Служители искат парите кеш: Заведенията против заплати само по банков път

В по-малките градове няма много банкомати, таксите за теглене за високи, казаха от бранша
5 юли 2023 09:13, Анисия Иванова
266

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

Още по темата

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е сектора който укрива най много оборот/печалби в който най често се работи без договори . Мерките не са лоши , само защо запазват данъчните им облекчения - ресторантите дори не задържат цените си , нито някаква част от бизнеса се е изсветлила за да разчита държавата на по-голяма събираемост за сметка на по ниската ставка . А относно банковите сметки - има варианти спрямо това за какво ще я ползваш ,моята е с такса 6 кинта , но не плащам при теглене и междубанкови преводи което ме устройва
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонименА БРАВО 15 ГОДИНИ СТАЖ...ВЕЧЕ МОЖЕШ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАШ И НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАИВНИК ДА СИ МИСЛИШ,ЧЕ НЕ ТЕ КОНТРОЛИРАТ ПО ТОЗИ НАЧИН...АЗ ИМАМ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ТЕЛЕФОНА,ЧРЕЗ КОИТО ПЛАЩАМ И МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ,ЧЕ НЕ МИ ВЗЕМАТ ТАКСА ПРИ ПАЗАРУВАНЕ.НО СЪЩО РАЗБИРАМ,ЧЕ ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ СЪМ СИ КУПИЛ ОТ ЛИДЛ БУЧКА СИРЕНЕ,ПРАХ ЗА ПРАНЕ ИЛИ ПРЕЗЕРВАТИВИ С ДЪХ НА ЯГОДА,НО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ И С ЦЕЛ СИГУРНОСТ И МНОГО ЧЕСТО НЯКАКВО ПРОУЧВАНЕ, МОГАТ ДА ТЕ ПРОСЛЕДЯТ
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искаш намаление и ще плащаш по банка, ами намалението ти ще е по-малко. Клиента не плаща такса, но търговеца я плаща, а той е клиент на банката.
125
5
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 11 месеца
Не си спомням някой да ни е питал дали искаме заплатите задължително да се изплащат по банков път. Банкерското лоби го наложи тихомълком и сега всички сме задължени да имаме банкова сметка, с месечна такса за "обслужване". Отделно ако искате да изтеглите пари кеш на гише нова такса. Ако не си изтеглите парите от банковата сметка получавате "страхотните" 0,001% лихва....Плащането с дебитна карта уж е безплатно, но всъщност е добавено в цената на стоката. Ние е сме зачислени роби на банкерите!!
124
0
 
7
 
! Отговори
До 121 преди 11 месеца
Вижда на кого си платил, не какво си купил. А всичките такива дето сте бетер от сикрет сървис... Абе, не ви ли притеснява че касиерката в магазина също вижда какво си купуваш ? Ами че мобилния оператор ви знае телефонния номер ? Лелеее ужас... Отидоха ви личните данни и "прайвъсито"...
123
3
 
3
 
! Отговори
следят ,следят ! преди 11 месеца
И кисели млека и какво купуваш и анализи правят и като идеш за заем ти правят едно анализче и решават ,за тях това си едно маркетингче ! Да може и да съм ( футурист ) но логика има и мисля, че най -вероятно вече го правят ,то и гугъл събира информация пък ти се чуди за какво им е тя !
122
0
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 11 месеца
Всички други могат да получават заплати по банков път... тези не искали! Кой ви пита изобщо? Щом като всички плащаме такси... и вие ще плащате. С какво сте по-специални, а? Нека ви кажа: с нищо! Нали искате равенство, а? Искате пенсии! АМи щом искате ще плащате! Измамници долни!
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 118 : Плащам нула лева на месец за сметката си. Единствените такси са за извършени операции, като преводи по сметка. Не тегля, плащам всичко с карта. Къде ги измисли тези 10 лв на месец? Всички банки имат специализирани "пейрол" сметки с нула лв месечна такса. Друг въпрос е че като идеш да си отвориш сметка премълчават за тази услуга и се опитват да ти пробутат по-скъп пакет.
120
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не всички работодатели имат възможност да регистрират фирми, по обясними причини, също.
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Възнагражденията за положен труд, трябва да са само по банков път. Както е в ЕС. Друг е въпросът, че България още не е готова за това. Няма навсякъде в провинцията банкови клонове и банкомати.
118
4
 
2
 
! Отговори
До 121 преди 11 месеца
Ти едва ли си Лейди Даяна или принц Хари, че на някой да му пука какво и кога си купил от Кауфланд..
117
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЧЕНЪ ДЛЪЖНИКЪ ! преди 11 месеца
Онея мутрафоните само това чакат ! 5-600 000 не харесваме да имаме банкови сметки ,докато тука има ,веччен длъжник ,, !!!
116
2
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 11 месеца
Гиди крадци недни...давате смешни заплати, не плащате осигуровки, укривате данъци и после се къпете в пари за сметка на служителите си и държавата. Ще плашате по банков път както всеки нормален бизнес, Вашта кожа крадлива...
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 116 : Наистина ли си се взел толкова на сериозно, та си мислиш че някой "на едно мониторче" ще следи колко кисели млека си купил?
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 112 истинатаДА АЗ ИСПОЛЗВАМ И КЕШ И КАРТА И ПРИЛОЖЕНИЯ НА ТЕЛЕФОН,НО ДИГИТАЛНОТО ПЛАЩАНЕ КОНТРОЛИРА ПОКУПКИТЕ ТИ И НЯКОЙ ВИЖДА КАКВО И КЪДЕ СИ КУПИЛ...
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 116 : Имам 15 години стаж в обастта. Няма такова нещо. Всъщност защо ми се налага да обяснявам елементарни неща на неуки аутсайдери?
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОМПАНИИТЕ СВЪРЗАНИ С ПРИЛОЖЕНИЯТА ЗА ПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ ДИГИТАЛНИ ВАЛУТИ НА ЕВРОПЕЙСКА ЗЕМЯ СА ПОЗИЦИОНИРАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ...ВЪПРЕКИ ТОВА В АМЕРИКА КЕШЪТ СИ Е ДОСТА РАЗПРОСТРАНЕН...МОЖЕ БИ ОНИЯ ЗАД ОКЕАНА СА ТЕХНИЧЕСКИ ПО-МАЛКО РАЗВИТИ.
111
4
 
2
 
! Отговори
До реалист преди 11 месеца
Реалист, ти ако искаш може да си клиент на банка, която те бръсне и по 100 лв на месец. Твой избор. Аз плащам такса за сметката си 20 лв. НА ГОДИНА и плащам комуналните си сметки без такса. Въпрос на избор.
110
2
 
2
 
! Отговори
До 112 истината преди 11 месеца
С картата си плащаш цената на стоката обявена на етикет или друг носител. Стойността на операцията банка търговец не те интересува. Тя не ти влияе на теб. Естествено,че е калкулирана някъде по трасето. Но пак казвам, с карта - плащаш цена по етикет и нито стотинка повече не излиза от картата ти.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой не задължава служителите да теглят на банкомат. Като искат да си държат парите в брой отиват на гишето в банката и си ги теглят всичките в брой, вместо да чакат "шефа" да ги извади от мазната си чантичка. Навсякъде плащането с карта е безплатно за клиента и е 100 пъти по-удобно. Месечните сметки ги плащам онлайн БЕЗПЛАТНО, с два клика, пък който иска да се реди на опашки всеки месец за ток, вик, моб. оператори... 2023та година сме.