Енергийна бедност! Недостатъчното отопление има ефект върху здравето

38% от домакинствата у нас не отопляват голяма част от домовете си
19 май 2023 09:25, Анисия Иванова
17

38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от домовете си, а 17% изобщо не ги отопляват, сочи проучване на WWF – България.

"В България вече има официална дефиниция за енергийна бедност, която е представена на ЕК от служебното правителство. Очакваме да бъде финализирано и приета от парламента. Без него всички програми и схеми за финансиране на домакинствата няма да бъдат насочени към най-уязвимите, а ще бъдат давани на тези, които най-бързо успеят да се кандидатират", заяви старши експертът по климат и енергия в екологичната организация WWF - България Теодора Пенева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ сред мерките, които могат да се разработят, са цялостното саниране на сгради.

"Трябва да се разработят и програми, които частично да подпомагат санирането, но с повече насоченост към енергийно бедните", отбеляза тя.

Гостът изтъкна, че единствено в България няма отделен компонент от постоянен фонд, който е специално за енергийно бедните.

"В някои страни такива средства се отделят от бюджета, но в повечето случаи са от мерки към енергийния сектор", поясни още Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът предупреди, че недостатъчното отопление в жилището има дълготраен ефект върху здравето, като дори влияе върху успеха на децата в училище.

"Правителството трябва да работи много за осигуряване на повече фондове  за подкрепа на домакинствата, като този ресурс бъде прилаган чрез механизма за енергийна бедност, така че да може да достигне до повече хора. По схемите за слънчевите колектори например, трябва да има стимули за включване на енергийно бедните домакинства", предложи Пенева.

Тя е категорична, че дефиницията за енергийна бедност трябваше да бъде под линията на бедност, за да включи по-широк кръг от хора.

"Трябва да се разработят продукти и на търговските банки - безлихвени кредити или нисколихвени такива за една част от сумата. Предимството на съфинансирането е, че имаме контрол над изпълнението на дейностите по енергийна ефективност. В момента той е в общината и имаме много сигнали за нарушения", отбеляза експертът.

"Хората, които имат възможност, инвестират постоянно в намаляване на сметките", обърна внимание Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Съчувствам само на преди 11 месеца
трудовите пенсионери и на хората,които са с такава степен на инвалидност, че не могат да работят дори и да искат.Останалите да се научат да се простират според чергата си, а ако искат по-голяма черга или направо персийски килим, да направят усилия и да спечелят нужните пари с труда си. Банго се хвали пред ТВ-репортерката, че се отоплява, като нагрява цяла пружина за кушетка с електричество,което краде от билборд, а държавата от моя джоб ще му дава пари, щото бил енергийно беден и не ще да работи
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въй и как достигнахте до това животопроменящо заключение, че ако стойш на студено се разболяваш????
10
0
 
4
 
! Отговори
Доко преди 11 месеца
И аз преди със лошата руска газ топлех целия апартамент, ама откакто ни внесоха добрата американска не издържам и минах на скъпия български ток.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Deep Zone. Никой не се интересува от личното ти съществуване а от това на народа като цяло. А в него има човеци с най-различна възраст и здраве. И няма такова нещо в пъти да се мери здраве.
8
5
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 11 месеца
Така е, ефектът е добър, закалка и приблизително еднакви температури вън и вътре, а не да ходя с потник в апартамента и вън да ме лъхне минус 10 градуса :) Откакто не пускам парно/климатик вече две години, станах в пъти по-здрав :)
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакането някой отнякъде да "даде", за да се запушат евентуално някакви дупки само говори, че никой няма намерение въобще да решава проблема. А корена на проблема с "енергийната" и всякаква друга бедност, която здраво ни е нагазила въобще не се крие в санирането и модернезирането на готварските печки на дръва с изкуствен интелект.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щях да бъда яростен и неприятен, но мернах между редовете, че се плаче за някакви "европейски програми" и "финансиране" и разбрах, че става въпрос за крадене и "схеми". А енергийно бедните ще си останат енергийно бедни.
5
0
 
9
 
! Отговори
Тез всичките преди 11 месеца
Експерти, само като ги видиш и ти става ясно че нямат техникум по партийна връзка са назначени. Нормално е да се лутат и незнаят какво да правят.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Понеже ПРЕСТЪПЛЕНИЕ звучи много лошо, затова му казват НАРУШЕНИЕ.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
аз съм 100% финансов инвалид
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И Путин ли пак ни е виновен, че учавстваме в санкциите измислени от старческия клуб Г-7 с цел да подложат на мъчения собствените си народи?
1
0
 
12
 
! Отговори
Енергийно беден. преди 11 месеца
Очаквайте скоро "калорийно беден" да бъде гласувано за въвеждане като понятие. Защото въвеждането на понятие и неговото гласуване автоматично разрешава проблема.