Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете
9 юни 2023 15:01, Елка Василева
144
Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен
Снимка: архив, БГНЕС

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg". Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора" се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
4
 
! Отговори
до 111 Мда преди 10 месеца
Е, и , кво от това ? Значи прородата така е преценила - белите не стават и ги затрива . Очевидно от природна гледна точка - природата предпочита виолетовите щом техния брой расте.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една от причините, че българката престана да ражда е. че 98% от българите са доволни от заплатата, работното време, платения годишен отпуск и кетъринга на работното място. Допитването е направено сред 240 човека от Народното събрание, като се оказва, че там са наследници на Бай Тошо - 238 Роми от времето на развития социализъм на СССРто и не се знае как са останали 2 българина след геноцида над българите в концлагерите след 1944г и избиването на цялата българска аристокрация!
104
0
 
36
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Няма криза, има катастрофа... Особено в качеството на материала-белите намаляват, виолетовите се множат безконтролно.
103
0
 
17
 
! Отговори
Панова преди 10 месеца
Е, гати, и повърхностните локуми - лъжи
102
0
 
16
 
! Отговори
До социолог преди 10 месеца
Боравиш с цифрите как ти е угодно! Спада е в периода 2019-2022. Случайно или не, по време на "безобидния" вирус Ковид19.Преди 90та, средната продължителност на живота е била около 70г. В "мрачните" години на прехода се покачва до 75г. НИКОГА не е минавала 75г, така че определено пишеш неверни неща!
101
3
 
7
 
! Отговори
РОМ от КАРЛОВО преди 10 месеца
АЗ ИМАМ 5, А НИЕ СМЕ 8 БРАТЯ И СЕСТРИ
100
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
еми така е - няма никаква демографска криза . Населението на планетата скоро ще стане 9 милярда . Има пре-достаъчно хора - ще населят БГ . Споко - тук няма да остане празно . На природата не и дреме каква раса живее на дадено място .
99
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно е прав! Извън Бг в момента по различни причини са над 3 милиона българи. Дори и навън, все пак си остават българи. По убавото време, ако нямаше граници пазени с автомати и 200 хиляди нямаше да останат у нас
98
5
 
26
 
! Отговори
социолог преди 10 месеца
Този нещо се изказва неподготвен. България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС. Някъде около 71г. Преди е била около 77. Почти сме в челото по смъртност на деца в ЕС. Най-лошото е, че се отчита висока смъртност в активната възраст 45-65г. Социолог!
97
3
 
1
 
! Отговори
до 100 Ти да видиш преди 10 месеца
Да, сега друг ни владее, според едни това е Русия, според други това е САЩ. Какво правим в тая ситуация? Всеки знае, че не сме автономна и независима държава, но няма яснота по тезата кой ни е завладял, следователно не можем да се обединим, за да си върнем откраднатото!
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МНОГО Е ПОЗИТИВНО ДА ИЗЧЕЗНЕМ ЛЕЛЕЕЕ КВИ ПРОПАГАНДИ
95
2
 
16
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Може би има предвид, че демографска криза няма благодарение на братчедите.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема толко *** хора на тая планета, средната възраст в България минава 46 години, виж в Африка колко е, ако тук няма срив, тяхното какво е случайност, че имат по 5-6 деца поне?
93
3
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш преди 10 месеца
33% спад на населението за 30 години, не било демографска криза. Последният път когато сме имали такъв драстичен срив в популацията е когато са ни завладявали турците. Вие си правете изводите...
92
5
 
25
 
! Отговори
Изнервен преди 10 месеца
Какъв е този иdioт? Нямало демографска криза??? Най-бързо изчезващата нация в света, доказано статистически.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време *** работеха и ходеха на училище. Сега крадат и усвояват фондове за евроинтеграция. Занимават се със сенчест бизнес.
90
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти да видиш. Няма демографска криза .... това било ПОЗИТИВЕН ФЕНОМЕН. Има се предвид Плана Ран Ът от 9 милиона на 5.
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е вярно това, което пише 87 и 89, отговаряйки на "До 67". Малко и то послушни са били ц. по времето на Царство България. Живков докара от съседни държави няколкостотин хиляди роми, за да има повече пролетариат тук. СДС не спря никого от желаещите да се изселят, а ДПС се опитваше да прави някаква агитация, но на дело не можеше да спре никой турчин, който желае да замине за Турция или за Западна Европа.
88
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доцент вече е символ на некомпетентен дърдорко, който само си седи затворен в някой кабинет и копи/пейства чужди статии и няма връзка с реалния живот. Тоя човек ходил ли е из страната да види какво става в по-малките градове и села? Децата са толкова малко, че направо са редки музейни експонати. Да не говорим за бели деца на образовани родители.
87
1
 
18
 
! Отговори
Дачо преди 10 месеца
Няма криза. Българските семейства имат средно по 0.8 деца. Шведите обаче компенсират със средно 5..така средно идва 2.9...в подем сме даже