Защо националният празник стана тема в промените в Конституцията?

Обществото ни е разделено по изключително много линии
25 юли 2023 11:23, Красимир Ангелов
118

От "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха в неделя проект за конституционни промени. Сред предложенията е националният празник на България да се отбелязва на 24 май, да се промени функцията на служебния кабинет, както и да се намалят мандатите на кметовете. Какво още ни казват предложените промени?

"Необходимостта от промяна в Конституцията следва логика на политически процес, който е доста продължителен. Той е свързан с напрежението, което се получи между политическата класа и фигурата на прокуратурата и нейната цялост. Това са логическите стъпки, през които се мина, за да се стигне до разглеждането на Конституцията. Виждаме, че в процеса на разговори между политическите партии и обсъждането в рамките на коалициите, като че ли са се появили и нови теми", каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията обществото ни е разделено по изключително много линии.

"Фокусът излишно се измества върху темата с националния празник и някои други по-идеологически моменти в проекта. Но нека не забравяме, че това е суров вариант на проект, той добре идентифицира онези места в Конституцията, които са проблемни - съдебната реформа, структурата на съдебната власт, правомощията на прокуратурата, в частност на главния прокурор, мандатността и почти пожизнените мандати, които наблюдаваме в последните 10 години. И на последно място - мястото на служебния кабинет като такъв", допълни Марков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че имаме добър парламентарен механизъм, през който да мине този проект и да се стигне до най-доброто решение.

"Всеки разговор за промените в Конституцията започва с темата за националния празник. Не знам доколко е важна тази тема, но на мен ми прилича на нещо, което очевидно ще привлече вниманието, очевидно не е на място, а по-съществените теми остават да се решават в по-ограничени кръгове, с по-малко емоция. Немалък е дебатът и за мандатността на кметовете. Видяхме, че когато има едно доближаване до централната власт и местната власт за дълъг период от време - те вървят успоредно, отива се към момент на феодализация", поясни Славов.

"От една страна намаляване на правомощията на главния прокурор, а от друга страна - повече отчетност през фигурата на главния прокурор. Или имате правомощия и се отчитате, или няма такива. Трябва да бъде намерен балансът", категоричен е  изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

По думите на Димитър Марков има доста работа именно по този проект:

"Създава впечатление, че малко прибързано беше обявен, само за да има нещо на масата. Вижда се, че това са идеи, които са добре структурирани за проект. Но има какво да се обсъжда и по начина, по който се предлага разделянето на прокуратурата от съда като управление, както и по мястото на главния прокурор - има текст, който казва, че главният прокурор е административен ръководител на главната прокуратура. Има детайли, които трябва да се обсъдят, но визията е ясна - искаме да отделим съда от прокуратурата, искаме да дадем повече независимост на съда."

"По отношение на служебното правителство - създаде се проблем от това, че едно служебно правителство може да управлява с мандат, близък до това на редовното, ако има поредица от парламентарни кризи. Очевидно, че когато центърът на властта се измества към президента, създава проблем. Дали обаче правителство, което е подало оставка в резултат на вот на недоверие или на доверие, има легитимност да продължи да управлява и то в отсъствието на парламент да организира следващите избори - това е въпрос на много, много дълбока дискусия", коментира той.

Славов е на мнение, че кризата се вижда дори по това, че всички състави на регулаторите са с изтекъл мандат:

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 9 месеца
Divide et impera или казано на нашенски разделяй и владей, още римляните са го измислили това. Изкуствено се нагнетяват теми, за които се знае, че ще имат широк обществен отзвук, в същото време тихичко между първо и второ четене се приемат вредни за народа закони и се поемат заробващи ангажименти.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щот така иска дпс ,не им харесва 3 март - Освобождението на България от турско робство . и нашия сбироток от Предатели геп,пп,дб,сдс ще им кандисат на мерака - Срам и Позор !
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е то какво да ни обединява като нация? Шопската салата и чевермето. А, и езика, на него се мразим (постоянно), на него мислим (доста рядко).
26
5
 
4
 
! Отговори
до сиромах преди 9 месеца
бе ти верно си сиромах само че от към сиво вещество ! Русия те била освободила :) руската войска тръгва към Босфора а не да освобождава България , тук турците се опитват да ги спрат и ето ти битка,веднага след това правят форт във Варна .през ВСВ от какво са те освободили след като тук немска войска не е имало?русия после ссср са ни окупирали бе , и не само нас а цяла източна Европа!не е нужно да са имали войска тук , пропагандата на комунизма си е свършила работата.
25
4
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 9 месеца
Обективно погледнато най-подходящата дата е 6ти септември. Достатъчно е само дори да се чуят речите на псевдодържавниците ни на трите дати и става лесно различимо кой всъщност е българският празник.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво разделение отчетохте в обществото по отношение на националния празник?Вчера сайтове и телевизии пуснаха анкети по темата,над 50 60% са за трети март.В сутрешната анкета на БТВ,която бързо покриха, процентът беше 70.За 24 май са под 20%.Пак ли едно самозабравило се малцинство ще определя всичко в държавата,нали уж сме демокрация???
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А някой, някъде по медия намали да пита: " Промяна на Конституция се свика ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ". Не може по изборни резултати Партии да представляват буквално МАЛЦИНСТВО и да налгат глупоти на МНОЗИСТВОТО. Имали те "160 гласа" може те да променят НАСИЛА, защото ги страх от НАЦИЯТА!!!РЕФЕРЕНДУМИТЕ В КОФАТА ЗА БО-*** и после защо викат тука е КОМУНИЗЪМ
22
6
 
2
 
! Отговори
До Кирил Пейков преди 9 месеца
Разбира се, че Русия трябва да празнува този празник. Макар векове по-късно, Русиа има над 10% грамотно население заради нашата писменост. А в днешно време почти 60% от руснаците могат да четата и пишат.
21
3
 
8
 
! Отговори
Кирил Пейков преди 9 месеца
За всички *** титани на мисълта, които цъкат ли цъкат какъв ужасюещ руски празник е 3-ти март имам 2 много тъжни факта: Точно комунистите премахват 3-ти март като национален празник 1945-та година. Най-русофилското марионетно правителство го прави. Втория много тъжен факт е че ако 24-ти май стане национален празник в България, това ще е втората държава в която се празнува като национален празник. Другата е ... Русия. Бегом марш обратно на Козяк за нови опорни точки!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март не им харесва, само защото е свързан с думата "Русия'. Ако вместо Русия беше Испания или Франция или която и да било западна държава, умнокрасивите щяха да се подмокрят от кеф на тази дата.
19
0
 
6
 
! Отговори
До Дама преди 9 месеца
На кого да се надупите казваха ли ви, или вие сама предпочитахте да е партиен член?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам как е на английски, но на немски в езикознанието не се говори за индо-европейски езици , а за индо-германски. Не отсега. Откакто се помня. Помислете и си направете изводи. Също искам да спомена, че на старославянски "език" е значело "народ".
17
5
 
2
 
! Отговори
Дама преди 9 месеца
Винаги с Русия! Трябва твърда ръка! Едно време ни казваха каква прическа да имаш, какви дрехи да носиш, къде да работиш, в колко часа да се прибираш и всичко се следеше. А сега какво е? Всеки сам си взема решения както си иска! На ви демокрация, нали това искахте?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ПециГлупости! Това че България се появи отново на картата е най - важното събитие в нейната история а тълкуванието на този факт е въпрос на човешки гледни точки и интереси. Някой се вторачва в това че става дума по някакъв начин за Русия и това ръководи цялото му поведение и тълкувание оттук нататък. Никой не гледа просто факта сам по себе си. А той е грандиозен. Без да се вторачваме в подробностите. Но хората у нас никога не гледат на нещата генерално.
15
3
 
12
 
! Отговори
сиромах преди 9 месеца
Основните причини са няколко.Първата е да се прекрати споменаването ,че България е била 500 години под турско робство!Втората е да се прекрати споменаването,че България е освободена благодарение на Руската армия,когато стотици хиляди руски доброволци,заедно с финландци,румънци и др.се притичват на помощ на поробеният български народ!Третата и не последна причина е да се отклони вниманието на заспалият ни народ,да се продължи с неговото разединение,да се налага политика не за народа!
14
1
 
5
 
! Отговори
до Борис преди 9 месеца
Лъжеш, ***, нищо такова не помниш, защото така се празнуваше 9ти септември, а не 3ти март, а ти тогава си бил още в ташкент.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Националният празник стана тема, защото: 1. Тече повсеместна и цялостна денационализация в ЕС, целта е да снабе федерация. Декларирано е отдавна; 2. Във връзка с първото, трябва да се забрави колкото може повече от историята, било то с изопачения, било то с пренебрежение към нея; 3. Историята в найната остинносъ не е от поза за холемите сили, които са ни ментори сега, правят възможното да ни заличат и нас. 4. (прозрачно) пречи им Русия; 5. Предлагащите имат наивна представа за държавниост
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Целта е да се омаловажи идеята за държавност. А под етикета "култура и просвета" да се прокарва либералното "говорене". Изобщо това не са българи, а румелийска рая.
11
1
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
За да отвлекат вниманието на бедните , безработните и хората с нулеви доходи от всекидневните им проблеми и най-вече от проблема с гладуването им .
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
защото така е поръчано от посолството,на нашите дебилни политици много им дреме за празници,те си гледат далаверите.Защото тези които ги командват ги дразни и вбесява,че не могат да пречупят българинът с никаква медийна пропаганда и посланието е 7% ще казваме какво да става,защото зад нас е който трябва.Унижение и гавра с народа,демонстрация на превъзходство.