Край на ниските цени на тока

Пазарът се либерализира окончателно от 2026 г.
Обновена: 28 юли 2023 18:34 | 28 юли 2023 18:00, Стела Стоянова
98
Край на ниските цени на тока
Снимка БГНЕС

Наближава краят на ниските цени на тока.

Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар от 2026 г.. Това предвижда  Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен за обществено обсъждане от енергийното министерство и публикуван на Портала за обществени консултации. С това според експерти се слага край на ниските цени за тока.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.

Още по темата

Кое домакинство се определя като енергийно бедно или уязвимо ще се решава по критерии, условия и ред, определени в наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалната политика, разказва БНР.

В оценката на въздействието, съпровождаща законопроекта, се посочва, че с пълната либерализация на пазара на електроенергия и премахването на регулирани цени за крайните клиенти и съответно на пазара на едро на ток, цените ще се образуват на пазарен принцип, а това може да доведе до повишаване на цените за битовите потребители на електрическа енергия.

За смекчаване на този ефект ще бъдат предвидени срокове за поетапно премахване на регулираните цени и мерки за защита на енергийно бедните и уязвимите клиенти, се посочва още в документа.

В съответствие с регламента, допускащ специална намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда още, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в периода на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбра се, защо Надка Йорданова секлецарката на Ристьо уреди пост на съпруга си в компания силно свързана с ДПС за търговия на енергия на свободният пазар.
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бензинът поскъпва, храната поскъпва, токът поскъпва... Радостта дойде оттам, откъдето най-малко я очаквахме - цената на яхтите спада!
43
5
 
3
 
! Отговори
x преди 9 месеца
Една торба с хелий около главата и приключвам с тоя живот
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само след няколко години АЕЦ-а спира заради експериментите с горивото.. е тогава ще видите "цена на тока"! Ще се греете на дърва ли? Хахахаха, в "зелената европа" няма място за отопление на дърва! Я си запалил печка, я са ти взели къщата со все гашштите от гз!
41
9
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Както казвах от много одавна, иде време да се изваждат ятаганите и да се отваря Белене. Единственият изход епоголовна сеч на европееедалите предатели! Само да припомня - Видяхте ли колко им е смелостта? Тагарев се правеше на "баси яката евроработа" и плещеше тъъъпотии по всяка телевизия, но след два заплашителни коментара у фейсо се скри в миша дупка! Представете си ако скочим и ги почнем наред - един няма да остане в България! Толкова за тяхната смелост !
40
4
 
11
 
! Отговори
ASAN OT FAKULTETO преди 9 месеца
NIE TOK NE PLASCHTAME PUKA MI
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И защо? Кое налага това освен еврогеноцид над гражданите?!
38
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е, чувствате ли се вече европейци?
37
0
 
14
 
! Отговори
ХолиУдската Продукци преди 9 месеца
с Даниъл Дей Люис - "Ще се Лее Кръв" - гледа ли ли сте я?! и Оскари имаше!!
36
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ниските цени са за мързеливите и некадърни, *** русофили които искат само да ядат, пият иСерат. Само високите цени мотивират хората да мислят... и да се развиват за да успеят и така да вдигнат стандарта на живот в държавата...
35
1
 
19
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Е доброй утро пиянице. Който е мислил, че няма да плаща с повишените си данъци помощите на 2-та милиони пенсионери и 1-я милион от *** и безделниците е бил най-щастливия човек на света. То данъците още от догодина де ще ни ударят теслата. То не става и заплатките на хадминистрация и пенсии да вдигаш пък данъците да седят. Хаха. Да му мислят тия с ипотечните кредите за по 20-30 години. Иде кефчетооо.
34
20
 
3
 
! Отговори
Елзас преди 9 месеца
Измишльотини. В Канада било по-евтино! И като не е ходил никъде възрожденецът подскача. В западна Европа и Америка тока е пъти по-скъп. И всеки си прави сметка. В Германия лампите не пускаха в офиса, а зимата намалиха парното да не хабят газ и да не стимулират руската агресия. Тук искате да вие е стотинки тока, топлото, бензина, а вие да ходите по три пъти в Гърция на море. И това, ако може без да си давате никакъв зор на работа. Е, няма такъв филм. Комунизъм и капитализъм в едно няма! Разберете
33
2
 
33
 
! Отговори
S. преди 9 месеца
Значи от държавния АЕЦ, строен с нашите пари, ще плащаме международни цени на тока? Айде вече да идват турците, руснаците или който там искате и да я закриват тази държава...
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е изискване на ония от Брюксел. Защо не се направи усилие да се отложи този срок? Като най-бедната страна в ЕС трябва да ни направят някакъв компромис. Стига сме им натягали, никой не мисли как ще живеем!
31
5
 
15
 
! Отговори
Fool преди 9 месеца
То лошо няма да има либералност на пазара. Така все пак се гради пазарна икономика. Има обаче и едно друго много важно условие което аз лично не видях от статията. Няма конкуренция, идеята едно време като направиха ЕРП-тата беше да се установят първоначално и после да се борят за пазар в цялата страна. До ден днешен борба за пазар няма. Има 3 монопола разделили страната. Нека има конкуренция между трите и цените няма да вървят нагоре чак толкова.
30
4
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Айде честито! От 2026 ще бъдем пълноправни, най-бедни, окупирани, мръсни и миришещи членове на ЕС ! Слава Кокаине, нали ?!
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все пак има три вида ток: прав ток, променлив ток и тик ток!!!
28
2
 
20
 
! Отговори
Софиянец преди 9 месеца
за 1ви път, Сметката ми за Топло за Месец Юни - забележете Месец Юни, т.е. Никакво Топло не Ползвам ми е 110 лева или 2 пъти тази за Ток! Освен това Месец Юни Топлото е още с 9% ДДС, а не вече отново увеличеното на 20%. Дойдоха ПП и отново Почната - Тотално БезОбразните и Откровено - Фалшифицирани Сметки - може ли 110 лева за Топло за Месец Юни при рекордни жеги?!
27
1
 
30
 
! Отговори
Ооо преди 9 месеца
А цената на въздуха, кога ще излезе на свободния пазар и тя?Тоя свободен пазар нещо не е свободен за всеки, свободен е за няколко десетки фирми да контролират няколко милиона души с цена, която определят!Те по същия начин - здравеопазването мина задължително на свободния пазар, пенсиите са 50/50 на свободния пазар,наркотиците са на свободния пазар. за какво я имаме тая държава, да раздава заплати на тия дето продават на пазара ли ?
26
5
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 9 месеца
в Момента Цените на Тока в България си 2 пъти тези в Канада, при 5но по-високо Заплащате, или ефективно 10 пъти тези в Канада съизмерено към Доходите! та какво още Увеличение?! тия явно Живота Не Им е Мил и си Мислят, че Р0ба може да Носи до Без Край!!