Едно от четири деца над 10 г. е пробвало цигари

Първи сме в ЕС по брой пушачи, казва д-р Гергана Гешанова
31 май 2023 10:25, Стела Стоянова
15

"По последни данни България е на първо място в ЕС по брой пушачи“. Това заяви д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим в "България сутрин".

България е и на едно от челните места по тийнейджъри – пушачи, сочат данните на Националния център за обществено здраве за изминалата 2022 година. Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари.

„Пушенето може би е дълбоко вкоренена национална традиция, но в името на доброто, на здравето, на бъдещето на младите хора трябва всички ние малко да сменим ъгъла, под който гледаме живота си. Това е една зависимост към никотина. На много хора им се струва трудно да се откажат, но опитите на стотици други показват, че това е възможно“, коментира д-р Гешанова.

Според нея човек трябва сам да се запита защо и на кого дава парите си за цигари и какво се случва с неговото здраве. „Вече се повдига и темата какво се случва като цяло със здравето на планетата, допълни тя.

Относно големия брой млади пушачи, д-р Гешанова посочи, че примерът на родителите е много важен.

"Ако искам децата ми да не пушат, и аз няма да пуша. Държавата не подпомага младите хора, в България билбордовете и рекламите са навсякъде. Това създава впечатление, че е нещо естествено, приемливо, допустимо, приели сме го като нормално, като част от живота ни. Трябва да има повече разговори с младите хора, някой да им обясни какви са последиците от това нещо", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

"Има нещо коварно в пушенето, вредите не настъпват веднага, трябва да минат 10 години, за да почувстваш това необратимо увреждане, което стават в дробчето на човека. Трябват повече часове по здравно образование, това засега липсва. Да се осъществяват такива програми, за да могат младите да разберат какво става с тях", смята д-р Гешанова.

"Голяма борба беше да се забрани тютюнопушенето на закрити обществени места. Празнуваме 11 години от това нещо, което стана, но пак имаме дупки в закона. На много закрити места, понеже имат найлонови вратички и страни, и там се пуши", посочи още тя.
Д-р Гергана Гешанова определи електронните цигари като "много хитра и точна машинация да зарибят младите хора".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 11 месеца
Ходиш на фитнес, чупиш стойки, пафкаш цигари амааа яките мацки харесват яхти, а не позьорчета :)
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе който иска да си гори парите пред очите и под носа.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мизерните търгаши на алкохол и цигари,намиращи се на всеки ъгъл им продават, включително и на бройка. Като затворят стотина,ще се оправят нещата.
10
7
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 месеца
Помня в училище тия дето не пушеха и не пиеха и по купони не ходеха, сега на стари години така се разюздаха, че ми с еплаче и семействата си съсипаха...живее се О-време хора, не с епазете за Бакърената Фабрика !
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално, трябва да се опита от всичко по с време, за да има време да се излезе от батака :)))
8
3
 
3
 
! Отговори
Исуса преди 11 месеца
Не барайте децата ей, оставете ги намира, по добре цигари отколкото Синтетики !
7
0
 
0
 
! Отговори
Виден преди 11 месеца
"Кадър", те мацките пушат повече от момчетата бре. Иначе си прав макар и малко глуповато да се изказваш.
6
4
 
2
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Наркотиците са по-опасни, цигари и преди 100г са пробвали децата...нормално е ...недейте пробутва лъжлива информация...наркотиците и алкохола там е проблема, не цигарите !!!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бащи, пушещи като строшени комини и майки, кифлеещи с ел. цигари , ей тъй щото всички прос*таке*си тъй правят - какво очаквате от децата???
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как над десет бе баби, под десет. Над десет вече пушат марихуана. Десет......кви ги плещиш!
3
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Над или под 10 години? Защото ние навремето 100 на 100 бяхме пробвали цигари след 10 години, а бяхме много паплачч. Едно е да пробваш, друго е да почнеш редовно пушене. Но като се замисля...ние навремето пробвахме главно фасове, събирани по улицата :) Че то тогава цигари на деца абсурд някой да продаде, голямо лъжене пада, дядо ти да те изпрати за цигари.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
3, 'сега бизнесмен и топ кадър на заплата' -- това ми звучи като финансово независим чистач в макдоналдс
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Комплексарска история. В училище помня как уж "готините" пушеха. Хубаво де, ама аз бройках наред мацките, бях отличник, сега бизнесмен и топ кадър на заплата и цигара в живота си не съм пробвал. Правят го да се мислят за интересни. Ама не е яко. Мацките харесват друго. Животът, кариерата, парите и те мислят по друг начин. Мерси.