Защо националният празник стана тема в промените в Конституцията?

Обществото ни е разделено по изключително много линии
25 юли 2023 11:23, Красимир Ангелов
118

От "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха в неделя проект за конституционни промени. Сред предложенията е националният празник на България да се отбелязва на 24 май, да се промени функцията на служебния кабинет, както и да се намалят мандатите на кметовете. Какво още ни казват предложените промени?

"Необходимостта от промяна в Конституцията следва логика на политически процес, който е доста продължителен. Той е свързан с напрежението, което се получи между политическата класа и фигурата на прокуратурата и нейната цялост. Това са логическите стъпки, през които се мина, за да се стигне до разглеждането на Конституцията. Виждаме, че в процеса на разговори между политическите партии и обсъждането в рамките на коалициите, като че ли са се появили и нови теми", каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията обществото ни е разделено по изключително много линии.

"Фокусът излишно се измества върху темата с националния празник и някои други по-идеологически моменти в проекта. Но нека не забравяме, че това е суров вариант на проект, той добре идентифицира онези места в Конституцията, които са проблемни - съдебната реформа, структурата на съдебната власт, правомощията на прокуратурата, в частност на главния прокурор, мандатността и почти пожизнените мандати, които наблюдаваме в последните 10 години. И на последно място - мястото на служебния кабинет като такъв", допълни Марков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че имаме добър парламентарен механизъм, през който да мине този проект и да се стигне до най-доброто решение.

"Всеки разговор за промените в Конституцията започва с темата за националния празник. Не знам доколко е важна тази тема, но на мен ми прилича на нещо, което очевидно ще привлече вниманието, очевидно не е на място, а по-съществените теми остават да се решават в по-ограничени кръгове, с по-малко емоция. Немалък е дебатът и за мандатността на кметовете. Видяхме, че когато има едно доближаване до централната власт и местната власт за дълъг период от време - те вървят успоредно, отива се към момент на феодализация", поясни Славов.

"От една страна намаляване на правомощията на главния прокурор, а от друга страна - повече отчетност през фигурата на главния прокурор. Или имате правомощия и се отчитате, или няма такива. Трябва да бъде намерен балансът", категоричен е  изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

По думите на Димитър Марков има доста работа именно по този проект:

"Създава впечатление, че малко прибързано беше обявен, само за да има нещо на масата. Вижда се, че това са идеи, които са добре структурирани за проект. Но има какво да се обсъжда и по начина, по който се предлага разделянето на прокуратурата от съда като управление, както и по мястото на главния прокурор - има текст, който казва, че главният прокурор е административен ръководител на главната прокуратура. Има детайли, които трябва да се обсъдят, но визията е ясна - искаме да отделим съда от прокуратурата, искаме да дадем повече независимост на съда."

"По отношение на служебното правителство - създаде се проблем от това, че едно служебно правителство може да управлява с мандат, близък до това на редовното, ако има поредица от парламентарни кризи. Очевидно, че когато центърът на властта се измества към президента, създава проблем. Дали обаче правителство, което е подало оставка в резултат на вот на недоверие или на доверие, има легитимност да продължи да управлява и то в отсъствието на парламент да организира следващите избори - това е въпрос на много, много дълбока дискусия", коментира той.

Славов е на мнение, че кризата се вижда дори по това, че всички състави на регулаторите са с изтекъл мандат:

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 9 месеца
Защото посолството така им заповяда!
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А мандатина партии,които са повече от 10г.и повече години представени в НС и произлезли от тях мини партии,защот основните били на власт и си направили коалиции м/у тях си и още някои др.за разнообразие,що даже имат 2 неуспешни НС,а си бъбрят за промяна как подмяна закони,които не съответстват на основните закони и Конституцията въобще,защото отдавна са променяни от подзаконите и основните актове с текстове добавяни,променяни,отхвърлени как падне иконом.организ.нецелесъобразни за устройството..
107
2
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 9 месеца
Стига сме търпели тези *** правителството. Организирайки те се по градовете и да излизаме на улицата, да им покажем , че България ще я има.
106
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
мандатност за кметове и депутати не пипаите 3 март при 40 процента избактивност нямате морално право да пипате дати празници паметници
105
1
 
0
 
! Отговори
Пеци преди 9 месеца
?
104
2
 
10
 
! Отговори
За да се възмущават преди 9 месеца
Всички за празника и да не забележат другите промени! Получава се!
103
2
 
6
 
! Отговори
Ахахахах! преди 9 месеца
депутатите кай не могат да бъдат едни и същи - добре, батка! 30+ години едни и същи физиономии в парламента. Някои се накрадоха по-навреме и излязоха, но други наглеят и седят вътре, сменят партии, но си стоят в парламента. Е, това не са ли едни и същи депутати? 8 години макс и тва е, чупка!
102
2
 
3
 
! Отговори
j преди 9 месеца
Всъщност от предложените промени, само мандатността на кметовете, като че ли звучи, като добра идея... но само звучи, тъй като не е ясно, какво има "зад кадър" Промяната на националният празник, е пълен майтап. А най-наболелият проблем, е съдебната реформа. До като, не започнат членовете на ВСС да се избират само от колегиите- съдийска и прокурорска, влиянието на политиците ще остане огромно.... демек, промяна йок Тъй го вижда борците за демокрация ДБ и ПП :) Честито на печелившите....
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само Референдум!
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро, скоро роби нещастни ще ви наложат да пишете на български на шльоковица!4estit praznik kd slavyankata pismenost!
99
1
 
8
 
! Отговори
Колониите преди 9 месеца
Нямат нужда от Памет! По лесно се манипулират!
98
1
 
11
 
! Отговори
Чакам преди 9 месеца
Да обявят Иван Вазов за русофил заради стихотворението му О, Шипка! и да го забранят и махнат паметниците му! Както в Украйна!
97
1
 
10
 
! Отговори
До 101 преди 9 месеца
Така е , утре от тъ пото Посолство ще кажат, че Кирилицата е руска азбука на агресора и ще забранят 24 ти Май! Може и Латиница да Прокарат!
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До И 24 май ще го махна. Като нищо. Откъде да знаят, че имената по причина християнството са изключително с еврейски и гръцки произход. На тях им звучат руски...
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОКАТО СЕ ПЛЮНЧИТЕ ТУКА, БУДА И КИРЧО ОТ ХАРВАДА С РОЗИТЕ ЗА ПРАЗНИКА, КОЙТО ВЪОБЩЕ НЕ Е В КОНСТИТУЦИЯТА ЩЕ ВИ СПРЕТНАТ ТАКАВА КОНСТИТУЦИОННА "РЕФОРМА", ЧЕ 500 ГОДИНИ НЕМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ!!!...
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига сте ни вменявали, че сме разделени бе предатели
93
2
 
9
 
! Отговори
И 24 май ще го махна преди 9 месеца
Кото и Русия използва Кирилицата! Трябва да се дистанцираме! Ще ни махнат всички православни, славянски празници! И Иван ще се казва Джон, защото Иван звучи много руски!
92
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо 24 май? И какво общо имаме ние с македонските братя Кирил и Методий?
91
2
 
12
 
! Отговори
Съгласувано е преди 9 месеца
С Посолството и Урсула ! ( Няма нежда да триете демократично!)
90
4
 
10
 
! Отговори
мак преди 9 месеца
Явно киро и габриелова давтасаха в България за да променят празника и може ес има пръст в това, нали името на русия трябва да бъде заличено отвсякъде. Защо пречи датата 3 март, щом с нея свършва робство, това не е ли най-важно, а не кой е освободител или пък не е?