Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах

Стефан Попов: Покрай служебните правителства той се овласти
27 юли 2023 11:18, Стела Стоянова
189
Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах
Снимка БГНЕС

"Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това коментира пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

Още по темата

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

"Конституционният съд има ключови решения и ключова вина – както за усилване на властта на служебното правителство, така и по отношение на фризирането, замразяването на конституционния процес с решението от 2003 г.", смята преподавателят по политическа философия.

Решението на Конституционния съд от 2003 г. (което парира всеки опит за по-голяма реформа в съдебната система – бел. ред.) е екзотично и несвойствено за светска държава решение. То блокира конституционния процес като в теократична държава, подчерта Попов. По думите му, партиите трябва да започнат широко и шумно публично оспорване на това решение.

"То е, със самата си поява, концептуално абсурдно. Това е много лоша бариера към нормален процес на еволюиращи конституционни промени. Трябва да падне в един момент."

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
5
 
! Отговори
До случаен минувач преди 9 месеца
Ти пък много си си повярвал в своя неолиберализъм.Какво като е професор по философия човека?Нима всяко негово изказване трябва да е свръх свръх политкоректно?Нима в ислямския свят няма много на броя авторитарни режими?Точно е сравнението с яатолах. Много си е повярвал военния ***.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да наречеш назначаване на служебно правителство "лашкане на махалото" си преиначаване на ролята на служебните правителства, а тя е само за няколко месеца, до избора на нов парламент и съставяне на правителство. Лашкане на махалото се получава само когато имаме много на брой кукли неваляшки и кукли матрьошки. Използвам тези сравнения не защото са руски кукли, а защото едните кукли не падат при никакви условия, а другите не знаеш колко и какво още има в тях.
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За този тип националната доктрина е да се наведе с чупка в кръста за някой лев и да слуша инструкциите да не пропусне нещо то се видя в записа какви са нещастници! Същото поведение от комунизма! Как не се намери един Стамболов, един истински мъж, да изправи гръбнак?!
118
5
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
В израза "светски вариант на аятолах" има доста силна негативна конотация, присъща повече на фашистки пропагандатор, отколкото на професор по философия. Не е много awake да говориш презрително за исляма.
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този ***.от РАДЕВ ,не е за затвора !!! ТОЙ Е КАТЕГОРИЧНО ,ЗА ЛУДНИЦАТА ....
116
3
 
5
 
! Отговори
komitata преди 9 месеца
само като ти гледам физионамията си ми ясен
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този алконолик с турбички под очите какво мнение може да даде.Напълнихме се с академици , професори, доценти ,да сте чули за някакво откритие, само титли за пари от бюджета.
114
5
 
14
 
! Отговори
Този човечец има вид преди 9 месеца
на такъв, който е живял добре по соца, защото се е натягал на правилните хора. Сега най-вероятно пак си живее добре, защото проповядва праведните неща. Апаратчик от където и да го погледнеш. Понякога се чудя, тия хора имат ли собствено мнение по даден въпрос?
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Летящият нидерландецТози плювач е на хранилка при дедо Шорош. Та трябва да заслужи.
112
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Е, как да се държи един неадекватен човек, разбира се, че странно за нормалните хора.
111
4
 
5
 
! Отговори
Леля чичо преди 9 месеца
До Летящия нидерландец , слагам ти плюс но не се отчита, явно коментара ти е неполиткоректен , ама имаш плюс от мен
110
13
 
27
 
! Отговори
Летящият нидерландец преди 9 месеца
Щом и тоя световно НЕизвестен "професор" го туриха в хора на плювачите , значи президента Радев действа абсолютно правилно и адекватно !
109
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руски скелети като радеви йотови и гълъбите получават от бедния български народ по 20 бона на калпак на месец
108
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев беше много хрисим преди Бойко да реши че ще го изхвърли от президентството и той ще стане президент. Въпреки че първия мандат Борисов направи Радев президент.
107
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
или добро или нищо за резидента, окупирал властта и разделил народа
106
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А безпринципната коалиция геп пп дб дпс не е ли странна ? - не е , Отвратителна е ! разбраха се ,събраха се да си Крадът заедно
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вицепрезидентката Илияна Йотова вместо в Русия отишла в Северна Ирландия.В тия жеги ако съм истински русофил ще отида в Русия.
104
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно как философ Попов не видя опасност с 12 годишното управление на Борисов, но няколкото месеца служебни правителства на Радев го тревожно възбудиха. Като на платено прасенце изглежда случая.
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Седесарите използват опита на своите предци - "Ако повториш една лъжа 100 пъти, приемат я за истина!"
102
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Спорен си ти,кой ти даде титла