Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете
9 юни 2023 15:01, Елка Василева
144
Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен
Снимка: архив, БГНЕС

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg". Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора" се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
:P
65
1
 
5
 
! Отговори
Кики Също Не Се преди 10 месеца
Коалира с Тик Вун, Доган и Пеевски!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
божей дъфки за народеца ,демек - клатием влака и сичкото е наред - ни съ биспукойтий , само прякора пампор е достатъчно красноречив къф сАциолог е този и дей завършил ...у страната с Атличнити матури
63
1
 
9
 
! Отговори
Едно посолство преди 10 месеца
Само му вижте други изказвания на тоя доцент и веднага ви става ясно за кого работи.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен И запада немаше такива коли. Почнаха да ги правят масово след като СССР и Русия им дава бензин и метали.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 40 г. не се закриваха села така че тоя десент е един лъжеь.
60
2
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 10 месеца
Хората в БГ никога не са живяли средно до 85 години. За да ти живеят средно до 85 години, това означава, че 1% от населението ти живее до 100+. Искаш да ми кажеш, че в БГ е имало близо 90 хиляди човека на 100+ през комунизма?
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя доцент е пълен кpетен - за последните десет години, средната продължителност на живота в България СПАДА с 2,5 г. Данните са на база последното преброяване на НСИ.
58
1
 
9
 
! Отговори
Ново двайсе! преди 10 месеца
Не се топим! Остаряваме!
57
2
 
12
 
! Отговори
св преди 10 месеца
Човека ако не иронизира, е дооста объркан. Само като си представим бейбибумърите, родени от 45 до 90-та година, че започват да си заминават, а ги заместват като бройка 2,5 пъти по - малко ... друга сметка не правя за качеството и цвета на родените в изброените от него зони.
56
4
 
7
 
! Отговори
доц. Алексей Пампоро преди 10 месеца
Нищо не разбираш или се правиш че не разбираш. Доценте България умира със всеки изминал ден. Цял свят казва че сме в демографска криза само доцента твърди обратното. Са мо да ти кажа че по време на лошия социализъм хората живееха средно до 85 години. А не като сега на 60 - мах 70 си отиват.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 48 Средната продължителнос се качва най-вече когато няма война. Когати има войни пада. От войната зависи. И не само че загиват много млади но и че няма пари за храна жилища лекарства и т.н. доста време след войните. Но тя води до негативи като повече пари за лечение, население над 40 г. става все по-непвоизводително с годините и само тежес.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При бай Тошо не можехме да си позволим да си купим v6 туин-турбо мощен автомобил
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до52.Имаш право украинките са класа над българките че са и много по красиви.Да не говорим че са готови на всякакви приключения и не мрънкат и не се оплакват.Проблема с демографската криза наистина ще се реши ако пристигнат и още дашни и красиви украинки.И наистина може да пристигнат насам още доста ако войната се проточи дълго време.
52
6
 
10
 
! Отговори
Овцевъд преди 10 месеца
Този доцент очевидно се спонсорира от посолствоТО. От 15 години насам се спонсорират масово движения като феминизъм, ЛГБТ и така нататък, които целят намаляване на населението с цел опазване на природата. Колкото и мерки да се вземат срещу климатичните промени, най-сигурната и истинска е когато има много по-малко хора. Тогава храната, водата и природата ще е чиста, а с това и хората здрави.Ние не трябва да допускаме тези движения да навлизат в България. Нека намалят Американците и Африканците
51
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
по-щурава "сентенция" не бех прочитал...Значи какво излиза?..-Стопяването на населението НЕ Е ДЕМОГРАФСКИ проблем,а..ЩАСТЛИВ РЕЗУЛТАТ от удължаване на продължителността на живота ..?!?!...Ето какво ще ви препоръчам:..-Посетете сайта "Брояч на населението в реално време" !..Там ще видите ,че въпреки "по-дългия живот" има нации,които УВЕЛИЧАВАТ популацията си и такива,които я намаляват...НИЕ сме РЕКОРДьОРИТЕ !..Номер едно..Значи има някаква причина за това..
50
1
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 10 месеца
85 години никога не е била средната продължителност на живота в БГ. 1950 е била точно 51 години, днес е 71. По бай тошово време е била 68 години. Не ми говори за 1 на 100, който е доживял до 85, защото и сега 1 на 100 взима по 20 хиляди лева месечна заплата, но средно взимаме по 1700 лева.
49
10
 
3
 
! Отговори
Богаташ преди 10 месеца
Едно време кофичка кисело мляко струваше 5 стотинки, една супа 50 стотинки сега при демокрацията караме хубави коли но супата е 5лв а млякото 1,50 ?!?
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В парламента са вече повече турци и роми от бг. Армия и полиция само роми.
47
8
 
4
 
! Отговори
Млад-мъж преди 10 месеца
До АнонименНе, даже са си доста добри и с бледорозови пусита. Докато българките имат масово *** такива. Първите са с няколко класи отгоре и отварят доста по-силен животински нагон, всеки е*ач може да го потвърди. Плюс това предпочитат гледането на деца, отколкото гледане кучета и не реват като одъртеят и станат на 30, че никой не ги иска.