Родни производители искат забрана за внос на украинско олио

Вносът възлиза на 12 хил. т за седмица, колкото е месечната консумация
7 юни 2023 17:22, Анисия Иванова
57

Родни производители искат забрана за внос на олио. Според тях доставките от Украйна не спират. На този фон данните показват, че 3 милиона тона зърно залежават преди жътва.

В забранителния списък на Европейската комисия не влизат рафинираното и нерафинираното олио, което се отразява на пазара на слънчоглед у нас, обясни председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.  

Той каза, че тон слънчоглед в момента се търгува на 630-650 лева и подчерта, че такава цена не е имало години наред - тя е много под себестойността на продукцията.  

Според него има достатъчно суровина за производство на олио, има и преработвателни предприятия, които могат да произведат българско олио. Получава се така обаче, че вносът възлиза на 12 хил. тона за седмица, като месечната консумация у нас е 12 хил. тона.  

"Защо идва само тук, явно има кой да го купува, просто то измести слънчогледовото семе", коментира Проданов.  

Той подчерта, че в складовете има близо 2 млн. тона пшеница и 1 млн. тона слънчоглед, които производителите са принудени да продават на ниски цени, за да освободят място за новата реколта.  

"Земеделският бранш е структуроопределящ за нашата страна и касае националната ни сигурност. Тази война в Украйна рано или късно ще приключи и ние трябва да намерим начин селскостопанският сектор да оцелее", изтъкна председателят на браншовата асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Той не изключи и фалити, тъй като новата реколта ще бъде на още по-висока себестойност.  

"В момента на международните борси цените са 250-270 лв. на тон, при себестойност над 500 лв. на тон у нас", допълни Проданов.  

"Проблемите в земеделския сектор са много, те са ежедневни и се решават от вчера за днес. На новия министър на земеделието г-н Вътев ще му е много трудно. За нас е важно да имаме конструктивен диалог. Когато един министър има диалог с бранша, това води до взимането по-добри решения", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Съпоставка преди 11 месеца
Българина иска евтино олио,а сиромасите ..земеделски производители искат скъпо олио да купуваме. Тези мили хора се подкрепят тотално от..Възраждане и БСП...та кого защитават нашите четирихилядници?
47
0
 
4
 
! Отговори
Потребител преди 11 месеца
Искам евтино олио,а не моите пари да отиват за ферарита на "бедните" земеделски производители..
46
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
" Борчето " ще оправи земеделието . Човека е завършил спортна академия а това е много сходно със земеделието. Фирмата му Тандем произвежда колбаси ,та по-скоро очаквам да забрани вноса на салами от чужбина,та неговите скъпи мръвки да могат да се продават.
45
0
 
6
 
! Отговори
Кеф ми е преди 11 месеца
Никаква забрана за вас спекуланти. Нали за високите цени бяха виновни енергийните ресурси?! Сега газ, ток и нафта се върнаха на старите нива. В магазините обаче цените не падат на старото ниво, напротив вдигат се лекичко с по някоя стотинка ежедневно. Сама в България го има това една стока, която струва 1 лев да я продават за 10 лв.
44
0
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 11 месеца
В държавите със здрав земеделски бранш, ядат качествени продукти за стотинки, а при нас черешите са 5 лв.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Горките производители, тая година няма да сменят Бетлито с ново. Мъка, знаете ли колко е гадно да караш старо (на 2-3 години) Бентли. Да вземем да им напавим една DMS кампания, че ще вземат да заслабнат
42
0
 
5
 
! Отговори
Мастит земеделец преди 11 месеца
Как се изчислява себестойността на тон при мен:наем земя - 50 лв.разходи за препарати - 20 лв.гориво - 50 лв.трактори и др. - 100 лв.вноска ново БЕНТЛИ - 300 лв.-------------------------------Общо 520 лв. тон!
41
0
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 11 месеца
В статията цените за тон пшеница са сбъркани и са в евро! В момента тон върви около 250-270 евро, при тази цена те пак пищят, че са на загуба, което е лъжа!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е да се накиснат и другите тарикати,производителите и преработвателите на мляко и млечни продукти!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех горките , все по често се намира олио под 3 лв и взеха да мърморят за печалбички.Ами това е пазарна икономика и конкуренция .Ако искат да продават скъпо - да гарантират качество , ако пък искат да продават количество да се преборят с конкуренцията
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами дайте да ви помогнем с някой лев,България е много"богата"/държава,тя помогна на своят"сиромашки"червен бизнес с едни 13 милиарда лева,що пък да не налее някой друг милиард на"отрудените"земеделци тарикати?
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Душички мамини те,есента на 2022 когато имаше супер изкупни цени на зърното,вие го изпокрихте по складове и дупки с идеята да пълните яко гушите,да ама цък,пазара се срина и сега ще гризете дървото!А сега имате наглост да ревете за помощ от държавата и да искате забрана на вноса!
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално е първо да се продаде бълг продукция
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
. На пшеницата"В момента на международните борси цените са 250-270 лв. на тон, при себестойност над 500 лв. на тон у нас"///Есента когато бяха 500-600лв.,що не продавахте, чакахте пролета да удари 1000 лв., като миналата година, а? Сори не ви мина номера!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кат стана 7лв за литър що не казахте то себестойноста му е 2лв ще го продаваме на 3лв Ама ги надухте цените .Не продадохте на високи цени с очакванията да са още по високи! Пълни складове нова реколта ква стана пак ревем.
33
3
 
10
 
! Отговори
tzveti8 преди 11 месеца
Откъде накъде ще им пълним гушите? Да фалират! На това му се казва пазарна икономика! Като не могат да предложат конкурентна цена, ще д***т супата! Аз си искам евтиното олио, пък било то и от Украйна!
32
10
 
9
 
! Отговори
славянин преди 11 месеца
Нито стотинка за бандеровската изм.т!
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не мога да преценя кои са ми по-противни, родните производители или Окраинците
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
таман взе да пада под 3 лв и надодоха вой ...няма да има за нови коли ..
29
6
 
9
 
! Отговори
долу САЩ преди 11 месеца
родните производители тепърва ще ядат дървото абсолютно всички. ток вода .... искате ЕС! ЕТО ВИ, ВИКАЙТЕ ЗА УКРАЙНА

Спонсорирани публикации