Мрачна прогноза: До края на века българската цивилизация може да изчезне

Форумът на СИНПИ: Демографската криза все още е обратима, ако вземем мерки днес
11 май 2023 20:23, Красимир Ангелов
314
Мрачна прогноза: До края на века българската цивилизация може да изчезне
Снимка: СИНПИ

До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската криза все още е обратима, при условие, че вземем мерки днес. Утре ще бъде късно!

Около това мнение се обединиха участниците в дискусионния форум, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) на тема „Демографската криза – причини, фактори, динамика“.

Според председателят на СИНПИ Калоян Паргов, демографията е проблемът на проблемите в България. "Основната задача на всички политици и на всички институции е съхраняването на българската нация. Това е задачата на задачите днес и как да я решим", категоричен бе Паргов.

"Използвам присъствието на вицепрезидента на Република България, за да предложа са се създаде структура към президентската институция, която да събере научния, управленски и административен потенциал с оглед създаването на дългосрочна стратегия, която да бъде пресечна точка на разбиране за всички политически сили", заяви още Паргов.

"За да можем след 10 години да берем плодовете на взетите мерки, трябва незабавно да започнем да работим", счита председателят на СИНПИ.

"Мащабите на демографската криза не са големи, всичко е в нашите ръце. Много бързо може да започнат да се подобряват показателите и да се променят, стига да има разбиране за същността на проблема, за опасните тенденции, които проблемът поражда - заплахата от изчезването на българската цивилизация от картата на света", посочи Юрий Асланов. Той счита, че политиците трябва да са наясно, че ако не предприемат нещо сега, те сами режат клона, на който седят.

Проф. арх. Иван Данов изтъкна, че за демографията изключително важен елемент е регионалното развитие на страната. Той отбеляза, че абсолютно е неглижиран проблемът с второстепенните пътища на страната, които са предпоставка за икономическа активност на населението.

Даниела Везиева е убедена, че и към момента има как да се връщат средства в общините от държавния бюджет. Ако една част от държавните такси се връщат към общините, ефектът би бил много добър, смята тя.

Според нея гъвкавите форми на дуалното обучение трябва да бъдат синхронизирани между бизнеса и образованието.

"Необходим е нов Закон за инвестициите, облекчаване и децентрализация на общините, пряко инвестиране в малкия и среден бизнес през програми", заяви Даниела Везиева.

Пламен Милев поясни, че България е богата страна, но за съжаление в нея живеят много бедни хора. Една от причините за това е, че процесът на преразпределяне е доста несправедлив.
По думите на преподавателя Христо Господинов всички тези деца, които един ден ще излязат от училище, ще бъдат следващите доктори, политици, държавници, премиери, те ще решават демографската криза и те ще ръководят държавата.

"Всичко е проблем на образованието, който трябва да бъде решен сега", убеден е Господинов.

"Няма как с такъв висок процент на детска бедност ние да искаме образовани млади хора, които да са посветени в детските и юношеските си години на образование и учене. Голяма част от тях посвещават това време на оцеляване и на това как да променят живота си“ припомни бившият заместник-министър на социалните грижи Иван Кръстев.

Той изтъкна, че е нужна активна работа със система, която гарантира, че всяко едно дете в риск и самостоятелно, и по инициатива на родителите да може да ползва подходяща подкрепа под формата на услуги за ранно детско развитие.

В дискусията взеха участие президентът Георги Първанов (2002 – 2012), председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов и Магдалена Костова, проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов от Стопанската академия в Свищов, доц. Георги Бърдаров от СУ „Климент Охридски“ и доц. Харалан Александров от НБУ, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, д-р Лили Еленкова, както и членовете на СИНПИ: проф. арх. Иван Данов, Даниела Везиева, Пламен Милев, Иван Кръстев, Христо Господинов и Христо Монев.
Модератор на форума бе Юрий Асланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
11
 
8
 
! Отговори
! преди 1 година
Чета глупости. Българска цивилизация и дъра бъра, другари не разбрахте ли че ние сме част от една обединена евроатлантическа цивилизация но кой да разбере като още вярват в легенди за Крум и шишкман. От 2007 сме в семейството на Европа а там или си европеец или чуждоземец. Ние сме европейци а не някакви измислени от рашистите етности.
225
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете помощи и майчински за кафевите и всичко ще се оправи
224
5
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
жените са виновни! постоянно предлагам на разни да ги таковам ама не - еманципация, те искат да ме таковат
223
4
 
10
 
! Отговори
Ципи-Синти преди 1 година
Не разбрах - каква "българска цивилизация"? Бившите комсомолци пак се изхвърлиха нещо.
222
6
 
11
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Да живее демокрацията , ЕС и САЩ ! Станахме велика държава благодарение на тези 3 продукта ! Първи ни направиха в десетки негативни класации ...последни във всички положителни.....кой може да се похвали с бодобно нещо а ? Пък че нацията ни ще изчезне голямо чудо ...те и индианците изчезнаха случайно ....ама на тяхно място дойдоха пратениците на Бога ....самите американци и настана световен мир !
221
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пр.ст народ слаба държава. Докато гледахме отблизо бившата ДС и БКП да прави милиони и си мълчахме те си взеха икономическата власт. Народ, който си мълчи, упорито подкрепя кр.тени, възхищава се на речите на измамници, слуша чалга и се напива, а гони умните, скромните и истинските СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА.
220
0
 
7
 
! Отговори
ромулани преди 1 година
С толкова политически мумии на едно място това си е било цял симпозиум по египтология.
219
1
 
10
 
! Отговори
Тарапанова преди 1 година
Споко, БайГаньовщината ще остане...
218
1
 
24
 
! Отговори
До Анонимен 263 преди 1 година
Ако бяхме още като едно време тези роми нямаше така да вилнеят и да се чувстват безнаказано. С годините поведението им става все по-нагло и арогантно. Втълпено им е че те нямат задължения, а само права и го вярват. Даже и по ТВ спряха да казват вече за битовата престъпност от кой етнос са извършителите, а по малките градове и села положението е страшно.
217
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насочвате омразата си към малцинствата, но реалността е, че пропорцията между българи, турци и роми не само, че не се влошава, но даже се подобрява в полза на българите. Ромите и турците напускат кораба в посока ЕС с още по-бързи темпове отколкото българите. Ако не ви харесват ромите и турците, трябва да целувате краката на ЕС, че има политика да няма граници. Ако бяхме все още в прегръдката на Москва със затворени граници, българите щяха да намаляват като процент от населението.
216
6
 
6
 
! Отговори
Скумрия Гаргамел преди 1 година
Мария Габриел ще реши и този проблем!Тя е нашият ангел спасител!Боже,има те щом ни прати спасението на нацията!Слава тебе Господи!
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега я няма. Сега е малката Русия и е пълна с умствено повредени руски роби.
214
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или погледнете електората на БСП. БСП имат наглостта да се наричат "столетницата". Тоест пряко признават, че са същата партия взривила църквата Света Неделя. Имат за лидер Нинова която е икона на корупцията с това как е откраднала Техноимпекс от държавата. И въпреки това хората продължават да гласуват за БСП и да ги вкарват в парламента. Това е българинът. Толкова си може като капацитет.
213
1
 
20
 
! Отговори
кажете за махалите преди 1 година
А я кажете и за любимците на българските политици и НПО-тата - онези от махалите. Онези, за които законите не важат. Онези, чиито гласове се купуват яко по време на избори. Които НПО-та кат БХК яростно защитават. Които се множат безконтролно. Които изсмукват всякакъв вид помощи без да допринасят с нищо. Онези, които къщите са им незаконни, не плащат ток, вода и всякакъв вид комунални услуги, данъци, такси и т.н. Които всички имат ТЕЛК без да им има нищо. Които имат книжки без да могат да четат
212
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските политици са огледало на българското общество. След като кандидатите са хора със селски манталитет като Киро, Бойко и Слави, значи или няма кой друг да се кандидатира или електоратът не гласува за свестните. Да ви напомня ли как хората избраха Радев вместо ректора на Софийския университет? Радев не е свършил нищо освен да скара всички партии помежду си защото беше обиден, обаче българите го избраха за втори мандат. Е кой е виновен?
211
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2009 до 2019 в България всяка година умират по около 109 хиляди души на година. През 2021 умряха 149 хиляди души. Ръст от около 37%. В държавите които се ваксинираха по 70-80% от населението ръстът на смъртните случаи е около 10% или 3-4 пъти по-малък. И въпреки това българите продължават да не вярват в Ковид и ваксините и си мислят, че са по-умни от Дания, Холандия, Германия, Израел и т.н. Това е другари. В Израел от пустинята направиха Рай. В България от Рая направихме пустиня.
210
0
 
12
 
! Отговори
корупция в основата преди 1 година
на всичко. Доказателство--възхода на Румъния, справи се с корупцията и сега дишаме праха и....Но си имаме Тиква, Доган,Нинова,Копейкин и гешев. ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА. не са ни виновни--запада, русия , марсианците----а ние, защото се оставяме на руснаците и техните кукли - блюдолизки , да ни щавят всеки ден.
209
4
 
9
 
! Отговори
Сорос преди 1 година
Точно така, ще ви ликвидирам. За какво ми е силна държава на Балканите? На мен ми трябва послушна и постна колонийка а не проблеми! Махам ви и слагам цингу-манннгу, те слушат за кило желязо и паница въстъци бухахахаха
208
5
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
Много цивилизации са изчезвали в историята назад. Светът не е свършил. Всяка от текущите цивилизации вероятно след 2000 години няма да съществува. Драма? Няма! Стига мрънкахте! Ако нещо изчезне, то то не е пригодно за да живее. Нарича се еволюция.
207
4
 
4
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
Поне Турция ще ни вземе. И да изчезнем няма да е болка за умиране.