Мрачна прогноза: До края на века българската цивилизация може да изчезне

Форумът на СИНПИ: Демографската криза все още е обратима, ако вземем мерки днес
11 май 2023 20:23, Красимир Ангелов
314
Мрачна прогноза: До края на века българската цивилизация може да изчезне
Снимка: СИНПИ

До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската криза все още е обратима, при условие, че вземем мерки днес. Утре ще бъде късно!

Около това мнение се обединиха участниците в дискусионния форум, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) на тема „Демографската криза – причини, фактори, динамика“.

Според председателят на СИНПИ Калоян Паргов, демографията е проблемът на проблемите в България. "Основната задача на всички политици и на всички институции е съхраняването на българската нация. Това е задачата на задачите днес и как да я решим", категоричен бе Паргов.

"Използвам присъствието на вицепрезидента на Република България, за да предложа са се създаде структура към президентската институция, която да събере научния, управленски и административен потенциал с оглед създаването на дългосрочна стратегия, която да бъде пресечна точка на разбиране за всички политически сили", заяви още Паргов.

"За да можем след 10 години да берем плодовете на взетите мерки, трябва незабавно да започнем да работим", счита председателят на СИНПИ.

"Мащабите на демографската криза не са големи, всичко е в нашите ръце. Много бързо може да започнат да се подобряват показателите и да се променят, стига да има разбиране за същността на проблема, за опасните тенденции, които проблемът поражда - заплахата от изчезването на българската цивилизация от картата на света", посочи Юрий Асланов. Той счита, че политиците трябва да са наясно, че ако не предприемат нещо сега, те сами режат клона, на който седят.

Проф. арх. Иван Данов изтъкна, че за демографията изключително важен елемент е регионалното развитие на страната. Той отбеляза, че абсолютно е неглижиран проблемът с второстепенните пътища на страната, които са предпоставка за икономическа активност на населението.

Даниела Везиева е убедена, че и към момента има как да се връщат средства в общините от държавния бюджет. Ако една част от държавните такси се връщат към общините, ефектът би бил много добър, смята тя.

Според нея гъвкавите форми на дуалното обучение трябва да бъдат синхронизирани между бизнеса и образованието.

"Необходим е нов Закон за инвестициите, облекчаване и децентрализация на общините, пряко инвестиране в малкия и среден бизнес през програми", заяви Даниела Везиева.

Пламен Милев поясни, че България е богата страна, но за съжаление в нея живеят много бедни хора. Една от причините за това е, че процесът на преразпределяне е доста несправедлив.
По думите на преподавателя Христо Господинов всички тези деца, които един ден ще излязат от училище, ще бъдат следващите доктори, политици, държавници, премиери, те ще решават демографската криза и те ще ръководят държавата.

"Всичко е проблем на образованието, който трябва да бъде решен сега", убеден е Господинов.

"Няма как с такъв висок процент на детска бедност ние да искаме образовани млади хора, които да са посветени в детските и юношеските си години на образование и учене. Голяма част от тях посвещават това време на оцеляване и на това как да променят живота си“ припомни бившият заместник-министър на социалните грижи Иван Кръстев.

Той изтъкна, че е нужна активна работа със система, която гарантира, че всяко едно дете в риск и самостоятелно, и по инициатива на родителите да може да ползва подходяща подкрепа под формата на услуги за ранно детско развитие.

В дискусията взеха участие президентът Георги Първанов (2002 – 2012), председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов и Магдалена Костова, проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов от Стопанската академия в Свищов, доц. Георги Бърдаров от СУ „Климент Охридски“ и доц. Харалан Александров от НБУ, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, д-р Лили Еленкова, както и членовете на СИНПИ: проф. арх. Иван Данов, Даниела Везиева, Пламен Милев, Иван Кръстев, Христо Господинов и Христо Монев.
Модератор на форума бе Юрий Асланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
5
 
10
 
! Отговори
Ерген на 42 преди 11 месеца
Никога няма да създам семейство и деца!!!Поне децата ми няма да теглят!!! Дори да се промени нещо, това ще е временно явление!!!
245
1
 
5
 
! Отговори
Омръзна ми преди 11 месеца
Омръзна ми да слушам глупости . Да намаляваме , след бейби бума през 50- 70 те. И така е със всички цивилизовани страни. А Япония например има 25% процента намаление за последните 20 години , и кривата им е устремно надолу . Та ако някой ще изчезне то са Японците, ама никой не вярва на такива елементарни изчисления. Нормално е интелигентните хора да залагат на качество , а не на количество .
244
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Безотговорни хора убиват порасналите ни деца по улици и шосета на България. И им се разминава с минимални наказания.
243
0
 
3
 
! Отговори
Има нещо гнило,но не преди 11 месеца
в Дания,а у нас.Това е управлението на страната от т.н."политическа класа".Няма нещо свързано с корупция,лично облагодетелстване,кражби,лъжи и измами,чувство за недосегаемост,двойствени стандарти,фарисейщина,парвенющина и снобизъм,което да не е характерна черта на тази отвратителна прослойка.За съжаление тя е "лицето" на БГ,от нея гледат и се учат младите,заради нея страдаме всички.Уви,изход няма, ако продължаваме да я караме така.
242
3
 
0
 
! Отговори
Ceci_ преди 11 месеца
Пука ни, нали сме част от ЕС. Там приоритет са мигранти и лгбт. Щом гинеколожката и бродел са доволни - всичко е ток. А може и някоя милостиня да ни отпуснат я за хемус, я да пренаредим жълтите павета, то какво му трябва на човек, може ли за нещо повече да мечтаем, драги сънародници
241
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лоша политика, корупция, здравеопазване, вечно "връзки" да имаш...и като цяло мисленето ни се поврежда...Но само който е живял малко поне в чужбина го вижда... Антибиотиците,ракията и хапчета вместо спорт и здравословно ядене! Не оценяваме нищо хубаво,даже природата която имаме и най-вече не я пазим...
240
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Децата, които се раждат в Бг, ще емигрират рано или късно. Докато доходите ни са най- ниските в ЕС, хората ще напускат Бг.
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много подценявате българската цивилизация. Която е измислила ракията. И с нея е изкарала византийско, турско, нацистко, комунистическо....че една пиклива демокрация ли няма да изкара...стойте та гледайте...!
238
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голям праз. Да не мислите, че на някой българин му пука ??? Тук хората живеят като за последно. След тях потоп, както се казва...!
237
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 месеца
50т, съзнателно развъждане на павиани. Гетата пращят по шевовете, улиците също. Ли точното се случва. Няма такава държава
236
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако под българската цивилизация се разбират русофилските ко.пел.да.ци да изчезва и то по-бързо!
235
4
 
6
 
! Отговори
Шака Зулу преди 11 месеца
Българската цивилизация хахаха, тя не се е появявала щяла да изчезне
234
0
 
7
 
! Отговори
Сифилиско преди 11 месеца
Туко виж се осовободят няколко апартамента в Младост 4
233
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С такива политици_простаци_и_сигъни на територията малко хора биха искали да живеят в БГ
232
12
 
17
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Само Възраждане говори за демографската криза. От другите партии нищо не съм чул.Мария Габриел като си каза приоритетите,за демографска криза нищо,даже не я споменава.
231
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен: ПРАВО В ДЕСЕТКАТА!!! Това е истината. Грижат се само за електората, които гласува "правилно", другите кучета ги яли...Докато приоритет за управляващите е само личното благоденствие и това да се г.зят на силните на деня, то нещата ще са така: нито развита икономика/социална политика/законност/здравеопазване/образование и т.н., нито светлина в тунела, в който и да е аспект на живота в БГ.
230
4
 
23
 
! Отговори
Бобо преди 11 месеца
Даже много издържа българския народ - първа и втора световна война, народен съд, национализация, принудителна урбанизация, демокрация, кариеризъм, феминизъм. По-рано ще приключат нещата.
229
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голямо чудо станало, не сме толкоз специални, така или иначе младите предпочитат да живеят в чужбина
228
0
 
27
 
! Отговори
Кире преди 11 месеца
И кво от това. Всеки народ заслужава съдбата си. За съжаление имаме прекалено много желаещи неистово да са главатари, а малко индианец.
227
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Логиката в БГ е щом имаш пари за деца, значи си чорбаджия