗАКОНОВА ТАМ Е ПРОБЛЕМА И ПРОБЛЕМА Е В ПАРЛАМЕНТА НЕ В ТАКСАТА ПРИ ЛИЧНИЯ!
47
4
 
8
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
Междудругото ако идете в частна болница, там хората от рецепция ви насочват към лекар спрямо оплакванията. После лекарят при който отидете може да назначи или предложи да идете при друг лекар. Самите лекари са тези, които преглеждат и издават рецепти за лекарства. Отделно, фармацевтите са длъжни да могат да ви предложат лекарства спрямо оплакванията ви, ако не са сериозни и ако не сте ходили на лекар и не искате да ходите на лекар. Наистина не разбирам защо са личните лекари.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце си го каЗА : ----ТУКА Е ТАКА ...Кога България ще излезе от това , ''ТУКА Е ТАКА '' ????
45
5
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Навсякъде в нормалните държави. В САЩ водещ хирург получава между 1 и 2 милиона долара на година. Дори една медицинска сестра взема по 180 хиляди долара на година. В САЩ лекарите карат ламборджини, в Англия са с поршета. Мога да продължавам. А ти никога няма на можеш да си купиш къща в Гърция за 450 хиляди евро. Топ 10 на най-високите заплати в САЩ са само медицински специалности. Животът не е само бедни Балкани и източни гета.
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли ги ДЖИПИтата по време на т.нар. пандемия как се биеха за кашони с ваксини?!?! Моя също ме притискаше да се набода с отроватта на Бил Гейтс вика ми "Ако не ти пука за твоя живот, то поне се замисли за роднините си!!!!" Хахахахахаха питам го "Доктор Дръжков, а вие и семейството ви ваксинирахте ли се?!?" А той каза "Това е личен въпрос!" Е как да им вярваш на тия търговци?!?
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33Наем се плаща. Аз не знам ти в кой век живееш.Безработен ли си че такава омраза за 2 лева ? От етноса ли си ?Ти защо не работиш за 2 лева на ден *** ?

Спонсорирани публикации