Няма замърсяване на българската акватория на Черно море

Това показват данните на МОСВ
27 юни 2023 20:00, Красимир Ангелов
20
Няма замърсяване на българската акватория на Черно море
Снимка: БГНЕС

Няма замърсяване на българската акватория на Черно море вследствие на разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на своя сайт.

Данните са от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ (Висшето военноморско училище) „Н. Й. Вапцаров“.

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ днес взе проби от три пункта във вътрешните морски води пред Дуранкулак, Шабла и Калиакра.  От взетите от тези пунктове проби дирекцията разполага с поредица от данни във връзка с проследяване на морските води, започнало през юни 2022 г. Следят се същите показатели, както в бреговите пунктове (метали, нефтопродукти, радионуклиди, пестициди и др.). Пунктовете са разположени в морски води на около 1-1,5 км от брега. Два от трите пункта съвпадат с пунктове от националния мониторинг за морски води, което позволява да се проследи историята на анализите назад в годините. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на 10 дни.

Преобладаващият в последните дни южен вятър потиска и насочва водите на реките Днепър, Днестър и Дунав – под и над делтата на река Дунав, в северно направление. Водата на река Дунав също потиска и насочва водите на другите две реки в северно направление. По този начин се забавя достигането на Днепровските води до териториалните води на България, посочиха от МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МОСВЧерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Чеченец преди 11 месеца
Вие някога да сте казали истината?Това е наследил от соца.
13
0
 
3
 
! Отговори
Няма няма ,,,,амаааа преди 11 месеца
То си личи по оттеглените и канселираните заявки за почивка.А и се заговори и за разрастване на конфликта,плюс директните заплахи за използване на атомно оръжие .....и накрая нямало проблем ръйш ли.
12
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
В МОСВ явно не познават физичното явление дифузия.Мръсотията,която довлече Днепър ще се разнесе из цялото Черно море.Беганье към Гърция.
11
0
 
6
 
! Отговори
НЕ ВИ ВЯРВАМЕ преди 11 месеца
Само по румънското,и точно на морската граница се е спряло, уплашено от боко,кирчо,свинян пееФски,умнокрасивите нпо-дб-та,козилата,хазарта.За разстрел са всичките.И козата Белобрадова,и другите умнокрасиви защо постъпват като дъртите комунисти едно време като лъжеха, че нямало радиация при аварията в Чернобил.
10
0
 
6
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА преди 11 месеца
НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА.И без това само любимите ви ***,поляци и т. ви спасяват сезона,българите са в Гърция,Турция,Испания и т.н.,Албания също ви е конкуренця- красиви плажове,спокойствие,ниски цени.А,сег с всичките химически,разлагащи се биологични, радиокативни отрови от мините пък съвсем.В Румъния забраниха къпането в Черно море,тук нямало, колкото и Чернобил нямаше.Като прибавим към отровеното море,завзетите то платена зона плажове,бетона,спекулата,липсата на хигиена и контрол,кракът ни няма
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разкош е в Гърция - 4 часа чакане на кулата преди това 1час само в кресна с 30км/ч и накрая за едни калмари, октоподи и 2 салати а за пиене 100гр узо и 1 бира - 59.3 еврака.забравих за големи безплатни екстри 1л вода и препечен хляб.
8
1
 
10
 
! Отговори
Реджо преди 11 месеца
Поредната правителствена лъжа,само и само да лъжем народа си!Вярвам и на МОН,организират пет дневни екскурзии за учениците с всичко платено.Не е за вярване,новите урки,вероятно!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да има и да няма, нас там ни няма. Скъперници, мошеници и измамници. Отиваме в чужбина.
6
1
 
6
 
! Отговори
До кога преди 11 месеца
Тен в Бг ще се върви обратно на всякаква логика и световна експертиза наука опит развитие,всичко.Е така нещата не се получават.Точно заради това плебейско мислене че Богатствата на богатите са по важни от народа.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
To Черноморието няма една пречиствателна станция, тия хотели де си мислите им отива каналната вода???????? За ко ни е Украйна -ние си *** достатъчно
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още ли акащите се къпят в собствени води или да?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и да има не че някой ще каже н хората. Хотелиерите трябва са пазаруват новия модел панамера че предния го карат вече 1г. И е остарял. Като нищо и обезщетения ще си издействат от нашите данъци ако намалеят туристите
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има и още как. Ама освен с отпадъци, благодарение на катастрофата, предизвикана от голташка Русия, и от фекалии. Мерси.
1
1
 
12
 
! Отговори
Cool преди 11 месеца
И една леля събира вода в бутилки, да радва окото на плажуващите туристи :-) Турнете я тази снимка за рекламна на морския ни туризъм. Напълно го илюстрира