Как да играете отговорно – стъпка по стъпка

Спонсорирано съдържание | Обновена: 23 май 2023 11:23 | 23 май 2023 11:19, Красимир Ангелов
Как да играете отговорно – стъпка по стъпка

Игрите със залози са изключително популярно забавление за много хора по света. Всеки може да му се наслади, стига да спазва някои разумни граници. В този текст са зададени практични съвети на Фондация „Отговорна игра“, които потребителите трябва да следват, за да не излизат от рамката на отговорната игра.

Избирайте само лицензирани оператори

Много е важно да залагате само при лицензирани оператори, които Ви гарантират сигурност и надеждност. При нелегалните оператори съществуват редица рискове, касаещи вашите лични данни. Когато избирате оператор, проверявайте предварително дали има лиценз в сайта НАП.

Списък с лицензираните оператори, може да видите тук.

Списък с нелицензираните оператори, може да видите тук.

Задайте си паричен лимит

Трудно е да следите колко харчите в разгара на играта, затова е важно предварително да си заделите бюджет и да се придържате към него. Никога не си позволявайте да залагате пари, които са предназначени за битови сметки или наем на жилище. И не очаквайте да възвърнете парите, които сте заложили, често това води до по-големи загуби.

Лимитирайте времето, което ще прекарате в игра

Както трябва да имате определен бюджет, който да си задавате преди всяка игра, така трябва да имате и определено време, което сте предвидили. След като си зададете лимит, не забравяйте да го спазвате, независимо дали сте в губеща или печеливша серия.

Помнете – това е просто забавление

Когато забавлението спре, спрете и Вие. Играта в казиното е форма на развлечение, към която трябва да подхождате като покупката на билет за увеселителен парк – давате сума и получавате изживяване, което не гарантира печалба. Ако в някой момент, започнете да изпитвате повече стрес, отколкото удоволствие, трябва да прекратите играта. Силните негативни емоции могат да Ви накарат да действате неразумно.

Не се влияйте от суеверия

Нормално е всеки да има любима игра, късметлийска маса или предпочитано число, което е част от забавлението. Но не забравяйте, че залагането е изцяло зависимо от случайността и късмета, които никога не са гарантирани. Ако сте в лоша серия, най-добре да спрете, а не да се надявате да възвърнете загубеното, макар и с помощта на играта, която Ви е донесла победа миналия път.

Включете и други занимания в свободното си време

Не позволявайте свободното Ви време да бъде погълнато само и единствено от играта. Бъдете сигурни, че ще намерите време за среща с приятел, вечеря с член на семейството, за някой хубав сериал или разходка в парка. Има много начини да се забавлявате, игрите са само един от тях.

Не взимайте пари назаем и не използвайте кредитна карта при залози

Залагайте само пари, които можете да си позволите да изгубите. Помнете, че играта е за забавление, а не начин за погасяване на дългове и лесно забогатяване. Ако стигнете до там да искате пари назаем или да използвате кредитна карта при залози, моментално споделете на близките си и потърсете помощ.

Можете да се свържете с Националната информационна линия на Асоциация „Солидарност“ на телефон 0 888 99 18 66 и да потърсите съдействие и съвет как да се откажете от хазарта и да разберете как се лекува хазартната зависимост.

Следването на тези стъпки би помогнало на всеки един потребител да превърне играта в забавление и се предпази от рисковете, които крие хазартната зависимост.