Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете
9 юни 2023 15:01, Елка Василева
144
Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен
Снимка: архив, БГНЕС

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg". Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора" се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофилите намаляват всеки ден
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е през соца само *** са се размножили сега просто се изчистваме от тях
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Било криза когато раждала 1 дете. Ама днес не ражда и 1.
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
доц. Пампоров да си скине дипломата! Населението от близо 9 милиона преди 40г сега е около 6. Иначе нямало демографска криза. Колко семейства познавата с повече от 1 дете? А с повече от 2? Увеличила се продължителността на живота от към 85 години на 69. Да увеличи се единствено работата на гробарите.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
доц. Алексей Пампоров е менте досент. Регионално бг е станала вече пустиня.
41
2
 
17
 
! Отговори
Причините са три преди 10 месеца
1. Отнемане на земята от селяните и създаването на ТКЗС с мизерни трудодни (надниците са се равнявали на стотинки през първите десетина години). Дотогава 70% от българите са селяни и раждат по 4-5 деца, за да имат работна ръка. 2. Това е причината да има масова миграция към градовете, където обаче няма достатъчно жилища. Това пък е причината впоследствие да възникнат панелните комплекси. Заплатите са малки. Затова започват да раждат по едно дете. 3. След 1989 г. - масова емиграция.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Млад-мъж Укрите са бабички.
39
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
България е ПРЕНАСЕЛЕНА. И все повече народ се изсипва тук от чужбина.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2 милиона бг пенционери, 2 милиона роми и 1 милиона турци. Българи са 70 % пенционери и това не е криза като си заминат и те.
37
11
 
8
 
! Отговори
Млад-мъж преди 10 месеца
Добре, че дойдоха украинки. Колегите вече не поглеждат българките. Явно има причина
36
1
 
16
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
всяка година излизат десетки независими издания, които потвърждата демографската криза, а точно днес след модерния брак на политиците нещата почнаха да се оправят?! ...
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Demonaz ___ Не забравяй, че рано или късно се плаща за всичко, включително за хулите и за наглите лъжи. Ако някои българки имат вина в демографско отношение, тя се изразява в това, че от време навреме някоя ражда и възпитава такъв като теб. Но Бог вижда.
34
7
 
15
 
! Отговори
До 34 преди 10 месеца
3 милиона напуснаха руска България и заминаха за нормални европейски държави. В България никога не е имало голяма раждаемост през комунизма. Повечето имаха от 1 да максимум 2 деца. С 2 деца няма как да имаш положителен ръст на населението. Рядкост е било (1 на 10 хиляди) някой да има 3 деца.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много украинки дойдоха у нас, това е добре.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Позитивен феномен ????
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 17 Не само при капитализма, но и през соца учЕните от БАН, работещи в сферата на обществените науки, стигаха до такива изводи, каквито са им продиктувани от властимащите още преди да е започнало което и да е конкретно "научно" изследване. Този е от БАН, какво друго да очаакваш от него?
30
19
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 10 месеца
Българската жена не желае да ражда. Ако пък се съгласи е от ногер или арап-чорап. Важно е за нея да има чака-рака до зори цигарки,кафенца интриги и филми,но да бъде истинска майка не я търси.
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От 9 милина станахме 6 милиона обаче няма демографска криза . От две деца раждат по едно обаче няма проблем следващите ще раздат по половин дете :) Нали политиците казаха че членството ще ни оправи ? Ами значи не трябва да работят и да правят деца докато заплатите им не станат германски иначе ще се прекарат . То членство върви с това . Демографията е продукт на членството и задълженията с които то натоварва държавата .
28
7
 
21
 
! Отговори
От страната преди 10 месеца
Платените евроатлантици и трансамерикански геуве това им е задачата-унищожаване на българите и размножаване на ония с индийски ген...плюс пълненето на територията с азиатски навлеци !Тука сме една експериментална територия!Извън градовете вече 90% са индийски братовчеди и българска реч трудно можеш да чуеш!Тоз пътурнак Пампоров кви ги дрънка?
27
2
 
21
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
Съветвам го този да отиде да живее точно в регионите с "ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ", даже да вземе и да ги интегрира малко. Какво само дърдори по студиата и медиите, без да прави нищо. Както са казали хората, акъл неща. Дай парите, пък аз ще правя с тях каквото си искам.