Събраха $45 000, Самуил ще учи космонавтика в САЩ

Младият търновец мечтае след завършването си да се върне в България
15 юли 2023 19:20, Красимир Ангелов
220

Младият Самуил Николов от Велико Търново ще следва космонавтика в Съединените щати и е напът да сбъдне детската си мечта. Това става факт благодарение на финансовата подкрепа на повече от 1000 дарители.

19-годишното момче е прието в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл", а таксата от 45 000 долара вече е събрана.

Младият търновец са подкрепили както фирми, така и частни лица, като нужната сума се събрала за около месец.

"Ние наистина не вярвахме. Изненадахме се от ентусиазма на българите да изпратят едно момче да учи в чужбина. Надявам се той да им се отплати - да се върне и да развива своя талант тук", сподели бащата момчето - Калоян Николов.

Мечтата на Самуил е България отново да се върне на космическата карта.

"Една от най-големите ми цели и мечти е, след като завърша в чужбина, да се върна тук и да възродим забравената Българска космическа агенция, тъй като вярвам, че сме една балканска държава, която е сторила чудеса за космическото изследване, ние сме били една от водещите космически сили", каза Самуил.

"С него установиха контакт някои големи фирми, български, които са точно в бранша – има фирми, които изработват сателити, има фирми, които изработват космическа храна - това би им развързало ръцете да потърсят български специалисти, които да се върнат тук в България", коментира още бащата на момчето.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На негово място щеше да ме е срам да искам пари от хората. Като нямам достатъчно за ферари, ще си купя за каквото имам.
183
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като човек завършил в САЩ, сега ще ви обясня как го правят момчетата там. Който иска да учи, тегли студентски заем, който после изплаща. Има също и фондации, но те почти със сигурност няма да платят цялата сума. Много често момчетата влизат да работят в армията, защото това им носи много придобивки, има някои случаи на абсолютно безплатно образование. Или просто ще си захлебил с пари от там и ще можеш да си го позволиш. Ако пък те пратят на мисия или буквално си ветеран тогава пък е евтино даже.
182
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това може да го учи и в Техническия университет в София, просто няма да се казва буквално по същия начин. Стига да му се учи. Който каже, че не е така, значи нищо не разбира и само ще спори тук, защото няма да иска да признае, че е глyпав.
181
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 9 месеца
Като се замисля това е като по рекламата тати тати искам като порасна за летя в космоса, но тогава е бил първокласник, след това забравил тая безмислена космическа ракета, и започнал да бачка яко.. няма да се очудя ако са събрани парите от САЩ.. защото те си търсят клоунове за тяхните оръдия и техники и да си пазят американския г...ъ..з...макдоналдс
180
3
 
9
 
! Отговори
Batman преди 9 месеца
Ето това е новина.. и искам много искам ламборджини,, моля ви ще ви ги върна, имам план да дам колата под наем или да се снимат с нея срещу заплащане,, моля съберете ми 300000евро... моля ви моля ви
179
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Добър начин, да замине за Щатите . Взима парите, пък каквото стане, нали друг му е поел масрафа. Ако не стъпи на криво, все нещо ще избута, пък може и друго да прехвърли, там поне има голям избор.
178
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да беше записал философия или социология. Поне щеше да излезе със шанс да стане я учител я в някоя агенцийка да го наместят. А с таз космология, ако изобщо завърши и за ракета от руснаците ще ви муфти за пари. Да полети като кученцето лайка. Безос сам си плаща обиколките около земята и с вашите пари от покупки в амазон без да се налага да проси
177
1
 
9
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Кат са качи в космоса да не забрави да развее българския флаг и да надуе една българска гайда, тъпaн едва ли ще успее да качи в капсулата.
176
1
 
12
 
! Отговори
кой ги мисли тези преди 9 месеца
глупости?не знам?!Преди 2-3 дена бяха $65000,сега станаха $45000?Отгоре на туй това далеч не е престижен "университет",а колеж.И таксата е около $25000 на година,но никой не плаща чак толкова.със спонсори и други подобни пада до $10-15000...И ви гарантирам,че това момченце НИКОГА няма да се върне в България да развива "космически" глупости.Такова нещо в България никога не е съществувало и никога няма да има.
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-добре да запише физика или енергетика в България!
174
5
 
2
 
! Отговори
До някой преди 9 месеца
Добри са в космическите работи руснаците-факт! Проблема е,че след тази"операция" дето направиха(извън това дали са прави или не),ще бъдат изолирани от цивилизационният свят за много,много дълго.Някак,не звучи перспективно,за млад човек.
173
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Успех !
172
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Негов избор да отиде там, поне ще има възможност да опита и в други сфери на бизнес, насоченост, идеи. Според мен, определено, ако иска точно космонавтика, и в Русия е добре, бих казал дори доста добре. Ще извиняват феновете на краварника, но за сега руснаците в това отношение са в пъти по-напред.
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В САЩ,наистина има българи(по корен) които заемат изключително важни позиции.Моите уважения,за това!Разбира се,ако бяха останали тук,щяха да са "невидими" или по- вероятно алкохолици.
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 177. Направете така че да има за какво да си доде.
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 176. Важното е още един човек да е образован.
168
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И след като "Разбира се никой нормален не вярва ще след като завърши в САЩ ще си дойде в България" що да си идва?
167
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Иронията е, че след като Самуил се дипломира ще остане да работи за САЩ, защото просто така стоят нещата.На българинът ще му остане "утехата",че момчето ще стане някакъв научен кадър в САЩ,каквито българи там има не малко.
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 171. Той не е чел текста чукча-писателя. Мисли си че всички плащаме.
165
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Акин. Че поискай си бе. Правиш си кампания за набиране на средства и си готов.