Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете
9 юни 2023 15:01, Елка Василева
144
Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен
Снимка: архив, БГНЕС

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg". Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора" се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
Laffil преди 10 месеца
Пампоров, Пампоров...........
125
2
 
10
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Увеличението на продължителността се дължи на това ,че много от пенсионерите имат добър екологичен старт,и вдигат продължителността на живот.А младите са отровени още с раждането .Едно време храната беше много по качествена..Това означава ,че старите още не са измрели ,и затова се вдига средната продължителност ,а не че другите живеят по дълго!!!!!Едно време по качествена храна ,безплатни почивни станции по Балкана и морето,по спокоен живот по държ.предприятия,по ранно пенсиониране ,това е .
124
0
 
13
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 10 месеца
Със същото и други неща лъжат. Пустеещи села градове и никаква социална политика. След 30 г. с това темпо ще бъде 4.5 мил. Населението прогресивно намалява Прочетете статистиката на ООН и българската и ще видите ЛЪЖАТА НА КОЯТО КРАКАТА СА КЪСИ
123
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато се дава трибуна такива "псевдоспециалисти" в България ,нещата излизат извън контрол.Манипулатор на обществено мнение търси аудитория!!!Така е в много сфери на живота.
122
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Богаташ /54/ Една кофичка кисело мляко никога не е струвала 5 стотинки, недей да л.ъ.ж.еш. Социализмът опропасти България, но такива като теб продължават да пишат тук басни и си въобразяват, че ще заблудят някого, та на следващите избори повече хора да пуснат червена бюлетинка и в резултат повечето държавни службици да са за внуците ви.
121
0
 
7
 
! Отговори
Има и друга беда преди 10 месеца
Почти във всеки институт на БАН има по един или няколко технически помощници-висшисти, които имат повече на брой и по-стойностни публикации от хабилитираните си колеги, но не им достигат връзки, за да се уредят на научна длъжност. Сега понамаля броят на този тип несправедливо третирани кадърни хора, защото вече има много други полета за изява освен БАН. Но по-рано е било истинска трагедия за някои и тук-там все още има такива, които по продължават да са в БАН, вероятно наивно се надяват на нещо.
120
1
 
8
 
! Отговори
ПрочететеКаквоТвърди преди 10 месеца
този и си направете извод за нивото на така наречените учени от БАН. Не само, че ги издържаме, като им осигуряваме заплати, но плащаме и поддръжката на неизброимите имоти на БАН, голяма част от които стоят неизползвани или биват посещавани по веднъж-два пъти седмично за по няколко часа от уж-работещите там, но парното си работи през цялото време, коридорите са осветени, един куп технически помощници бездействат, но данъкоплатецът плаща за всичко това!
119
0
 
16
 
! Отговори
Добре преди 10 месеца
"Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол" - бай Манг Ау ни превзема!!!
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя ,,доцент,, ама хич не е наред.
117
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо жените не могат без мъже? Отговор: Да сте виждали вибратор да поправя телевизор и да прави деца?
116
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера, един местен българин, останал без онаследена земя от своите деди след 1944г и вкарана в ТКЗСто се оплаквал на чужденец: - Тук нищо не расте, нито пшеница, нито картофи, нито краставици, абе нищо! - А, ако се засади ръж? - Е . ако се засади, това е друга работа, ама немам къде!
115
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мохамед Ал Хуаризми (780-850) е персийски математик, географ, астроном, работил в къщата на мъдростта в Багдат и смятан за един от бащите на алгебрата. Един ден го попитали каква е неговата дефиниция за човека: - Ако е морален, той е 1. Ако е шармантен, добавете му една 0 и става 10. Ако е богат, добавете му една нула и става 100. Ако е от благородно потекло, става 1000. Ако ценността на морала (1) изчезне в този човек, тогава остават само нули, които нямат никаква стойност!
114
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българино, ти сега си нисък, защото си паднал на колене. Стани и върви, стани и лети. Огледай се в детската сълза и запей Орфеева песен. България ще пребъде защото е Божествена!
113
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако това НИЩО е професор, значи професори не съществуват.
112
0
 
41
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 10 месеца
"УчЕният" греши. Лица под 18 г. масово НЕ сключват бракове, а организират пищни роднински гуляи, на които малолетно момиче присъства маскирано като булка.С този гуляй се отпразнува покупко-продажбата на това момиче, което занапред ще бъде секс-играчка на някого и от нея ще се очаква в идните няколко години да наплоди няколко себеподобни, та в семейството на осеменителя да влизат пари под формата на помощи и детски надбавки.Държавата трябва да се намеси и да преустанови тази търговия с пубертетки
111
0
 
42
 
! Отговори
Руди преди 10 месеца
Увеличена раждаемост в региони с не българско население....Не говоря за български граждани, а за етнически българи, което е разлика от небето до земята.
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът."===И тези ги знаем какви са.
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като Сергей Станишев бил освободен от Народното събрание решил да се разтовари в Швайцарските Алпи от голямото напрежение. Той толкова бил доволен, че отива в Европейсия парламент на висока заплата и ниски отговорности, че чак го избило на поезия и се провикнал: - Ей, живот, здравей, здравей пак прецака ви Сергей! А ехото отговорило: - Гeeeй, Гeeй, Гeeeeй!
108
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той."===Нали се сещате какви са повечето живеещи по тези места?
107
6
 
22
 
! Отговори
60% преди 10 месеца
Са родени извън брак!!! Когато разбиеш семейната клетка, рухва целият организъм! Целият хаос е всъщност перфектно режисиран за наше съжаление! Четете теорията на Малтус, писана още в началото на 19 век. Днешните му последователи дърпат глобалните конци! Изводите да си прави всеки сам!