Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах

Стефан Попов: Покрай служебните правителства той се овласти
27 юли 2023 11:18, Стела Стоянова
189
Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах
Снимка БГНЕС

"Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това коментира пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

Още по темата

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

"Конституционният съд има ключови решения и ключова вина – както за усилване на властта на служебното правителство, така и по отношение на фризирането, замразяването на конституционния процес с решението от 2003 г.", смята преподавателят по политическа философия.

Решението на Конституционния съд от 2003 г. (което парира всеки опит за по-голяма реформа в съдебната система – бел. ред.) е екзотично и несвойствено за светска държава решение. То блокира конституционния процес като в теократична държава, подчерта Попов. По думите му, партиите трябва да започнат широко и шумно публично оспорване на това решение.

"То е, със самата си поява, концептуално абсурдно. Това е много лоша бариера към нормален процес на еволюиращи конституционни промени. Трябва да падне в един момент."

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
10
 
! Отговори
Дон малкия Асенчо преди 9 месеца
И защо имаше толкова служебни кабинети? Защото крадците не можеха да се разберат. Кой спонсорира нов български университет? Чичко Шорош. Други въпроси? Няма са.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По бързо да сменят прасенцата от службите
99
7
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Учениците на Сократ го попитали,знае ли...сигурно средство за любов от...пръв поглед. - Знам -отговорил мъдреца - трябва внимателно да се вгледаш втори път.Та и този нашенски...философ,да се вгледа...внимателно в президента,може и да го...заобича.
98
12
 
25
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
На калпави политици президентът им виновен.
97
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не помните ще приПОМНЯ.... На 3ти март лето 2020то лошия Радев беше на Шипка, а добрия Баце беше в турция при Ердо ефенди и бай Вежди(дето пияннн мина на червен светофар) посъветва баце какво да каже на ердо *кажи му АГО да му стане драго*..... Айде на минусите сорошшшки троляццци
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Хаха ха Купуваш диплом за философ и ставаш. Трябват само пари от Америка за Турция.
95
20
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Да сравняваш мисленето на професор, с това на праволинейният и първосигнален Радев, е нелепо! И с Борисов не може да го сравняват! Борисов може спокойно да излезе и да каже, ако не е прав! Докато Радев се е вживял за един малък Наполеон, който е непогрешим! Не е тайна, че мечтата му е да стане българският Лукашенко, зад гърба на когото стои ...Путин!
94
6
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 9 месеца
Може ли този преподавател да обясни на нас - по простите как - военен се сдобива с чин професор като - тагарев напримерЩото в военните чинове няма такова звание има - пклковник , майор , леитенант , генерал
93
15
 
7
 
! Отговори
Рубльо радев преди 9 месеца
Рубльо радев се държи като цар! :)))
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Странно, Лойко и Киро насъсква бг.
91
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войната срещу Радев е в пълна сила!
90
13
 
8
 
! Отговори
Странно, преди 9 месеца
...какво против имат Радевите клакьори против този професор? Ами прав си е човекът, Радев излъчва само злоба и разделение на обществото! Трабва ли да.му забравим, как в най-голямата Ковид- криза размахваше юмрук, и насъскваше две тълпи една срещу друга? Че той нищо не е променил оттогава! И щатните, дето нон-стоп му лъскат "имиджа", не му правят услуга! Той се взема насериозно и става все по-зле!
89
3
 
8
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
Смях.В САщ като президентска република само Байдън управлява,а министрите му имат само съвещателен глас.В полупрезидентската Франция Макрон реди кабинета и може по всяко време под всякакъв предлог да разпусне парламента,ако готвят вот на недоверие на кабинета му.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До MNENIE Навсякъде е платено. Ако нямаш кинт не може да влезнеш.
87
6
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 9 месеца
Сега ще падна от хумор ако се окаже , че и плевнелиев е станал преподавател в - нбу , след толкова други звезди
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тоз продажник дрът *** антибългарски аятолах сам се определи
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а Пеевски не се държи странно, а Бойко не се държи стрпанно, професори под път и над път учени няма
84
5
 
9
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
Пазете си децата от НБУ - там се дават Дипломи срещу Пари , и с тези дипломи веднага започваш работа като продавач в денонощен магазин на 12 часа . Този е Професор ? Да , да , ама не .
83
4
 
9
 
! Отговори
Владо преди 9 месеца
На тоя професор май не му харесва, че президента не е съгласуван с Посолството. Като клоуна Роско или Цецка.
82
1
 
8
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
Ами ти незнайни, нямащ си ни най-малко представа от управление и политика паляко Стефчо , КАК и КОЙ ти даде ценз/право да изразяваш публично негативно мнение(без доказтелствено, разбира се)???Мнението на паляка Стефчо е точно толкова меродавно и важно, колкото на всеки български данъкоплатец! Само, че БНР не публикува мнението на бай Илия електрожениста, нали ?