Първата българка на върха на света: Исках някакъв реванш и 5 години по-късно изпълних тази мечта

Петя Колчева е и първата българка, изкачила всички континентални първенци
29 май 2023 20:36, Йоана Цонева
15

В Международния ден на Еверест ви срещаме с Петя Колчева - адвокат и алпинист. През 2009 г. тя изкачва Еверест, а вече може да се похвали, и че е първата българка, изкачила всички континентални първенци. Тя споделя за премеждията по пътя и усещането да погледнеш света от близо 9000 метра височина.

Преди точно 70 години, на недостижимия връх, както са наричали Еверест тогава, стъпва новозеландският алпинист Едмънд Хилъри. Днес хиляди могат да се похвалят с постижението да достигнат покрива на света. Петя Колчева е една от тях.

На 22 май 2009 година тя става първата българка, изкачила Еверест. Петя се влюбва в алпинизма след преходи в Стара планина. И така - 40 години. Първият ѝ сериозен допир с алпинизма е при връх Ленин.

"Това се случи във време на късния социализъм и за нас това наистина беше шанс да излезем от рамките на държавата и да видим интересни дестинации", разказва Петя пред Bulgaria ON AIR.

По-късно тя разбира за възможността да е първата българка на Еверест. Не я одобряват за експедицията. Но това я мотивира още повече. "Така се роди идеята ние да успеем по някакъв начин да отидем сами на този връх, може би аз исках някакъв реванш и 5 години по-късно изпълних тази мечта", обясни тя.

"Може би нашият опит и фактът, че бяхме там заради планината, не заради трофея, ни даде мъдрост да не хукнем с тълпата. Изчакахме 3-4 дни, от нашата палатка се виждаше върволица с фенерчета от хора, които се опитват да се изкачат. Когато аз се качих, нямаше никой, аз бях сама на Еверест, съвсем сама. Аз усетих ликуване, когато всъщност изгревът започна да се появява на хоризонта, една малка ивица. Тогава видях, че Земята е кръгла, много интересно - толкова си високо, че всъщност земята е дъга", спомня си Петя.

Последното постижение на Петя е връх Винсън в Антарктида. А с него сбъдва мечтата си да изкачи всички континентални първенци.

"От 2003 г. година натам ние всяка година качвахме все по-висок връх. Първоначално изкачените върхове ме накараха да опозная себе си, да знам къде са ми пределите и да знам, че мога да се върна обратно. Може би нашите неуспехи са всъщност най-голямата ни победа, защото сме се върнали живи и здрави от там и това е доказателство за мъдростта, че планината е там и ти, ако успееш да се върнеш, ще можеш да атакуваш отново.

А пътуването до Еверест Петя описва като "Философско пътуване навътре към себе си".


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това изобщо не ни интересува.
11
7
 
7
 
! Отговори
Райнхолд Меснер преди 3 месеца
Що не се пробваш да се качиш някъде без пари, демек без носачи и кислородни бутилки, да те видя какви мечти имаш...
10
5
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 3 месеца
А я сковах нова *** и гласувах за Костадинов
9
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На ниокй не му дреме му за тая коза и нейните байраджийски премеждия.
8
7
 
10
 
! Отговори
100% Бай Ганьо до 4 преди 3 месеца
Естествено че е била с компания.Нали някой трябва да и мъкне чантите и бokлyцитe
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно тая има доста свободно време и излишни пари за да се шляе по света. Няма лошо, намерила е смисъла на живота си в качване на баири. Само се питам, сега като е изпълнила мечтата си какво следва? Ще почва да ги повтаря ли?
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пари от де?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това изкачване беше преди доста години и много се писа. Нищо ново.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо казва: "Когато аз се качих, нямаше никой, аз бях сама на Еверест, съвсем сама", а после добавя: "Половин час, след като се качихМЕ..." Та не разбрах сама ли се е качила на Еверест, или с компания?
3
7
 
17
 
! Отговори
турист преди 3 месеца
някой разбира ли смисъла на това катерене , освен че умират хора , и то доста ?
2
4
 
10
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Таз да не е била от ***, та чак от върха видяла, че земята е кръгла... ===)))
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, признсй си, че некой шерп те е мъкнал на гръбина. Без шерпите ще гледате върха от подножието му, на 4-5хил.м.