Служители искат парите кеш: Заведенията против заплати само по банков път

В по-малките градове няма много банкомати, таксите за теглене за високи, казаха от бранша
5 юли 2023 09:13, Анисия Иванова
266

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

Още по темата

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 208 : Грях е банките да се възползват от монополното си положение да правят свръх печалби като надуват прекомерно таксите. Това ,че заплатите ще се плащат по банка бърка само тези които плащат под масата. В Скандинавия по уличните сергии и даже и за тоалетна се плаща с карта и никой не реве. Айде да мълчат крачмарите ,че тези дето плащаме дънъци носим на гърба си такива като тях дето от колко време не плащат ДДС .
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом се чувстват ощетени - да не използват 9% ДДС ами 20%. Какъв е проблема?
206
0
 
15
 
! Отговори
Koko преди 10 месеца
По един нападжия във всеки ресторант. Само крадат кръчмарите. Повечето са бивши кадри на Балкантурист. Още от тогава са свикнали да кешират и да не се отчитат.
205
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 210 : Ето че може и да те задължат. Съди ги, като не ти харесва. Аман от стотинкаджии. Чакай да позная : смятате анцуга за официално облекло, БМВ е най-яката марка, нищо че е на 20 години, и диагоналката е задължителен атрибут за "съвременният" човек.
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно ми е как хора, дето до вчера са писали доноси и сигнали, сега изведнъж се притесниха, че разбираш ли, някой щял да ги контролира и следи. Смешни сте.
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ванката : Ето, вече ще има :)
202
10
 
12
 
! Отговори
Никой, ама преди 10 месеца
Никой няма право да ни задължава да плащаме по банков път ! Банките са място за доброволно съхраняване на спестявания и опериране с нашите собствени пари, а не нещо задължително ! На тоя свят се раждаме голи, а не с банкова карта в ръка !
201
4
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 10 месеца
Тва не премахва парите в плик, само надува печалбите на банките. И от друга страна - няма закон, който да задължава хората да имат банкови смети!!!
200
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До краси 208 : Да, голям грях е в очите на бедняка някой да прави печалби. Направо, това го прави класов враг. Драги, банките си имат цели счетоводни отдели да им броят парите, не е нужно и ти да го правиш. Това е бизнес, а не тимуровска команда, и той работи именно за печалба. Ако това не ти харесва - имам новина за теб : комунизма свърши преди 30 години.
199
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се сложи и контрол над таксите на банките! Там никой нищо не контролира, постоянно се увеличават таксите за щяло и нещяло. Банките правят свръх печалби и няма никаква регулация там.
198
4
 
16
 
! Отговори
краси преди 10 месеца
Аз съм "За", но след това да се обложат с данък свръхпечалба от 50 % банките. Така веднага ще влязат в бюджета 1 милиард. Да печалбите на банковата система минаха 2 милиарда. Да печалбите за миналата година на банките са нараснали с 47% Печалбата им е над 20 % по официални данни. Значи гърчиме хотелиерите и ресторантьорите, а банките не ги закачаме. Защо?
197
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 206 : И ти ли искаш анонимност? Защо? Може би имаш какво да криеш, и се притесняваш да не лъсне?
196
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кешът винаги трябва да е опция. Гарантира ти анонимност и 2 страни могат да си го обменят без трети посредник да вижда и валидира транзакцията (банка или държавна институция) и без ток. Ако много хора в популацията имат спестен кеш и го ползват за взаимни транзакции, няма как някой тиранин с един клавиш да ги спре от това.
195
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на другите служители кой им плаща таксите за банкомат?? Яко лопата трябва по сивия сектор. Крадци и престъпници!
194
2
 
13
 
! Отговори
Чувствам се "бо преди 10 месеца
До Заплата Това с плащането след 15 число за изработено в предходният месец особено в ресторантьорският бранш си е трикче, да те вържат и ако си тръгнеш да изгориш със заработеното за настоящият месец. Както и все по-често срещаното 3 месечно предизвестие. Работодателя опитва с подли номерца да задържи служителя, а не с добри условия на труд!
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То от рапани се правят пари по морвто, не от таксита казина хотели ресторанти
192
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2лв е голяма сума за банкова подръжка на сметки . Втора новина заплати пт по 3000-5000лв на морето но няма кадриАве маняк
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
197 : ходиш до "производители" дето си могат в градината и торят с незнайни химикали, защото никой не ги контролира. Добър апетит!
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най сигурно на морето кеш да ти в всичко там най ниска престъпност!!
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Втора новина масово младите и вече не толкова старите отказват да бачкат в бг нелегално!!Тва нещо трудна имформация за асимилиране