Джамбазки настоява за остра позиция на МВнР за нападнатите българи в Скопие

Без повече измиване на ръцете, както досега, призова той
28 юли 2023 17:45, Александър Попов
41
Джамбазки настоява за остра позиция на МВнР за нападнатите българи в Скопие
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки изпрати писмо до министъра на външните работи на Р България Мария Габриел, в което зове за спешна позиция на външно министерство, както и реакция от страна на властимащите в Република Северна Македония след вчерашните посегателства спрямо българи в Скопие преди мача между ПФК „Левски“ и СК „Шкупи“.

"Вчерашната футболна среща (27.07.2023) между ПФК „Левски“ и СК „Шкупи“ беше белязана от безпрецедентни действия на властите в Република Северна Македония, както и от агресия, завършила с тежки травми за привърженици на ПФК „Левски“, които подведени и озовали се в скопския квартал „Чаира“, са нападнати.

На първо място искам да отбележа целенасочените провокации към феновете на ПФК „Левски“. Още с влизането си на територията на Република Северна Македония те са задължени да стоят 1 час на граничния пункт, за да бъдат ескортирани до стадион „Тодор Проески“. Без да има откъде да си купят вода или храна. Впоследствие, по време на ескорта, са подложени на редица проверки, които включват полицейски кучета, проверки на личния багаж и автомобилите. Нещо изключително ненужно на фона на това, че същите български граждани са обискирани на ГКПП Гюешево - Деве баир.

Още по темата
След пристигането на паркинга до стадиона, където също няма осигурени условия за гостуващите фенове, те са подложени на още 6 обиска, за да влязат на самия стадион, за да могат да наблюдават срещата. Биват събувани и събличани, сякаш са престъпници с издадени вече присъди. След като феновете научават за пострадалите си съмишленици, и поради създаденото от необоснованите непрекъснати проверки напрежение, възниква конфликт със силите на реда, при който има задържани. Тук съм длъжен да отбележа, че ми беше съобщена информация за фенове, които дори не са достигнали до стадиона, а още на магистралата са били арестувани, а обвиненията им са били променяни на няколко пъти.

Не мога да не отбележа също така изключително бавната реакция на българските институции и неведението, в което са държани феновете на ПФК „Левски“, които в знак на протест прекарват над 3 часа след края на срещата на стадион „Тодор Проески“ с елементарното искане - да бъдат освободени техните приятели от скопските арести. За мен е и неразбираемо защо никой от посолството или консулството, които според съобщението на МВнР са реагирали, не се е свързал с феновете, а те са били принудени да събират пари и да гадаят за броя задържани, които според изнесена от премиера на Северна Македония информация са 19 българи.

За пореден път българската държава не успява да защити своите граждани от дискриминацията и ченгеджийските номера на властите в Скопие. А българите са принудени да изживяват тази гавра, държани без вода и храна в килиите на северномакедонските районни.

Настоявам за остра и категорична позиция на Министерство на външните работи, както и за бърза реакция на управляващите в Северна Македония по откриване на нападателите на нашите братя, а не измиване на ръцете - както досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бамби, ще ходиш ли пак да търсиш хора да викате пред турското посолство? Ахахаххах! ;)
36
3
 
3
 
! Отговори
456 преди 8 месеца
Спрете да настройвате двата народа !На който не му харесва да не ходи в Македония,както и обратното!Обикновените хора искат да живеят спокойно,политиците да спрат с тези заигравки!Особено тоя Дж....и!
35
6
 
4
 
! Отговори
наздраве Джамби преди 8 месеца
я излизай на балкона да полееш народа с маркуча, че прегряваме в жегата
34
5
 
3
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
що бе , като се играе мача тук , кво мислиш че ше случи ? мога да ти кажа че ше е по зле , бъди сигурен че така наречените фенове вече се подготвят . ай стига сте занимавали цяла държава с некви бираджии !
33
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Кога България ще се събуди! Тези в парламента освен да си чешат пиш..те друго не правят! Това с тази измислена многоетносна република отдавна мина всякакви граници! Да се стягат нашите управници и да привикват наред посланици, международни представители, съдилища и всичко необходимо за да има някакви последствия и това да спре! За какво ни е да сме в ЕС като един не отиде в тази скапана северна маке и да тропне по масата и да каже: Хайде, стига вече подигравки с България!
32
5
 
3
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Джамбаза като е толкова остър да подава оставка от ла па ни ца та като евродепутат и да отиде в Норт Македония като активист за права на българите там
31
5
 
3
 
! Отговори
Германов преди 8 месеца
Нападат Българи и в Австрия Виена, къде си бе Джамбазки - имитация на човек, къде е Външно, къде е ДАНС!
30
5
 
6
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ преди 8 месеца
БЕЗ БЪЛГАРИ ОГЪН ДА Я ГОРИ
29
2
 
5
 
! Отговори
Q преди 8 месеца
До 20Събуди ли се ,а то всякакви фантасмагорични сънове сънуваш.))Ние и Израел сме две пълни противоположности,те от камъняци и пустиня направиха рай,а ние от рай -направихме пустиня(Северозапада) и пустош,не бленувай бре момче.)
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Футболните *** навсякъде ги бият. Тука няма новина.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отидете в кварталите близо до Герена и носете червени дрехи. Дали ще останете живи незнам,но пробвайте. Препоръчвам на Джамбаски. Същото е и с Шкупи и Чаир.Няма как да оцелееш,като им викаш : "Убий Шиптара",в превод "Убий Албанеца".
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Винаги като се обади този, отивам да повърщам.
25
2
 
4
 
! Отговори
Кире харвардо преди 8 месеца
НАРЕЖДАМ РАШКОВ ДА АРЕСТУВА ТЕЗИ ЛЕВСКАРИ РУСКИ ФАШИСТИ! СЛАВА НА КАНАДА!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е въпрос дали ни обичат.Въпроса е защо винаги бият наши фенове? Отговора е ясен. Защото няма един нормален човек да е фен на Левски и не само,същите деликвенти са и феновете на Ботев Пловдив,ЦСКА,Локо Пловдив и....Отиват и провокират и после олеле майко. Това за мен не са Българи,както и феновете на Шкупи не са нито Албанци ,нито Македонци ,а деликвенти,наркомани,наркопласьори и престъпници.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално е Нацист да се застъпва за Нацисти. Болен човек защитава престъпници. Тези фенове са деликвенти и престъпници. Отидете в кварталите до Герена и ще се убедите. Трябва да се отнеме името на Този Отбор. Не трябва да се казва Левски. Те са срам и позор за България. Какъвто е и нажиста Джамбаски. Той е позор за държавата.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А ние мазни и хлъзгави. Дадохме им паспорти, единствения си танк, първи ги признахме като държава....е па не сме ли много добрички?
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македония = Украйна
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да видим примера на Израел! Те се отнасят подобаващо с всичките си съседи. Когато българин бъде убит само заради това, че е българин, трябва да изпратим отрят от специални части и да избиваме наред. За един българин да екзекутираме поне 10 от другите. Тогава ще има страх от нас, а не сега всеки да се гаври с България и българите!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези макета не са дошли тук да колят и бесят, предизвикани от наши *** в Скопие.Ккаво повече да се добави.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"според вас защо всички имат такава омраза към нас?"..................Защото са комплексирани не.щастници.