Бивша фондация на социалния министър одобрена за субсидии от служебния Лазаров

Шалапатова си е направила самоотвод
3 авг 2023 20:52, Стела Стоянова
15
Бивша фондация на социалния министър одобрена за субсидии от служебния Лазаров
Снимка БГНЕС, архив

Социалната министърка Иванка Шалапатова си е направила самоотвод на правомощията по процедурата „Бъдеще за децата“, която е част от европрограмата „Развитие на човешките ресурси“.

По нея са одобрени 103 проекта на общини и неправителствени организации, за да предоставят социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа. Една от фондациите е "За нашите деца", която е одобрена за 390 074,50 лв. с проекта - „Подкрепа за пълноценно развитие и социално включване на деца в неравностойно положение“. Неин изпълнителен директор е била Шалапатова. Това бе причината да се появят съмнения за конфликт на интереси, пише "24 часа".

Срокът за кандидатстване по тази процедура е приключил на 20 февруари 2023 г., а Шалапатова е министър от 6 юни 2023 г. Ден по-късно е освободена от длъжност и отговорност като изпълнителен директор на Фондация “За нашите деца“ с решение на Настоятелството, вписано в Търговския регистър на регистрираните юридически лица с нестопанска цел на 20 юни.

Към датата на подаване на проектното предложение от Фондация „За нашите деца“ и към датата на приключване на оценката му министър е Лазар Лазаров.

Оценката на проектните предложения е извършена на два етапа от независими външни оценители, обясниха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.  Освен това социалният министър не участва в процедурата по приемане, разглеждане и оценяване на проектните предложения.

За да няма никакви съмнения за наличие на частен интерес при евентуално сключване на административен договор при изпълнението на проекта, министър Шалапатова си е направила самоотвод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Всеки грабнал кокала,колко може краде,прави далавери и му пука за бедния народ...,,днеска има утре няма''-юруш на маслините !!-те това сме ние загубеняците !!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Социал преди 8 месеца
Вече си е оправила нейните деца и социално и материално, а вие си чакайте за вашите.
8
1
 
5
 
! Отговори
пасарела преди 8 месеца
Каквито бяхме преди същите сме и сега !! Ей Тая Шалапаткова има голям нюх , от НПО та , право за министър , а сега кажи на Лена , че това не герберски стил !! "" Продължаваме подмяната , ама е същото ""
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като отидат във властта и почват да основават фондации уж за добро но единствета им мисъл е какво ще намажат т.е ще завлекат като пари и други активи които да истебрят
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези социални патронажи бяха по времето на к0-вид.. за да се източват пари. Никакъв смисъл не виждам в подобни програми. Лазарчето се е нагушило.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гълъбчетата са оставили куришки навсякъде по полозите..
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и премиерът няма как да е чужд гражданин, но и това се случи. За ПП тия закони не важат.
3
0
 
9
 
! Отговори
истина е преди 8 месеца
А фондацията на Елена Костова от -Бъдеще за България , да се прекръсти -Бунище за България !! Милиони окрадоха ,и никой в затвора не влезе !!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Справка в Търговския регистър показва, че Шалапатова се е водила представляващ дружеството до 20 юни 2023г. Иванка Шалапатова става министър на 6 юни 2023г. Няма как да е министър и да представлява дружеството едновременно, но това се е случило.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мошениците станаха евроатлантици, само и само да си запазят старите схеми на измами. Ако се налагаше, щяхме да ходим 100 пъти на избори, но този вреден за страната "брак" по сметка, не трябваше да се случва!