Шефката на ВКС: Ситуацията е тревожна

Жалко е да водим отново битка за независимост
Обновена: 18 май 2023 10:48 | 18 май 2023 10:20, Александър Попов
42
Шефката на ВКС: Ситуацията е тревожна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията е тревожна, дори е жалко и не съм допускала, че в държава-член на ЕС, трябва да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост, каза председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова преди началото на заседанието на пленума на ВСС.

„В конкретния случай предложението на шестимата прокурори ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. В предишните случаи ВСС е изработил правила, по които да се движи. В конкретния случай за нас това е законът“, обясни Захарова.

Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението, каза още председателят на ВКС.

Тя предпочете да се въздържи от повече коментари, особено ако има наказателно производство, защото такова би стигнало до ВКС.

Всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която вероятно може и да се задълбочи, но и да стане база за по- нататъшна регулация в структурите на съдебната власт, каза Захарова и допълни, че не е получавала обаждания по случая.

Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното, каза преди заседанието на ВСС председателят на ВАС Георги Чолаков и уточни, че прави този коментар в лично качество.

Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая, коментира Чолаков. Той посочи, че трябва да бъдат проверени редовността и допустимостта на тази процедура. Следва да бъдат събрани съответните доказателства и чак тогава може да вземе становище по съществото й.

Той каза, че няма основание, на което заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор Иван Гешев да бъдат временно отстранени.

Ако прокурорската колегия бъде сезирана, искане от дисциплинарен състав може да вземе решение за временно отстраняване за срок до три месеца, обясни Чолаков, цитиран от БТА.

Притеснява ме това, което се случва, посочи още председателят на ВАС.

Според него трябва да бъде дадена възможност и спокойствие на Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе едно  обективно и обосновано решение във връзка с това, което се случва.

Колкото до искането на Съюза на съдиите за оставка на целия ВСС, направено вчера, Чолаков припомни, че е член на съвета по право и това означава, че подавайки тази оставка, следва да подаде оставка като председател на ВАС.

Никой не ми е предлагал посланически постове, каза още Чолаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде сега, първата птичка на опозицията срещу искането на шестимата прокурори от ПК на ВСС се обади. И забележете: това не е член на прокурорската гилдия, нито на ВКС, а председателят на ВАС Г.Чолаков. Колегиалност ?!
31
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
Оправи прическата, милионер си !
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То,преди всичко,трябва да се намери един Херкулес,че да изчисти Авгиевите обори там и да се започне на чисто.Инак пак ще се получи,нов бардак със стари....... Там 30 години се трупаше мръсотия и вече се развоня,че вече не трае.Заприличало е на ***.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То най напред трябва да се изясни, дали съдебната система в БГ-тото ПРАВОРАЗДАВА или ПРАВОСЪДИ,и да се реши окончателно ще ПРАВОСЪДИ ли според закона(върхоеенството)или ще ПРАВОРАЗДАВА по собствено убеждение.(според шумоленето)Та чак тогава да се подхване реформа.Така ще няма да се налага дасе"наглася"императива към диспозитива а ще е точно обратното,като в нормалните Държав.И с-мата ще се самоизчисти от йористите,за да останат само юристите.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСС са хора с огромни заплати, които работят срещу народа си. За бесило сте, вие си го избрахте.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Олеле, тия в паралелна реалност ли живеят, за 32 години едва ли има българин, който да мисли че съдебната система работи добре, голяма част от тия хора изпратиха ППДБ в парламента, защото искат някакъв контрол и справедливост в тая държава, а освен това и на европейците им писна да наливат пари, които отиват в мафиотските обръчи от фирми, а държавата деградира все повече и повече. Ако съдебната система работеше, България щеше да е много различна.
26
2
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Ква е тая Ала Пугачева?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Захарова едва едва говореше. Бавно мислеше. Как такъв човек е шеф на ВКС ? В потрес съм.
24
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
Достатъчна е снимката. Има една френска порода овце, на които прилича "красавицата".
23
1
 
1
 
! Отговори
Рамбооо преди 11 месеца
Някой иска да разклати държавата.България е в рисков вактор за съществуване.Трябва да запретнем ръкави и да си ремонтираме родината.Сивите вълци и турската мафия вършеят в територийте на моята държава....
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Личи се от суратя и
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата боково-гешефтарска ко чина трябва да се разтури...
20
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
По-скоро сега не и предложиха пари. А до сега им предлагаха.
19
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 11 месеца
Слушах я тази къдрава лелка, ама кво каза....едно голямо нищо.
18
0
 
6
 
! Отговори
Илия преди 11 месеца
До Анонимен номер 1, Браво, това е истината и не само за прокурори и съдии а и за всички сфери в държавата. Огромна корупция и зависимост от групировките /вече с костюми/.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То много шефове и кой че работи ,голяма излагация ,тая кьоваши няма ли да си види офиса в България като говореше преди време
16
0
 
6
 
! Отговори
Диляна преди 11 месеца
Захарова, точно Ти ли говориш така " нежно" ? какво направи по моя казус, като идвах при Теб и Ти се озъби на Лозан Панов. С очите си видях. За пушка сте, не за смяна, само!
15
0
 
10
 
! Отговори
Г рух преди 11 месеца
Тези шии не са от туршии...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Била изключително лаконично формулирана в закона и някакви калъпи си изработили удобни правила, по които да си цъкат. Правилата подменят правото.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В страна-член на Еесовската Зона, трябвало да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост, казала отнесена от вихъра. Реалността е такава, че десетки години назад имахме доста повече независимост от сега. Парадокс.