Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното

Само 30% имат основни цифрови умения
5 юни 2023 21:06, Стела Стоянова
94
Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното
Снимка БГНЕС

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво и само 30% имат основни цифрови умения. А внедряването на високи технологии в средните и малки предприятия достига 25 на сто или половината от средния дял за Европейския съюз, съобщават от Българска стопанска камара.

Конференция на Стопанската камара търси решенията на тези проблеми, с участието на работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации.

Пазарът на труда се нуждае от безпрецедентна промяна на уменията и компетентността на работното място, заяви Tомчо Tомов от Стопанската камара.

В същото време проучване на Българската академия на науките показва, че повечето от заетите не биха участвали в обучения, ако това не води до повишено заплащане на труда.

И колкото по-ниска е позицията, толкова по-малка е вероятността от участие в обучения за придобиване на цифрови умения. Това води до опасност от дигитална маргинализация на населението, предупреди заместник социалният министър Наталия Ефремова.

"Говорим за изпадане, за изключваме изобщо от обществено икономическия живот на голяма част от населението. Разполагаме с доста сериозен финансов ресурс. Бих казал безпрецедентен, който никога досега държавата не е имала по отношение на обученията за възрастни, в частност дигиталните умения - над 1,6 милиарда евро България е заложила от всички средства в националния План за възстановяване и устойчивост", каза тя.

Министерството на труда и социалната политика изпълнява инвестиция в размер на 380 милиона лева за дигитално обучение на 500 000 лица до края на 2026 година, а 200 000 от тях ще бъдат обучени до средата на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БСКдигитални умения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Самодоволната п***смина от програмистчета пак зацвили старата песен 20К, 30К, 40К... На никой не му дреме от вас, нито минутката за реклама тук ви прави велики....Всеки си носи кръста и е човек или самодоволно ***, като вас.Животът е странно нещо и сега може да сте на върха но утре....кой знае дали ще има нужда от вас а от хора със скромни професии и мазоли по ръцете...така, че малко по скромно
77
0
 
0
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Цифровите ми умения са много високи - колкото и да изпия зная сметката преди сервитьорът да ми я съобщи.Ха-ха-ха!
76
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
не ме интересува как работи хладилника искам да го отворя, да взема продуктите и да готвя манджата. Така и тук, пускам компютъра и искам да получа или изпратя информация. Имам чувството, че някой иска всички да бъдам специалисти а не ползватели. Ами затови си има хора , обучени , защото това им е интересно и имат такава нагласа към такива знания. А разпространяваната информация за възможностите на хоратае клевета и е наказуемо.
75
0
 
4
 
! Отговори
Окраден от народа преди 10 месеца
Дай истенските заплати на хората, които могат ,а другите ще ги последват . Не става неграмотните да управляват грамотните и да им взимат парите.
74
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
300 милиона, 5000 милиона, демек пари за отчитане на програми на учителите, при положение, че учениците не участват в часа. Ей така едни пари да бъдат отчетени като свършена работа. Вината не е само в учителите, които си пазят заплатите, а и в самите нас. Това, че децата ни чаткат по телефоните по цял ден, не значава че имат дигитални умения. Задайте на един осмокласник по-сложно форматиране на екслеска таблица и ще видите що е о мъка, о ужаззззз.
73
0
 
6
 
! Отговори
Майна (Филибилия) преди 10 месеца
Ами процента си е нормален. Във всяко общество съотношението умни/масовка си е 10/90%. Нашия проблем е не в процентите а в това че 10-те процента не управляват нещата а са натикани в ъгъла от масовото опростачване. В родината ни умен и беден са синоними. Парите отиват при арогантността а не при креативността. Неволен свидетел съм на няколко силови присвоявания на успешно прохождащ бизнес на умни хора които нямат връзките и безочието на другите за да го защитят.
72
2
 
0
 
! Отговори
до 76 преди 10 месеца
Нормално е от пишещите да има ИТ спецове, не мислиш ли?! Не работим повече от 2 часа на ден, а през останалото време обичаме да се закачаме с лоулайфърите. Каква мислиш е пишещата аудитория?
71
1
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 10 месеца
Спаске, само за моя екип имаме около 25 места. Средна заплата 13000лв. бруто. Има и позиции, за които бихме дали 25000 и нагоре. Хора няма. Наред намираме фрийлансъри да работят на 2ро и 3то място и да лъжат как работели само на едно... Изкарват по над 50к месечно. Вече за касиерки и чистачки може и да няма работни места- там ще се избият по 10000 неграмотни за 1 място.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извинявайте, ама като започнем с това, че масовката си мисли, че кредитната карта е кредит, плаща само в брой да не ги ограбели, нямат идея как да дигитализират карта и да плащат с отпечатък, нямат идея какво е Револют, какво е Клауд и така нататък. Даже не са над 8%, ами не повече от 2-3%. Всичко е катастрофално функционално неграмотно. Затова и почти всичко наред е бедняк до бедняк. Факти. Текезесарят българин не живее в 2023та и няма умения да се конкурира на пазара на труда или в бизнеса.
69
9
 
3
 
! Отговори
Спаска преди 10 месеца
То икономика няма а те се загрижили за дигитални умения. Нито едно ново работно място не е открито от началото на годината. България е мъртва.
68
0
 
2
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Важното е че ние имаме такива и ви правим на ммаймуни
67
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Е как 8%. Тук като гледаш коментарите, всичко живо е ИТ и взема по 5-10-15-20к, всеки е купил по два пъти всичките хотели в България, по 99 апартамента. Оправете си статистиката и четете повече коментарите в ДНЕС и ще разберете, че всичкото ооовввца е ИТ с баснословни заплати
66
4
 
1
 
! Отговори
Не искам преди 10 месеца
Да допълня, сам съм си избирал и сглобявал конфигурацията и софт. Без да имам образование, в един момент прекъснах, осъзнах че животът ми преминава между компютъра и магазина. Върнах си истинският живот и приятелите, но това което предстои е тотален контрол. Навремето не знаех, защо се провеждаха световни състезания - игри, вече знам, зад красивите "думи" се крият Зли намерения, ще го осъзнаем, но ще е късно. Всяка технология е опасна без граждански Конрол, а такъв вече няма. Протестът на Мъск.
65
7
 
10
 
! Отговори
Не искам преди 10 месеца
Дигитални умения. Не искам цифров Контрол. Не искам дигитални фактури. Не искам електронни книги. Не искам циФрово евро. Не искам видеокамери и "умни техники".Не искам "умни коли без ДВГ" и градове за Контрол.Аз съм Човек, а не цифра. Аз съм Човек, а не номер. Не сте питали дали искаме да сме роботи, да валидализираме билети, да плащаме безкасово, да ни съкращават от работа. Да сме втренчени в таблети и телефони. Това е дехуманизация на обществото и премахване на Човекът като такъв.
64
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Какво означава "дигитални умения"? Това са цифрови умения. А какво означава "цифрови умения" ? Някой си измисля термини и се опитва да *** пари. Има си български превод, защо се опитвате да заличите езика ни?
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виждам крадене на милиони уж за обучение, който има нужда от такива умения отдавна се е самонаучил.
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев ни върна много назад
61
7
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 10 месеца
верно не се диша от толко еурохатлантици
60
7
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 10 месеца
Ами няма как да се научат дигитани умения след масовото висене пред турски и индийски сапунки, с мироглед само за кебапчета и ракия и кой взема повече пари от другия.Много време юе мине докато се смени народопсихологията на средно статистическия българин.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aми от Бюрата по труда да пащат разни лелки и чички на курсове за дигитална компетентност и текстообработка, а да не ги забиват в курсове в които не могат да отлепят. Просто всеки втори да изкара такъв курс и чак тогава някакъв друг. То е ясно, че за ВиК и дърводелец не им трябва компютър, само че вече има софтуер, който предварително спроектира и смята ВиК инсталации и необходимите материали, както и в дърводелството.