Шефката на ВКС: Ситуацията е тревожна

Жалко е да водим отново битка за независимост
Обновена: 18 май 2023 10:48 | 18 май 2023 10:20, Александър Попов
42
Шефката на ВКС: Ситуацията е тревожна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията е тревожна, дори е жалко и не съм допускала, че в държава-член на ЕС, трябва да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост, каза председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова преди началото на заседанието на пленума на ВСС.

„В конкретния случай предложението на шестимата прокурори ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. В предишните случаи ВСС е изработил правила, по които да се движи. В конкретния случай за нас това е законът“, обясни Захарова.

Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението, каза още председателят на ВКС.

Тя предпочете да се въздържи от повече коментари, особено ако има наказателно производство, защото такова би стигнало до ВКС.

Всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която вероятно може и да се задълбочи, но и да стане база за по- нататъшна регулация в структурите на съдебната власт, каза Захарова и допълни, че не е получавала обаждания по случая.

Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното, каза преди заседанието на ВСС председателят на ВАС Георги Чолаков и уточни, че прави този коментар в лично качество.

Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая, коментира Чолаков. Той посочи, че трябва да бъдат проверени редовността и допустимостта на тази процедура. Следва да бъдат събрани съответните доказателства и чак тогава може да вземе становище по съществото й.

Той каза, че няма основание, на което заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор Иван Гешев да бъдат временно отстранени.

Ако прокурорската колегия бъде сезирана, искане от дисциплинарен състав може да вземе решение за временно отстраняване за срок до три месеца, обясни Чолаков, цитиран от БТА.

Притеснява ме това, което се случва, посочи още председателят на ВАС.

Според него трябва да бъде дадена възможност и спокойствие на Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе едно  обективно и обосновано решение във връзка с това, което се случва.

Колкото до искането на Съюза на съдиите за оставка на целия ВСС, направено вчера, Чолаков припомни, че е член на съвета по право и това означава, че подавайки тази оставка, следва да подаде оставка като председател на ВАС.

Никой не ми е предлагал посланически постове, каза още Чолаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква работа има това менте глав. прокурор в сащ? Нека да обясни по какви проблеми е бил в сащ.
11
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
каква независимост кои бяха гл прокурори от 1990 г до сега кои бяха министри направосъдието какво настана когато ф димитров стана премиер тези неща не сезабравят те са основата на днешното положение в държавата няма нищо странновсичко е закономерно затова избори докато изчистим плявата
10
0
 
7
 
! Отговори
Шеф Манчев: преди 11 месеца
Коя е тази колежка, не съм я чувал?
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кое е тревожно, зелко ? Съдебната система е превърната в цирк с перуки. Изчезват милиарди от ес и други от бюджета, а глав. прокурорът ви твърди, че нямало престъпление.
8
0
 
9
 
! Отговори
до шефката на ВКС преди 11 месеца
Политико: Каскета срещу Тиквата мафиотската държава България достига преломен момент...Политически закриляната мафия в България е повсеместна и интересите й включват наркотици, оръжия, контрабанда на хора и източване на средства от ЕС. Според протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в основата на мафиотската структура и винаги се грижат за това в завладяната държава да не бъдат изправени пред съда големите риби.
7
0
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Трагичното е че не се борите за нищо, а изпълнявате поредни заповеди, при това от чужбина. Кога сте били независими, като треперите като лист щом видите сянката си?
6
0
 
19
 
! Отговори
маймуни преди 11 месеца
А помните ли онзи съдия и дъщеря му,дето получиха БЕЗПЛАТНО парцели на морето,защото били..."социално слаби"!?И цялата ви гилдия хохочеше гръмогласно и възторжено на техния тарикатлък!?Вие тогава къде бяхте???
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато народа не излезе със сопи и да си върне социализма ....така ще е
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като допуснахте Гешев на поста гл.прокурор - да сте мислили, не сега
3
1
 
14
 
! Отговори
И вие преди 11 месеца
сте в кюпа не се правете че нищо не знаете и не виждате. В БГ няма една ефективна присъда на политик. ОМай всички сте за изхвърляне (и прокуратура и следствие и СЪД)и публично порицание. Бойко Методиев Борисов ще се окаже прав като каза "Ние ги хващаме те ги пускат".
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как нямаше нищо тревожно допреди 20 г, 15 г, 5 г. Сега изведнъж стана тревожно, а проблемите са от поне 25 г. Да не ви предложиха пари и други постове от новите партийни и коалиции. Смешковци
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тревожна е, защото не съдите, а гледате кой ще плати повече. Прокурорите и те същата работа.