Събраха $45 000, Самуил ще учи космонавтика в САЩ

Младият търновец мечтае след завършването си да се върне в България
15 юли 2023 19:20, Красимир Ангелов
220

Младият Самуил Николов от Велико Търново ще следва космонавтика в Съединените щати и е напът да сбъдне детската си мечта. Това става факт благодарение на финансовата подкрепа на повече от 1000 дарители.

19-годишното момче е прието в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл", а таксата от 45 000 долара вече е събрана.

Младият търновец са подкрепили както фирми, така и частни лица, като нужната сума се събрала за около месец.

"Ние наистина не вярвахме. Изненадахме се от ентусиазма на българите да изпратят едно момче да учи в чужбина. Надявам се той да им се отплати - да се върне и да развива своя талант тук", сподели бащата момчето - Калоян Николов.

Мечтата на Самуил е България отново да се върне на космическата карта.

"Една от най-големите ми цели и мечти е, след като завърша в чужбина, да се върна тук и да възродим забравената Българска космическа агенция, тъй като вярвам, че сме една балканска държава, която е сторила чудеса за космическото изследване, ние сме били една от водещите космически сили", каза Самуил.

"С него установиха контакт някои големи фирми, български, които са точно в бранша – има фирми, които изработват сателити, има фирми, които изработват космическа храна - това би им развързало ръцете да потърсят български специалисти, които да се върнат тук в България", коментира още бащата на момчето.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извинявам се за коментара, но със сигурност ще му откажат виза от посолството на САЩ, щом събира парите си така. За Щатите трябват гаранции, че може да се издържаш. Каква е гаранцията, че от немотия няма да започне да се занимава с други неща в колежа? Освен това в щатите не учат най умните, а най богатите, което вече трябва да е ясно
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРЕКРАСНО ДЕТЕ, НУЛА ВНИМАНИЕ НА ХЕЙТЪРИТЕ, ГОРЕ ГЛАВАТА И САМО НАПРЕД
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"С много" - Почти сигурно, че е с много по-нагъл. За по-кадърен от момчетата останали да учат за инженери в БГ няма как да го кажеш.
201
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Да, ама затова завършилите ТУ взимат 3 до 6000 лева заплати, а завършлите подобни по 20-22к." Aко завършилите ТУ отидат да работят в чужбина, даже по-скоро в САЩ, тогава и те ще взимат 20-22к. Този пич се напъва да ходи там заради името на университета, не заради друго.
200
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Това може да го учи и в Техническия университет в София, просто няма да се казва буквално по същия начин." - Да, ама затова завършилите ТУ взимат 3 до 6000 лева заплати, а завършлите подобни по 20-22к.
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега ще плъзнат и конспирациите, затова кой му дал парите и за какво ... много ме кефят, бегенцата, като започнат с истории за СИВ и Клаус Шваб ...
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
""Кадърното момче"? Моля? С какво е по-кадърен от 90% от момчетата които записват да учат за инженери в България?" - С много.
197
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Те са завистливци, а той е разглезен и нагъл просяк. Окей? Така съгласен ли си и да се приключва сагата?" - М нем ...
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом като е приет, нека да отиде да учи. Всеки сам решава кого как да подкрепи.
195
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, сега тепърва ще иска и пари за издръжка. По 3-4000 долара месечно ще му събирате пак.
194
2
 
7
 
! Отговори
Самуил Джаксънов преди 9 месеца
Тъкмо влизам в най-скъпия ресторант! Не че рано сутрин не мога като другите хора да ям баничка с боза, но аз искам да закусвам с уиски от онова със синия етикет и черен хайвер и такива неща. И чеверме искам после за обяд, ако може да е по Роженската рецепта! В този ресторант всеки може да влезне, стига да си плати. Добри хора, моля ви, пуснете ми по сметката едни 1000 лева да си платя закуската. Вие си яжте баничките с бозата, аз съм тарикат! Заслужавам! Кадърен съм!
193
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде съберете ми и на мен пари, че и аз искам да ходя в САЩ в същия университет. И мен ще ме вземат, то там взимат всеки който си плати.
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, аз съм завистлив, че не просих да ми дават готови пари. Ахахаххаха! Я да видим кое е по-ценно за българина и дали има за него някакви ценности въобще. Да бъдеш нагъл явно се цени от някои хора. Скромността, честността и да можеш да си позволяваш това което е според възможностите ти, явно някои хора много ги дразнят и започват да обиждат. Ако съм нагъл, ще ме наричат "кадърното момче". Смятааааааййй!
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи "десетките завистливци"? Нека хипотетично да приемем, че наистина хората завиждат. Ама значи завиждат, че на някой наглец му събират пари, защото му се доискало да учи в САЩ нещо което може да си го учи и в София и Пловдив. Те са завистливци, а той е разглезен и нагъл просяк. Окей? Така съгласен ли си и да се приключва сагата?
190
6
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Добре че бяха комунистите та днешните деца да имат мечти да бъдат като тях.
189
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Кадърното момче"? Моля? С какво е по-кадърен от 90% от момчетата които записват да учат за инженери в България? Само защото иска да учи същото в чужбина ли??? Университет Ембри-Ридъл е ЧАСТЕН университет! Плащаш си и те учат. Не е нужно да си кой знае колко умен. То дори в БГ университетите преди 30 години се влизаше по-трудно.
188
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно наглост и просия си е. Дайте ми пари, ще уча икономика! Дайте ми пари ще уча медицина! Дайте ми пари, ще уча авиационно инженерство. Искам да взимам голяма заплата в САЩ! Съберете ми пари, защото съм много важен!
187
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е смешно някой като напише "тук в България само хейт и завист". Ама чакайте, вие на колко години сте? Имате ли 7-ми клас завършен, че с това мислене май не? Хейт за кое? Завист за кое? Откога това да наречеш нещата с истинските им имена се нарича "хейт"? Нима това не е просия? Ами просия е! А за какво точно да завиждаме, след като същите науки ги учат и децата в България? Този просто иска да се прави на интересен и си е помислил, че всеки му е длъжен да му събира пари за прищевките.
186
4
 
7
 
! Отговори
Хх преди 9 месеца
И с какво би било полезно това умно момче?С нищо,Да беше учило за лекар,зъболекър.Я види космос я не
185
11
 
5
 
! Отговори
Рена преди 9 месеца
Браво на кадърното момче и на дарителите!Така цивилизованите нации развиват способностите си!А тук само хейт и завист, срамота!Принизяване на стойностните хора!Как един не написа хубава дума!Мизерни психики!