Служители искат парите кеш: Заведенията против заплати само по банков път

В по-малките градове няма много банкомати, таксите за теглене за високи, казаха от бранша
5 юли 2023 09:13, Анисия Иванова
266

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

Още по темата

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
4
 
! Отговори
До 210/206 преди 9 месеца
Нямам какво да "рипам" срещу нещо, което никой не се опитва да ме принуждава да правя ! И не, бмв-то изобщо не ми е любима марка, но е истина, че има 20-годишни коли, които са по-добри от болшинството нови ! А това "диагоналка" дори не го знам какво е !
227
0
 
5
 
! Отговори
До 226 преди 9 месеца
Хаха, ще дойде моментът, когато на такива "умни и напредничави" младежчета ще ви гледам сеира, и няма да е много далече това време ! И аз съм много напред с технологиите, но навярно съм доста по-напред от вас, та затова си предпочитам кеша ! Много неща имате да учите !
226
0
 
10
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
трябва да е за всички касовия бон от сергията на пазара до ресторанта ;)
225
6
 
8
 
! Отговори
Друг преди 9 месеца
На кой свят живее този чичко? Чак не мога да го слушам!
224
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Митьо : Диагоналката е задължителен атрибут само на селяците. Там, където отиваш по джапакни, къси панталони и тениска не ти трябват документи, нито ключове. Парите са в телефона и навсякъде можеш да ги ползваш. Явно не си узрял за цивилизацията.
223
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-лесно ви е да ревете срещу държавата и банките, вместо да тропнете по масата на работодателя си да започне да ви осигурява като всички нормални хора. Това не го разбирам!
222
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Joko 222 : Съгласен, плащането по банков път на заплатите само по себе си не прави нищо. Следващата стъпка ще е да задължат всички търговски обекти да имат пос терминал, а за плащания в брой над 100 лв - да снемат данни от лична карта. Тогава ще лъсне, че бай иван официално взима 500 лв, а а през месеца е изхарчил 2000. Ела ми тогава! Мерките се прилагат една по една в правилната последователност. Не знам дали човека трябва да си върне дипломата, ама ти със сигурност нямаш такава.
221
5
 
14
 
! Отговори
Тия преди 9 месеца
Още малко и ще искат бебетата да се раждат с номер на банкова сметка на челата !
220
8
 
14
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
Плащнето по банков път на заплатите няма да спре даването на допълнителни парив плик Това единствено облгодетелства банките ! Който е предложил тази глупост да си върне дипломата от измисления университет ! Казано по друг начин това прдложение е " да търсиш в лай_ната семки "
219
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се смее ли човек, да плаче ли... Келнери за затрудняват да ТЕГЛЯТ пари ахахахахах!
218
1
 
16
 
! Отговори
Dj преди 9 месеца
Има много работници на черно в ресрорантъорството. Експлоатират ги
217
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плащаме много данъци за каквото се сети човек, без да се получава нищо срещу данъка. Облага се веднъж с данък заплатата и после с останалите пари като се купува нещо пак се плащат данъци с покупките. И като платя 20% ДДС нищо не получавам. Това си е държавен рекет. В Държавата има много пари от данъци и затова политиците се чудят как да ги крадат, а в същото време някои събират капачки.
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 222 от 221 - Именно! Това исках да кажа, но на техния език.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 210 Прав си - ако нещо ти се случи, не забравяй мнението си и не се моли за държавна здравна осигуровка и си плащай реални цени за всичко. Нали си ербап?Без ДДС.
214
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 221 : Никой не ги пита какво искат. Като не им харесва да си направят фирма. Данъците са за всички. Само почакай още 20тина годинки да видиш как ще ревнат че са им малки пенсиите, и пак държавата ще им е виновна.
213
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 217 - ти не разбираш ли че и служителите също не искат пари по карта. Нито сервитьори, готвачи и всякакви. И те искат да им минават парите под масата, за да не плащат осигуровки никой и нищо. Те си искат на сиво и работодателя и работника. Такива са им разбиранията - съгласна съм с теб. Тъпо е това. Такова им е нивото на разбиране.После като се разболеят и плащат 2-3 години накуп здравни служителя и се радва че е жив. Не зацепва че е бил ощетен и е сглупил и сам.
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като го гледам какъв синдикалист е станал, в защита на тружениците ме напушва смях, въпреки, че е тъжно!
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 216 : Тук ти куца дефиницията за "монополно положение" - това предполага само една банка, а имаме много. Нормално е да искат пари за услугите си. Всяка банка има вариант на "пейрол" карта, която е освободена от такси. Само че като идеш да ти издадат карта и се опитват да ти пробутват други продукти.
210
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Познавам една готвачка, която е била шефка по времето на Тато и Балкантурист. Много й е гадно, че трябва да работи, за да получава пари, а не само да има мнение без да знае нищо за готвенето. Е, поне се е научила да готви покрай служителите си. Готвачка е.
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 210 : Също така никой няма право да те принуждава да работиш без договор и осигуровки, да те държи по 12 часа на ден, да те кара да работиш събота и неделя и прочие. Ама не виждам да риташ против това, а?

Спонсорирани публикации