Служители искат парите кеш: Заведенията против заплати само по банков път

В по-малките градове няма много банкомати, таксите за теглене за високи, казаха от бранша
5 юли 2023 09:13, Анисия Иванова
266

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

Още по темата

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
16
 
! Отговори
Съдебен иск преди 10 месеца
Банковият превод на заплатата е стабилно доказателство! Ако работодателят не ви е осигурявал като негов служител, банковият превод е доказателство, че сте работили там и сте получавали заплата. Така можете да съдите работодателя, ако не ви е плащал пенсионните осигуровки!!! Работодател, който не исща да плаща заплата по банков път му е съмнителна работата!
167
3
 
3
 
! Отговори
следят ,следят ! преди 10 месеца
Няма честни и не честни хора ,всеки има право да оцелява ,постянно едни се борят да доминират над други и създават правила по който все те да са по-добре и да са на по високо ниво ,особено когато много са крали държат много другите да не крадат за да не могат да ги достигнат ! Един път добереш ли се до парите правиш всичко възможно само ти да ги имаш и всички други да са зависими от теб -- лафа, не ме питай за първия милион,милиард,, Дядо е бил разбойник и от там са ми парите ама не съм като
166
2
 
3
 
! Отговори
До 153 преди 10 месеца
Май не си много добре запознат с цифровите валути.
165
4
 
4
 
! Отговори
без паника преди 10 месеца
Като разходите за бизнеса се повишат, баланса ще се направи като се вдигнат цените на всички стоки и услуги. А пък с повечето данъци, внасяни в хазната, ще вдигнат заплатите на намръщените лелки по гишетата, ченгета и т.н. търтеи по държавните структури. Нали никой не е толкова наивен да очаква, че изсветляването на икономиката ще му повиши автоматично стандарта на живот? Даже може да има намаление на заплатите - 50% от осигуровките се плащат от служителя!!
164
0
 
2
 
! Отговори
Г557дт преди 10 месеца
Заплащането на заплатите по банков път е по-лесно за работодателя, през компютър просто нарежда преводите от вкъщи даже. Докато изплащането на заплатите кеш е по тромава процедура - За всяко плащане на заплата трябва да се издава разписка с размер на заплатата, цел, дата и име, която служителят трябва да подпише. Това се прави, за да се попречи на служителя да изисква заплатата два пъти. И това отнема много време.
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Милиони в кеш никой не държи.Не даваите да ви правят на балъци.
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като ги получаваш в плик, първо че не те осигуряват като хората, второ така намекват, че те ти дават парите, а това за некои хора е неприятно, щото едва ли не ти казват, че си зависим от тех :))) Друго е да си ги получиш по банков път и да не виждаш мазното лице на робовладелеца, а това че банките отдържали некакви стотинки за превода е малък кахър :)
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички плащат заплати през банков път, само ресторантьорите не могат, и това било атака срещу техния бранш.
160
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименКОГАТО СВЪРШИШ ПАРИТЕ,ОПИРАШ ОТНОВО ДО КЕША!!!ФУНДАМЕНТАЛНО ЧОВЕШКО ПРАВО-ДА НЕ ОСТАНЕШ БЕЗ ПУКНАТ ГРОШ В ДЖОБА!!!
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 161 : "Парите в брой са фундаментално човешчко право"? Ти добре ли си? Парите, под каквато и да е форма не са никакво право на никой. Те са привилегия! Аз ги имам, ти ги нямаш. Защото не ти се полагат. Схвана ли?
158
1
 
7
 
! Отговори
мхм преди 10 месеца
Значи всички ние в другите сектори можем да получаваме заплатите си по банков път и да плащаме такси,а вие не така ли ?Или по скоро така ще спре кражбата и укриването на печалба
157
0
 
9
 
! Отговори
Те това е преди 10 месеца
Работодател, който е коректен към държавата и няма какво да крие - няма проблем да изплаща заплатите на служителите си по банков път.
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не искат да плащат данъци, така са свикнали, а едни картофки на плажа са 9лв. без бележки без нищо.
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека следят бе! От това "следене" се притесняват само тези, които имат какво да крият. Притеснявате се че ако ви "следят" ще ви лъснат недекларираните приходи от сивата икономика, нали? Точно това е идеята! Да ви изловят всички, и да ви накарат да си внесете данъка за всички години назад. Няма ние да сме балъците, дето ще ви плащат пенсиите. ДА СЛЕДЯТ! Честните хора нямат какво да крият!
154
1
 
3
 
! Отговори
следят ,следят ! преди 10 месеца
Лесно се оправя хващат твой работник без осигуровки ако работника укрива работодателя 5- години ефективно затвор при доказване ,че е бил нает и не му е плащано по законов път 10-г затвор за работодателя ! СЕга няма заплаха и причина това да не продължава във всички сфери ! Спират те КАТ караш кола нямаш доходи идват пребират те и те подкарват как от къде имаш пари тоя който ти ги дава какво работи каксе осигурява на кой и какво плаща -- пълно разнищване и накрая заплаха от 5-10 г затвор !
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те като ти ги дават мизерните пари в плик, все едно си им задължен за нещо, те даже некои ти превеждат по банков път некаква смешна сума и останалото в плик, все едно си в некаква мафиотска групировка :)))
152
1
 
9
 
! Отговори
Реалността преди 10 месеца
Когато заплатите се плащат по банков път работникът има доказателство, ако не му се изплаща заплата! В Германия ако не ти се изплати навреме дори една заплата, можеш да отидеш веднага на Трудовата борса и да напуснеш работа по вина на работодателя, а него да го съди държавата!!!!!! А държавата ще ти изплаща помощи.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато доиде цифровата валута ще плачете за парите в брои.Давам пример защо. Отивате в магазина да си купите две пити кашкавал.Обаче по новите правила за въглеродния отпечатък имате право само на една.Още на касата плащането ще бъде блокирано и няма да можете да си ги купите.Кеша е свобода и поверителност за това кое и колко потребявате. Не се отказваите от кеша той е сигурност.
150
0
 
2
 
! Отговори
Напротив! преди 10 месеца
До 148. Ти говориш ГЛУПОСТИ! Германските пенсионери се справят прекрасно с пенсиите си като се преместят в България!
149
1
 
0
 
! Отговори
do 146 преди 10 месеца
Абе хубаво си го написал,ама няма да се случи за съжаление.